CITY GUIDE | NEW YORK – TO KNOW

Zoals ik in de City Guide Las Vegas al vertelde is het reizen naar Amerika heel eenvoudig. Zeker wanneer je naar New York vertrekt zijn de mogelijkheden eindeloos. Hoewel je in de Big Apple uiteindelijk je weg wel zult vinden, is het verstandig om niet geheel onvoorbereid op reis te gaan. Wij geven je graag een aantal praktische tips mee!

Benodigde reispapieren

Net zoals voor iedere andere bestemming in Amerika heb je ook voor New York een ESTA nodig, een elektronische reisvergunning. Een ESTA kun je heel snel en makkelijk aanvragen via de website van de Amerikaanse douane, dit is direct de goedkoopste manier. Er zijn diverse Nederlandse websites te vinden waar je ook een ESTA kunt aanvragen, echter betaal je hier veel meer (soms zelfs het dubbele)! Wanneer je een ESTA hebt aangevraagd is deze twee jaar geldig. Binnen die twee jaar kun je dus onbeperkt Amerika binnenkomen op deze vergunning. Na twee jaar verloopt de vergunning automatisch maar kun je hem probleemloos zo nog een keer aanvragen. Let wel op: de geldigheid van ESTA verloopt ook als de geldigheid van jouw paspoort verloopt. Heb je dus een ESTA aangevraagd maar moet je binnen die twee jaar een nieuw paspoort, dan dien je met je nieuwe paspoort een nieuwe ESTA aan te vragen.

Na het aanvragen van de ESTA ontvang je niet een fysiek papiertje thuis. Het is ook niet nodig om een printje te maken van de aanvraagbevestiging, de vergunning wordt digitaal gekoppeld aan jouw paspoort en de douane krijgt dit bij controle automatisch te zien.

Beste reistijd

Voor New York is er wat mij betreft niet één seizoen het allerbeste want ieder seizoen heeft zo haar charmes. Zo is de winter natuurlijk gewéldig gezien alle kerstversieringen. Zelf ben ik in de week voor Kerst in New York geweest en dat was fantastisch. De kerstdecoraties zijn in deze week op zijn mooist en meest uitbundig, en alle ijsbanen zijn open. Qua temperatuur kan het nogal eens verschillen in december, maar toen wij er waren was het een aangename 10 graden iedere dag. Mijn ouders zijn ook in de winter naar New York geweest maar dan in januari en in die maand was het haast te koud om er te zijn. Het weer in New York kent flinke uitersten en een sneeuwstorm kan maar zo al het vliegverkeer plat leggen. Hetzelfde geldt echter ook voor de zomer: een hittegolf in New York is een flinke hittegolf. Toen ik in 2012 in september in New York was, was de temperatuur er heerlijk. Zo’n 23/24 graden en het zonnetje scheen iedere dag. Dit jaar oktober waren er in de stad echter ook dagen met 28 graden, een bizar verschil! Kortom: het is lastig om je bezoek aan New York in te plannen op basis van het weer, dit wisselt dus nogal. Mijn advies zou zijn: als je in het voorjaar wilt reizen ga dan in april/mei, in de zomermaanden zijn augustus/september het beste, voor de herfst eind oktober en in de winter de weken voor Kerst.

How to get there

Kortgezegd: per vliegtuig (duh). Maar er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die naar New York vliegen. Vanuit Amsterdam heb je maatschappijen als DELTA Airlines, United Airlines, Lufthansa en KLM die rechtstreeks naar New York vliegen, de vluchttijd is dan om en nabij de 7 – 8 uur. Stel je zou eind november willen vliegen, dan kost een retourtje je zo’n €700-€800 per persoon. Een veel goedkopere optie is om te vliegen met een stopover in IJsland; dit kan onder andere met WOW Air. Vanaf Schiphol vlieg je in 3 uur naar Reykjavik en van daaruit in 6 uur naar New York. Je kunt ervoor kiezen om een meerdaagse stopover in IJsland te nemen (wel zo tof, dat land moet je ook eens gezien hebben namelijk!), maar dezelfde dag doorvliegen kan natuurlijk ook. Ben je wel iets langer onderweg (zo’n 10,5u inclusief stopover) maar het scheelt je aanzienlijk in de prijs. De prijs voor een retourtje New York via Reykjavik met WOW Air ligt eind november slechts op €500 per persoon.

