Cook the books: Pizza met Nutella uit ‘De Pizzabijbel’

Eind april waren Vivian en ik uitgenodigd voor Secret Pizzeria in Apeldoorn. Dit evenement wordt een paar keer per jaar georganiseerd op een geheime locatie in de stad en voor een vaste prijs kun je er onbeperkt pizza’s eten. De reden dat wij deze keer werden uitgenodigd was niets minder dan de lancering van de Pizzabijbel, een megadik kookboek bommetje vol heerlijke pizzarecepten. Simon Giacocotto leert je hoe je de perfecte pizzabodem maakt, vertelt over de geschiedenis van pizza, het bakken van pizza’s en het belang van goede basisingrediënten. Uiteraard wordt dit alles gevolgd door talloze pizza-, focaccia- en andere variatierecepten. Nu is pizza mijn favoriete ‘fastfood’ en dus kon ik niet wachten om met dit boek aan de slag te gaan en iets te maken. Ik maakte pizza met Nutella en deel vandaag het recept hiervan. Uiteraard geef ik je ook een kijkje in de Pizzabijbel, is het echt een holy grail?

De Pizzabijbel

De Pizzabijbel

Het eerste dat opvalt is het enorme formaat van het boek. Niet zo zeer in de lengte of breedte; wel in de dikte. Wauw wat een dikke pil is dit! Met maar liefst 447 pagina’s ben je wel even aan het bladeren voordat je het hele boek door bent. Zo op het oog past de Pizzabijbel in ieder geval weer perfect in de kookbijbel reeks van uitgeverij Carrera. We kenden al de Bakbijbel van Rutger maar wellicht heb je ook al eens gehoord van de Broodbijbel, Visbijbel en Pastabijbel? Aan het assortiment is nu dus dit exemplaar toegevoegd.

Het boek trapt af met een vrolijke inhoudsopgave en een woord van Simon zelf. Daarna duiken we al gauw de lesstof in. We leren over de verschillende soorten pizza’s, de basisbenodigdheden en -ingrediënten en ook over de geschiedenis van de pizza. Ook wordt er uitleg gegeven over de diverse vaktermen. Lijkt in eerste instantie abracadabra maar gelukkig wordt alles een hoofdstuk later aan de hand van stap-voor-stap foto’s nogmaals uitgelegd, heel prettig! Na de how-to’s gaan we over op de basisrecepten voor de verschillende degen en pizzasauzen. En dan eindelijk, inmiddels zijn we al 110 pagina’s verder!, zijn de ‘echte’ recepten aan de beurt: klassieke pizza’s, internationale pizza’s, vegetarische pizza’s, pizza’s met vis, vlees, hartige en zoete pizzolo’s, focaccia’s en uiteindelijk nog brood van restdeeg. Je kunt niet zeggen dat er niet voldoende inspiratie in dit boek staat. Als je nu nog geen idee hebt voor pizzatoppings dan weet ik het echt niet meer, het is verbazingwekkend hoeveel verschillende pizza’s Simon heeft weten te bedenken (en maken!).

pizzabijbel5

De Pizzabijbel

Wel moet ik heel eerlijk zijn dat met zó’n grote hoeveelheid pizzarecepten, ik het idee heb dat sommige recepten puur ter opvulling van het boek zijn gemaakt. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen welke toegevoegde waarde een recept voor pizza met pesto en saucijs heeft als er eerder in het boek al recepten staan voor pizza met pesto en ricotta of pizza met pesto en aardappel. Om voor één enkel ander ingrediënt een heel nieuw recept op te nemen in het boek vind ik persoonlijk iets teveel van het goede en geeft mij dus inderdaad de indruk dat er alles aan is gedaan om maar tot een bepaald aantal pagina’s van het boek te komen. Toch een beetje jammer. Daarnaast krijg ik af en toe ook het idee dat alles maar op een pizza wordt gegooid. Zuurkool met rookworst bijvoorbeeld of zelfs bitterballen. Ongetwijfeld heel lekker, maar misschien zouden we grenzen moeten stellen aan onze pizzatoppings.

Desalniettemin staan er ook hele leuke en verrassend lekkere smaakcombinaties in. Vooral het hoofdstuk ‘Internationaal’ spreekt mij aan. Pizza met Rendang of pizza Tikka Masala. Ik hou wel van dit soort fusion gerechten al kan ik me ook voorstellen dat mijn tafelgenoten tijdens Secret Pizzeria niet meer het idee hadden een pizza te eten toen ze de pizza met rode curry en lamsgehakt proefden.

