Cook the books: Groningse Poffert uit ‘Nederland Kookboek’

In deze gekke quarantaine-tijd heb ik besloten wat meer te doen met mijn kookboeken. Mijn kookboekenstash is vrij uitgebreid zoals je je wellicht kunt voorstellen en er zitten zoveel mooie pareltjes tussen waar ik gewoon nog helemaal niets of veel te weinig mee heb gedaan. Ik blaas Cook the Books dus weer nieuw leven in. In deze rubriek behandel ik verschillende kookboeken, van nieuw tot wat ouder, aan de hand van een recept. Want zo leer je wat mij betreft een kookboek het allerbeste kennen: door eruit te koken. Vandaag is het de beurt aan het Nederland Kookboek van Laura de Grave. Het boek verscheen inmiddels bijna een jaar geleden maar is nog steeds overal te koop. Voor dit boek reisde auteur Laura de Grave heel Nederland door op haar motor om echte authentieke recepten te ontfutselen van diverse horeca-eigenaren en fanatiek kokers. Uit haar boekt maakte ik Groningse Poffert. 

Nederland Kookboek

Nederland Kookboek

Tijdens haar reis op een elektrische motor naar alle provincies van Nederland kreeg Laura de Grave een missie: laten we meer lokaal eten. Niet alleen omdat het duurzamer en natuurlijk is, maar vooral omdat het zó lekker is. Ik ben niet zo thuis in de Nederlandse keuken moet ik zeggen, vind het vaak weinig spannend en ik hou gewoon veel meer van Aziatisch, Italiaans… Laura’s mond viel echter open van de verrassende producten die in Nederland te vinden zijn en van de smaakvolle gerechten die lokale chefs ermee kunnen maken. Blijkbaar is de Nederlandse keuken veel gevarieerder en dynamischer dan we denken.

In het Nederland Kookboek daagt Laura je uit om de Nederlandse keuken weer opnieuw te ontdekken. Dit doet ze door recepten te delen voor onder andere Limburgs Zoervleisj, Zeeuwse Mosselen en stroopwafels. Echte Hollandse klassiekers om thuis te maken.

Het Nederland Kookboek is een boek dat je je ouders of grootouders cadeau wilt doen, puur voor een stukje nostalgie. Of een boek dat je aan jezelf wilt geven omdat je meer wilt leren over de Nederlandse keuken en zelf aan de gang wilt met de mooie producten die Nederland rijk is.

Naast een boek met vooral veel lekkere recepten is het ook een boek geworden waarin algemene informatie over eten in Nederland te vinden is. En waarin je in een oogopslag kunt zien welke bijzondere lokale producten en traditionele gerechten onze provincies hebben. Achterin het boek is nog een lijst met adressen opgenomen waar je al deze lokale producten kunt kopen – fijn!

Het Nederland Kookboek is voor €30,- onder andere te koop bij BOL.com

Groningse poffert

Groningse Poffert

Groningse Poffert is onder Groningers echt een ding ben ik achtergekomen. Toen ik via Instagram Stories een foto deelde van ‘mijn’ poffert ontplofte mijn inbox bijna, zoveel mensen die het kennen! Ik had er nog nooit van gehoord om eerlijk te zijn, maar het leek me heerlijk. Wikipedia vertelt me dat Poffert ‘een broodachtig boerengerecht is en vooral werd gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje’. Hoewel ik het me moeilijk kan voorstellen dat we zo’n soort brood echt nog als diner eten tegenwoordig, snap ik het ergens ook wel weer. Het is een nogal zwaar gerecht namelijk.

Wat ik grappig vind is dat poffert normaal gesproken wordt gemaakt van zelfrijzend bakmeel (hierdoor heeft het meer weg van een cake), maar het recept uit Nederland Kookboek wordt gemaakt met bloem en gist waardoor het echt meer brood wordt. Hierdoor is het een iets uitgebreider recept geworden dan normaal en ik gok dat hij qua smaak/textuur ook heel anders is dan je wellicht gewend bent als je altijd met zelfrijzend bakmeel bakt.

Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten roomboter en stroop of suiker. Ik at het met donkerbruine basterdsuiker, érg lekker. Overigens nam ik gewoon een stukje als ontbijt want ja, het is vrij zwaar maar voor mij is dit wel echt een brood en geen cake. En zeker geen avondmaal.

Via mijn DM’s hoorde ik dat de speciale pofferttrommel of poffertvorm om plakken te voorkomen nog wel eens met plakjes spek wordt belegd. Lijkt me héérlijk, maar zelf heb ik gekozen voor een dun laagje paneermeel waardoor de tulbandvorm, ik heb helaas geen pofferttrommel, makkelijk los kwam van de poffert. Dit is ook de manier die gebruikt wordt bij bakkerij Jager, de bakker waar dit recept vandaan komt.

Tot slot, jongens… er is zoveel te vertellen over poffert – haha, kan poffert op twee manieren worden bereid: au bain-marie, dan wordt de poffert dus in de trommel boven een waterbad gehangen en ‘gekookt’ of in de oven. Ik ben voor het laatste gegaan.

Groningse poffert

No ratings yet

Groningse Poffert

Porties4 personen (1 poffert)

Ingrediënten

  • 200 gr rozijnen
  • 50 gr krenten
  • 500 gr tarwebloem
  • 12 gr kristalsuiker
  • rasp van 3/4 citroen
  • 10 gr zout
  • 1 ei
  • 8 gr gedroogde gist
  • 450 ml volle melk
  • 15 gr paneermeel

Instructies

  • Wel de rozijnen en krenten in lauwwarm water.
  • Zeef de bloem boven een beslagkom en schep de kristalsuiker en citroenrasp door elkaar. Voeg de citroensuiker en het zout aan de bloem toe en meng erdoor.
  • Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en breek het ei hierin. Voeg de gist toe en meng het geheel met je handen door de bloem.
  • Voeg geleidelijk de helft van de melk toe. Meng nog 3 minuten. Voeg de rest van de melk toe en meng tot een slap deeg met de dikte van oliebollenbeslag.
  • Laat de rozijnen en krenten uitlekken in een vergiet. Meng door het deeg.
  • Vet de poffert- of tulbandvorm in en bestrooi met een klein laagje paneermeel. Verwijder overtollig paneermeel door de bakvorm op de kop te houden.
  • Doet het poffertdeeg in de bakvorm. Laat 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek. Verwarm ondertussen de oven tot 210℃.
  • Zet een ovenschaal met een laagje van 2 cm water onderin de oven zodat er stoom ontstaat. Bak de poffert circa 1 uur in de oven op het rooster.
  • Serveer de poffert in stukken met gesmolten boter en basterdsuiker.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Groningse poffert

Join the Conversation

  1. Ha ik eet dit nog steeds graag als avondeten. Lekker makkelijk en echt comfortfood. Het is een beetje als pannenkoeken. En het allerlekkerste met gesmolten boter en basterdsuiker. Volgende dag opbakken of koud op eten is ook heerlijk!

  2. Heleen says:

    Lekker! Ook een goeie tip: in plaats van rozijnen kun je blauwe bessen toevoegen :)

  3. Dirk Munk says:

    Authentieke recepten voor poffert maken gebruik van boekweitmeel. Vaak wordt aanbevolen om de helft boekweitmeel en de helft tarwebloem te gebruiken. Meestal worden ook stukjes appel toegevoegd. Bij een heel oud recept te vinden bij de Groninger Archieven, wordt zelfs rozenwater gebruikt. Er zijn ook hartige versies met blokjes rookspek en rookworst, gecombineerd met rozijnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close