Gezien de hoge luchthavenbelasting van Schiphol loont het de moeite om ook te kijken naar andere vertrekhavens. Vlieg je bijvoorbeeld van Brussel naar Madrid en van daaruit naar JFK, dan kost een retourticket je slechts €447. Wel rekening houden met een reistijd van ruim 13 uur.

De drie vliegvelden van New York + vervoer naar het centrum

Zoals ik al eerder vertelde kent New York drie grote vliegvelden: de meest bekende John F. Kennedy Airport, gevolgd door Newark Liberty International Airport en LaGuardia Airport.

John F. Kennedy Airport
Het allergrootste vliegveld van New York is John F. Kennedy Airport. Het vliegveld ligt op 24 kilometer afstand van Manhattan en veruit de meeste internationale vluchten komen op dit vliegveld aan. Toch zie je steeds vaker dat er vanuit Nederland op Newark wordt aangevlogen. Om naar Manhattan te komen is het ’t makkelijkst om te reizen met de AirTrain, dan kost het je ongeveer 10 minuten reistijd en slechts $5. Een taxi nemen kan natuurlijk ook, maar houd er rekening mee dat het vaak érg druk is op de route van JFK naar Manhattan en dat je dus maar zo diep in de buidel kunt tasten voor een enkeltje, denk aan zo’n $55 – $75.

Zorg er bij vertrek voor dat je op tijd naar het vliegveld vertrekt. Omdat JFK zo ontzettend groot is, zijn de afstanden die je moet afleggen naar bijvoorbeeld de gate soms erg groot.

Newark Airport
Aan de andere kant van Manhattan, in New Jersey ligt Newark Airport. Qua formaat de middelste van de drie en direct ook het verste weg van alle drie. Gelukkig zijn de verbindingen vanaf Newark naar Manhattan heel goed. Je kunt de AirTrain nemen naar Manhattan, die brengt je in ongeveer 25 minuten naar het centrum, een ticket kost slechts $5 of je pakt de Newark Express Bus welke bij diverse haltes in het centrum stopt. Een ticket met de Newark Express kost je vandaag de dag (nov. 2017) $17. De bus doet er vanzelfsprekend wel wat langer over dan de trein en het voordeel van de AirTrain is dat je direct over kunt stappen op de metro, mocht dit nodig zijn.

Een tip: loop op het vliegveld zelf niet té snel naar de gate. Als je de pech hebt dat je naar één van de oudere terminals moet is er vrij weinig tot niets te doen en ook werken de oplaadpalen voor telefoons en laptops niet altijd even goed meer. In het hoofdgebouw van het vliegveld zijn een aantal leuke shops en restaurants.

LaGuardia Airport
LaGuardia is het kleinste vliegveld van New York en wordt vaak gebruikt voor binnenlandse vluchten. Het ligt in Queens County, Long Island op zo’n 13 kilometer afstand van Manhattan. Het vliegveld is een stuk rustiger dan de andere twee vliegvelden, maar vanaf LaGuardia naar Nederland vliegen kan helaas niet. Vanaf LaGuardia met de metro naar het centrum reizen is veruit het goedkoopste, dat kost je namelijk maar $2,75, maar als je veel bagage bij je hebt is dit wellicht niet heel handig. Vanaf LaGuardia gaan diverse shuttleservices richting Manhattan, alle informatie die je daarvoor nodig hebt vind je bij de Ground Transportation desk op het vliegveld.

City Guide New York

Reizen door de stad

De mogelijkheden om binnen New York te reizen zijn eindeloos maar de metro, taxi of gewoon lopen zijn het aller makkelijkst. En vergeet de Citibikes niet!