De Pizzabijbel

De Pizzabijbel

Laatste puntje van kritiek is de navigatie in het boek. Het is onoverkomelijk dat je zult moeten bladeren gezien de enorme hoeveelheid pagina’s in het boek maar ik vind het alles behalve handig om bij het maken van een pizzarecept het halve boek door te moeten. Om naar pagina x te moeten bladeren voor het recept voor de pizzabodem. Vervolgens terug bladeren naar een pagina waar iets uitgelegd staat over het opbollen van pizzadeeg. Na het rijzen moet je vervolgens wéér naar een andere pagina om te zien hoe het stretchen van een bodem in zijn werk gaat en als je dat uiteindelijk hebt gedaan kun je terug naar het echte recept. Ik vind het geen enkel probleem wanneer een kookboek wat viezig wordt door bloem of vetspetters, maar de Pizzabijbel kun je op deze manier onmogelijk netjes houden.

Kortom: aan inspiratie geen gebrek, wel vraag ik me af wat de toegevoegde waarde van enkele recepten is en vind ik de navigatie niet handig. Wel is deze Pizzabijbel een prachtig naslagwerk voor iedereen die wat meer wil weten over de (juiste) bereiding van pizza’s. Dat je met de (basis)recepten uit dit boek lekkere pizza’s kunt maken is namelijk een ding dat zeker is.

De Pizzabijbel van Simon Giaccotto is voor €29,99 onder andere te bestellen bij Bol.com of voor €9,99 als Ebook.

Pizza met Nutella

Laat ik even vooropstellen dat het recept dat ik met jullie ga delen niet helemaal zo bedoeld was. Ik wilde namelijk een pizollo maken, een soort pizzasandwich, maar ik kreeg het met geen mogelijkheid voor elkaar om de dunne pizzabodem doormidden te snijden. Ik heb voor de makkelijke weg gekozen en de Nutella bovenop de pizzabodem gesmeerd. Véél makkelijker, veel sneller en stiekem net zo lekker.

Waar je even op moet letten wanneer je de pizza op ‘mijn’ manier klaarmaakt is dat de chocoladepasta niet verbrandt. De oven staat natuurlijk op een (zeer) hoge temperatuur dus je loopt al gauw het risico dat de bovenkant van de pizza verbrandt; helaas is verbrande chocolade geen aanrader.

Zoals ik al zei is de navigatie in de Pizzabijbel alles behalve handig; ik heb voor het maken van dit recept 5 verschillende pagina’s (kriskras door het boek) moeten raadplegen. Om het je makkelijk te maken heb ik hier de volledige bereidingswijze onder vermeld. Voor uitleg van de vaktermen en how-to’s voor bijvoorbeeld het opbollen van deeg zul je in het boek moeten kijken of instructies moeten raadplegen via Google.

Simon behandelt in zijn boek verschillende manieren van rijzen. Zo kun je basispizzadeeg maken met een lange rijstijd (dit heeft de voorkeur), een korte rijstijd of een snelle rijstijd. In het recept hieronder heb ik de hoeveelheden opgenomen voor een basispizzadeeg met een lange rijstijd. Voor de andere rijstijden heb je de volgende hoeveelheden nodig:

4 uur op kamertemperatuur:

 • 500 gr bloem
 • 270 ml lauwwarm water
 • 10 gr zout
 • 10 ml olijfolie
 • 5 gr instant gist

2 uur op kamertemperatuur:

 • 500 gr bloem
 • 270 ml lauwwarm water
 • 10 gr zout
 • 10 ml olijfolie
 • 10 gr instant gist

Pizza met Nutella

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pizza met nutella

5 van 1 stem

Pizza met Nutella

Porties4 pizza's

Ingrediënten

Voor het pizzadeeg:

 • 500 gr (pizza)bloem
 • 265 ml lauwwarm water
 • 10 gr zout
 • 10 ml olijfolie
 • 2,5 gr instant gist

Voor de pizza met Nutella:

 • Nutella
 • poedersuiker

Instructies

Voor het pizzadeeg:

 • Doe alle ingrediënten voor het pizzadeeg bij elkaar in de kom van de keukenmachine. Kneed het geheel met de mixer (of de hand) in 6 minuten tot een soepel deeg.
 • Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel de bol vervolgens in vieren.
 • Bol het deeg op en laat het minimaal 20 uur in de koelkast rusten.
 • Haal het pizzadeeg uit de koelkast en laat het deeg 3 - 4 uur op kamertemperatuur rijzen.

Voor de pizza met Nutella:

 • Verwarm de oven (eventueel met pizzasteen) voor op 250°C.
 • Vorm met je handen platte bodems van het pizzadeeg. Smeer de bovenkanten in met Nutella maar zorg ervoor dat je de randen vrijlaat.
 • Bak de pizza's in 5 minuten gaar. Laat heel iets afkoelen en bestrooi ze vervolgens met poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close