Croissants met limoenroom en meringue

Jaaaa, daar is ‘ie dan hoor! Het langverwachte recept voor croissants met limoenroom en meringue – haha! Toen ik voor het eerst een foto deelde van deze croissants toen ik ze at bij Vive La Tarte in San Francisco ontplófte mijn DM-box op Instagram. En dat snap ik want naast het feit dat de croissants súper knap zijn om te zien, waren ze ook nog eens ongelofelijk lekker. En geloof mij: ik weet dat je nu denkt omg, dat kan ik toch nooit maken? Maar je kent mij: waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Kies voor lekkere croissants die je zelf alleen nog hoeft af te bakken, dan hoef jij alleen nog maar de limoenroom en de meringue te maken. Dat klinkt niet als al teveel werk toch?

Croissants maken

Het maken van croissants staat altijd nog op mijn lijstje om te doen. Claudia heeft er een waanzinnig recept voor, maar vanwege de duur van het maken en het vele werk houdt het me voor nu nog een beetje tegen. Ooit ga ik een poging wagen hoor, beloofd. Maar voor nu heb ik een zak met croissants uit de vriezer van de supermarkt getrokken. Kies ook echt voor degenen uit de diepvries, die zorgen namelijk voor het lekkerste resultaat. De croissants van Crisp zijn hier een goede voor bijvoorbeeld. De reeds voorgebakken croissants of de croissants die je zelf moet rollen van deeg (á la Danerolles) zijn niet geschikt.

croissants met limoenroom

Limoenroom

Limoenroom kun je, voor zover ik weet, nergens kant-en-klaar kopen maar zelf maken is gelukkig helemaal niet lastig. Je neemt een basisrecept voor banketbakkersroom/vanillecustard en in plaats van vanille voeg je geraspte limoenschil toe. De limoenroom van Vive la tarte was echt intens van smaak, dus ik heb rasp van twee limoenen toegevoegd aan de room. Dat vond ik zelf perfect!

Zoals je op de foto hier beneden kunt zien gaat er in iedere croissant een behoorlijke hoeveelheid room. Hierdoor eet je de croissantjes met limoenroom ook meer als gebakje dan als ontbijt of lunch.

Mocht je het lekkerder vinden dan kun je de croissants natuurlijk ook vullen met vanilleroom.

Meringue

De meringue bovenop de croissants is niet de eenvoudige meringue van opgeklopte eiwitten met suiker. Deze zou namelijk smelten en ik vond het belangrijk dat de meringue vorm zou houden zodat er echt mooie toefjes van gespoten konden worden. Daarom maakte ik Italiaanse meringue naar het recept van Rutger. Deze wordt gegaard door middel van suikersiroop wat dit kookschuim (zo wordt het in het Nederlands genoemd) ook geschikt maakt voor zwangere vrouwen.

Je houdt na dit recept nog behoorlijk wat kookschuim over. Gebruik dit bijvoorbeeld voor het maken van deze aardbeien-meringuetaart of de advocaattaart met mascarpone en meringue.

gevulde croissants

croissants vullen

No ratings yet

Croissants met limoenroom & meringue

Het idee voor deze croissants met limoenroom & meringue is afkomstig van de onwijs leuke ontbijtstek 'Vive la Tarte' in San Francisco. Jullie gingen los bij het zien van de foto; nu kunnen jullie het recept zelf maken.
Porties4 croissants
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 2 uur 20 minuten
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren een paar uur

Benodigdheden

  • garde
  • elektrische (hand)mixer met garde opzetstuk
  • 2x spuitzak met spuitmondjes

Ingrediënten

  • 4 croissants om af te bakken
  • poedersuiker als topping

Voor de limoenroom:

  • 50 g kristalsuiker
  • 300 ml volle melk
  • rasp van 2 limoenen
  • 3 eidooiers
  • 25 g maizena

Suikersiroop

  • 50 g kristalsuiker
  • 100 ml water

Italiaanse meringue

  • 60 ml water
  • 230 g kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout

Instructies

  • Doe voor de limoenroom de helft van de kristalsuiker in een steelpan samen met de melk en limoenrasp. Verwarm dit tot de suiker is opgelost.
  • Klop de rest van de suiker samen met de eidooiers en maizena tot een lichtgeel mengsel.
  • Schenk al kloppend de warme melk bij de eidooiers in de kom en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan. Breng de limoenroom al roerend aan de kook en kook voor een minuut of 3-5 tot de room dik is geworden. Laat de limoenroom helemaal afkoelen en schep hem daarna in een spuitzak met ronde spuitmond.
  • Maak de suikersiroop door het water en de kristalsuiker samen in een pan te doen. Breng aan de kook en laat even 5 minuten flink bubbelen.
  • Bak de croissants af volgens de aanwijzing op de verpakking. Smeer de croissants direct na het bakken in met suikersiroop en laat ze helemaal afkoelen.
  • Maak de Italiaanse meringue door 60 ml water en 230 gram suiker in een steelpan te verhitten tot 118℃ tot een vloeibare suikersiroop.
  • Klop de rest van de suiker samen met de eiwitten en een snuf zout met een elektrische keukenmachine stijf. Schenk in een dun straaltje de suikersiroop bij de eiwitten in de kom terwijl de machine draait. Laat de machine kloppen tot de kom lauw aanvoelt.
  • Schep de Italiaanse meringue in een spuitzak met decoratief spuitmondje.
  • Maak een gat aan de onderkant van de afgekoelde croissants en vul de croissants met de limoenroom.
  • Decoreer de bovenkant van de croissants met toefjes Italiaanse meringue en maak af met wat limoenzest.
Gang: ontbijt
Keuken: Amerikaans, Frans
Trefwoord: croissants, gevulde croissants, italiaanse meringue, limoenroom, meringue, ontbijt, san francisco, zoet ontbijt

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

croissants met limoenroom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close