Metro
Het metro systeem van New York is ontzéttend uitgebreid. Binnen Manhattan kun je werkelijk alle kanten op maar ook reis je heel makkelijk vanuit het centrum naar Brooklyn, Queens of New Jersey aan de andere kant van de rivier. Wanneer je van plan bent om frequent met de metro te reizen, is het aan te raden om een MetroCard te kopen. Deze kun je gewoon uit de machines op ieder station trekken en het werkt zoals onze OV-chipkaart. Voor de MetroCard betaal je eenmalig $1 en vervolgens kun je hem opladen met het door jou gewenste bedrag. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om losse kaartjes te kopen. Iedere metrorit kost je $2,75 ongeacht de plek van bestemming. Overstappen op een andere metrolijn kan gewoon, hier hoef je geen nieuw kaartje voor te kopen zolang je maar onder de grond blijft en niet door de exit poortjes gaat.

Wat wel handig is is om van te voren te bekijken welke uitgang je nodig hebt. Sommige metrostations zijn ontzéttend groot en wanneer je de verkeerde uitgang neemt, kan het maar zo zijn dat je weer een heel stuk moet lopen voordat je op de plek van bestemming bent.

Het plannen van je metroreis kan heel makkelijk via de NYC Subway app.

Taxi
Wie kent ze niet, de beroemde yellow cabs? In New York zijn er niet per se taxi-haltes, op iedere plek van de straat en op vrijwel iedere hoek kun je een taxi aanhouden door simpelweg je hand in de lucht te steken. Aan de buitenkant kun je vaak al zien of een taxi bezet is of niet in gebruik: is het lampje op het dak uit dan heeft het geen zin om de taxi aan te houden, brandt het lampje dan is de taxi vrij. Het starttarief voor de taxi’s in New York ligt op $2,50 en betalen kan contant of met creditcard. Vergeet niet om fooi te geven! Dit kun je, zeker wanneer je met creditcard betaalt, heel makkelijk aangeven op het display in de auto.

Lopen
Check voordat je vertrekt via Google Maps even of de afstand die je wilt overbruggen wellicht ook te lopen is. Al lopend zie je veel meer van New York dan wanneer je ervoor kiest om met de metro te gaan. Vergis je echter niet in de afstand. Soms lijkt de plek van bestemming heel dichtbij wanneer je bijvoorbeeld maar één block naar beneden hoeft, maar aangezien straten van oost naar west Manhattan lopen kan het maar zo zijn dat je ook nog een aantal blocks naar rechts moet lopen. En dan kun je maar zo véél langer onderweg zijn dan je aanvankelijk had gedacht. Google Maps is je vriend dus.

Citi bikes
Lopend door de straten van New York kom je ze o-ve-ral tegen: blauwe fietsenstallingen met daarin Citi bikes. Er zijn meer dan 600 fietsenstallingen voor deze huurfietsen, dus je kunt ze bijna niet missen. Via de Citi Bike app kun je een day-pass ($12) en een 3-day pass ($24) kopen. Binnen de termijn van de pas kun je onbeperkt ritjes maken van 30 minuten en dat is misschien een beetje gek: alleen iedere eerste 30 minuten van de fietshuur zijn inbegrepen, daarna betaal je $4 extra voor iedere 15 minuten die je langer fietst. Wat je dus het beste kunt doen is je route plannen langs de verschillende fietsenstallingen en iedere keer een nieuwe fiets pakken. Wellicht een beetje omslachtig maar als je een relatief korte afstand moet afleggen en dit graag per fiets wilt doen, zijn de Citi Bikes wel een hele goede oplossing. Meer informatie vind je op de website van Citi Bike.

Betalen

Een vraag die we veel hebben gekregen van lezers is hoe je in NYC het beste kunt betalen en of je zonder creditcard in de stad terecht kunt. Op de tweede vraag kan ik vrij kort zijn: nee, eigenlijk niet. Vrijwel overal kun je contant betalen of met creditcard. Onze bankpassen met het Maestro logo worden hier en daar geaccepteerd maar lang niet overal. Je kunt met je Nederlandse bankpas niet bij iedere automaat geld opnemen en ook in de metrostations is het lastig om met pinpas te betalen. Daarnaast vragen hotels vaak om een garantie met creditcard en is het ook in taxi’s makkelijker om met een creditcard te betalen.

