De naam van dit recept klinkt een beetje als abracadabra vind je niet? Als je niet helemaal thuis bent in de foodwereld kan ik me voorstellen dat je geen flauw idee hebt wat Courghetti met pistou en bruschetta kip nou precies is. In fatsoenlijk Nederlands is het een gerecht waarbij ik spaghetti heb gemaakt van courgette. Dit heb ik door zelfgemaakte pesto geschept maar aangezien ik de pijnboompitjes achterwege heb gelaten moet ik het pistou noemen. Daarbij een gekruid kipfiletje met een soort Italiaanse tomatensalsa. Makes sense? Als je graag gezond wilt eten (zoals ik altijd probeer maar niet altijd in slaag) is dit gerecht een topper. Groener dan dit kan het bijna niet. Gelukkig is het wel heel lekker en totaal niet saai. Dat is weer mooi meegenomen toch?
Uiteraard kun je met de toppings op de ‘bruschetta kip’ naar hartenlust variëren, maar wist je dat je met de pistou ook gerust je gang kunt gaan? Er zijn tal van pesto-recepten die hartstikke leuk zijn om te maken en die lekker zijn om door de courghetti te scheppen. Een aantal ideeën:
- Vervang de helft van de basilicum door rucola of spinazie;
- Maak een kruidenpesto door naast basilicum ook verse oregano, koriander, peterselie en mint te gebruiken;
- Avocado door de pesto heen doen is ook heel lekker!
- Voeg een rode peper aan de pesto toe voor extra pit;
- Ook de pijnboompitten die ik nu achterwege heb gelaten kun je vervangen door bijvoorbeeld cashewnoten of pistache;
- Nog meer ingrediënten die zich goed lenen: bieten, wortel, boerenkool en zongedroogde tomaat.
En mocht je nou een flinke batch pesto hebben gemaakt maar het niet opkrijgen? Vries de restjes dan in een ijsblokjesvorm in. Zo heb je altijd een portie verse, homemade pesto op voorraad.
Courghetti met pistou en bruschetta kip
Ingrediënten
Voor de bruschetta kip:
- 2 kipfilets
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 1 theelepel knoflookpoeder
- snuf cayennepeper
- 3 tomaten
- 1 teentje knoflook
- verse basilicum
- extra vergine olijfolie
- peper en zout
Voor de pistou:
- 2 handen verse basilicum
- 1 teentje knoflook
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- peper en zout
En verder:
- 2 courgettes
Instructies
- Snijd de courgettes met behulp van een spiralizer in lange slierten.
- Maak de pistou door alle ingrediënten met elkaar te vermalen.
- Kruid de kipfilets met de Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en cayennepeper. Bak of grill de kipfilets tot ze gaar zijn.
- Rasp het teentje knoflook, snijd de tomaten in kleine blokjes en scheur de basilicum in kleine stukken. Roer alles samen met de extra vergine olijfolie en peper en zout door elkaar.
- Wok de courghetti even kort met een beetje olie tot het wat zachter wordt en de courgette warm wordt. Schep vervolgens de pistou door de courghetti.
- Schep de courghetti in diepe borden en leg de gekruide kipfilets hier bovenop. Schep de tomatensalsa op de kip en serveer dit gerecht direct.
Ik heb pas een spiralizer gekregen, maar nog steeds niet gebruikt… Van de week ga ik dit gerecht maken, ziet er lekker uit!
Ik vind het principe dat je sinds kort op jouw website de gerecht-groote qua aantal personen kunt aanpassen echt super handig!! Ik heb me namelijk altijd al afgevraagd waarom nog niemand dat had uitgevonden….
Haha, handig he!