Ik zorg er zelf altijd voor dat ik altijd wat dollars contant bij me heb, bijvoorbeeld als ik ergens een flesje water wil halen of een ontbijtje wil scoren, maar voor grotere uitgaven gebruik ik liever de creditcard. Werkt allemaal net iets sneller en soepeler als je het mij vraagt. Bovendien vind ik het zelf ook een veiliger gevoel om niet zoveel contant geld op zoek of op de hotelkamer te hebben.

Veiligheid

Een ander ding waar mensen zich druk om maken in New York is veiligheid, zeker in de huidige tijd waarin helaas regelmatig terroristische aanslagen worden gepleegd. Laat ik vooropstellen dat er voor Amerika en New York in het bijzonder geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn, er is geen negatief reisadvies afgegeven. Wel zul je merken dat, wanneer je in de stad loopt, er meer (zwaarbewapende) beveiliging op straat is, voornamelijk op openbare plekken. Op Times Square bijvoorbeeld loopt ontzéttend veel beveiliging rond en de trottoirs zijn daar afgezet met grote betonblokken waardoor het onmogelijk is om met een auto de stoep op te rijden.

Ik kan me voorstellen dat je het door recente aanslagen spannend vind om naar New York af te reizen, maar zelf heb ik me er nog nooit een moment onveilig gevoeld.

Hoe neem je gekochte items mee terug?

Ik denk wel de meest gegoogelde vraag door toeristen in New York: kan ik zomaar mijn gekochte spullen meenemen? New York is natuurlijk shopping walhalla en je wilt al je aankopen het liefst zonder extra toeslagen mee terugnemen. Dit zijn de regels voor het invoeren van spullen vanuit Amerika:

  • Wanneer het totaalbedrag van al je aankopen lager is dan €430 mag je dit kosteloos meenemen en hoef je het niet aan te geven bij de Douane. Heb je goederen gekocht met een totale van €430 of meer dan moet je dit melden bij de Douane op Schiphol bij de balie ‘goederen aan te geven’.
  • Tot €700 geldt er een speciaal reizigerstarief waarmee je goedkoper uit bent dan de standaard belastingtarieven.
  • De waarde van alle spullen die je hebt gekocht worden bepaald in euro’s, niet in dollars.
  • De waarde van 1 artikel mag niet gesplitst worden en belasting wordt betaald over de waarde per artikel dus niet over de totale waarde. Stel je koopt een paar sneakers voor omgerekend €120 en een elektronisch item voor €400, dan betaal je alleen belasting over het paar sneakers.

Meer informatie over het invoeren van producten en de huidige wisselkoers vind je in de Douane Reizen app. Zet deze voor vertrek op je telefoon zodat je op de plek van bestemming alle informatie voorhanden hebt. De app is hier te downloaden voor iOs en hier voor Android.

Fooi

Fooi is altijd een issue in Amerika want hoe werkt het, wie geef je fooi etc. Laat ik vooropstellen dat het van je wordt verwacht en dat het normaal is om fooi te geven in Amerika, aan alles en iedereen die je een dienst verleent. Aan de taxichauffeur bijvoorbeeld, maar ook aan de tourguide en aan het personeel in restaurants. Veel mensen zijn in Amerika afhankelijk van fooi omdat de lonen niet heel denderend zijn. Gemiddeld gesproken is het netjes als je tussen de 15-20% fooi geeft maar ik ben altijd van mening dat je zelf moet weten wat je doet. Ik kan het me ook heel goed voorstellen dat als je drie keer buiten de deur eet, het overal geven van fooi een duur geintje wordt.

Plattegrond

De plattegrond van New York is gigantisch aangezien niet enkel Manhattan wordt gezien als New York maar wijken als Queens en Brooklyn er officieel ook bij horen. Maak dus gretig gebruik van de zoom functie om alles te kunnen zien op onderstaande map.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close