Een nieuwe topper voor Fastfood Friday; deze chocolade pretzel & pindakaas cheesecake mag absoluut op je lijstje om te maken de komende weken. De combinatie chocolade en pindakaas heb ik echt ontdekt tijdens een van mijn eerste reisjes naar Amerika. Dankzij de peanut butter cups van Reese’s (die inmiddels hier ook meer dan goed verkrijgbaar zijn gelukkig!). En natuurlijk weet ik dat pindakaas en hagelslag ook zo’n pindakaas-chocolade combinatie vormen, maar daar was ik gek genoeg nooit heel groot fan van. Inmiddels wel trouwens.
Al een hele poos zag ik iedere keer de chocolade pretzels, die ik voorheen altijd uit Amerika haalde, bij Albert Heijn staan en sindsdien stond het op mijn ideeënlijstje om daarmee een cheesecake te bakken. Zie hier het resultaat. Een overdadige cheesecake, met twee soorten beslag en zalige chocolade toppings.
Pindakaas cheesecake bakken
Jaren geleden maakte ik voor het eerst pindakaas cheesecake. Toen in de vorm van een Peanut butter and Jelly cheesecake. Het was echt liefde op het eerste gezicht, of met de eerste hap eigenlijk, met die taart en sindsdien gebruik ik pindakaas in veel meer zoete baksels.
Mocht je niet zo’n liefhebber zijn van pindakaas of een pinda-allergie hebben, dan kun je in dit recept ook heel goed amandelpasta of een andere notenpasta gebruiken. Laat het je er in ieder geval niet van weerhouden om deze cheesecake te maken.
Cheesecake met twee kleuren beslag
Omdat ik deze cheesecake niet alleen om de pindakaas wilde laten draaien maar ook om de chocolade pretzels, besloot ik het cheesecakebeslag op te splitsen in twee delen. De basis van het cheesecakebeslag maak je gewoon in één kom en na het toevoegen van de eieren, splits je het beslag in tweeën. Dit mag gerust een beetje op gevoel hoor, ga vooral niet aan de slag met een weegschaal.
Aan de ene helft van het beslag voegde ik ongezoet cacaopoeder en de chocoladepretzels toe. Aan de andere helft van het beslag de pindakaas en een beetje vanille-aroma.
Om het beslag mooi gemarmerd in de springvorm te krijgen, schep je de beslagen om en om in de springvorm. Dit doe je vanuit het midden van de springvorm en je lepelt steeds een flinke lepel van het ene beslag, bovenop het andere beslag. Op deze manier waaiert het beslag vanzelf een beetje uit over de springvorm en krijg je, als je de chocolade pretzel & pindakaas cheesecake straks aansnijdt, een mooi zebra patroontje.
Mocht het beslag niet zo goed verspreiden over de springvorm, het is vrij dik cheesecakebeslag, help dan een beetje. Pak de springvorm met beide handen vast en wiebel deze voorzichtig een beetje heen en weer. Maak daarbij ronddraaiende bewegingen, zodat het beslag evenredig wordt verdeeld.
Chocolade pretzel cheesecake
Zo’n chocolade pretzel en pindakaas cheesecake maken is niet zo moeilijk en op zichzelf ziet ‘ie er al hartstikke vrolijk uit dankzij het zebrapatroontje. Maar de toppings zijn natuurlijk hetgeen deze cheesecake zo extravagant doen lijken. En toch is het hartstikke simpel! Scharrel allerlei verschillende pindakaas- en chocolade ingrediënten bij elkaar die je in huis kunt vinden en decoreer hier de taart mee.
Ik koos zelf voor een mixje van:
- peanut butter cups
- chocolade pretzels uiteraard, koop gewoon een tweede zakje want ze zijn hartstikke lekker
- chocolate chips
- chocolate chip cookies, deze zitten ook in de bodem van de cheesecake dus het is leuk om deze dan ook als decoratie te gebruiken.
De bovenste laag van de cheesecake bestaat uit een laagje gesmolten pure chocolade. Hierdoor wordt de toplaag van de pindakaas cheesecake wel wat harder, waardoor hij minder makkelijk in mooie stukken te snijden is. Maar ik vind het knapperige van de chocolade juist heel goed passen bij de zachte textuur van de cheesecake.
Mocht je het nou heel belangrijk vinden om picture perfect punten te snijden van de taart, maak dan chocolade ganache. Dit doe je door 150 ml slagroom te verwarmen in een pannetje en hier 150 g pure chocolade in te laten smelten. Schenk de ganache over de cheesecake en maak verder af volgens de instructies hier beneden. Ganache wordt niet hard, waardoor het makkelijk door te snijden is.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Chocolade pretzel & pindakaas cheesecake
Benodigdheden
- schaal met water
- springvorm van 23 cm doorsnede
- hakmolentje of foodprocessor
- beslagkom en garde
Ingrediënten
Bodem
- 200 g chocolatechip cookies
- 1 el ongezoet cacaopoeder
- 75 g boter
Cheesecakebeslag
- 600 g naturel roomkaas
- 125 g crème fraîche
- 1 el maïzena
- 100 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 eidooier
- 50 g ongezoet cacaopoeder
- 100 g chocolade pretzels
- 100 g pindakaas
- 1 tl vanille-aroma
Topping
- 100 g pure chocolade
- decoratie (pretzels, chocolate chips, peanutbuttercups) etc.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte. Plaats een ovenschaal met een laag water van ong. 1 cm onderin de oven. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Maal voor de cheesecakebodem de koekjes fijn in een foodprocessor en voeg hier cacaopoeder aan toe.
- Smelt de boter en schenk de boter bij de vermalen koekjes. Schep alles goed om en schep de bodemmix vervolgens in de springvorm. Druk aan met de achterkant van een lepel.
- Klop voor het cheesecakebeslag de roomkaas, crème fraîche, maïzena en kristalsuiker tot een glad beslag.
- Spatel daarna een voor een de eieren en tot slot de eidooier door het beslag.
- Verdeel het cheesecakebeslag in tweeën.
- Voeg aan de ene helft van het beslag de cacaopoeder en chocolade pretzels toe. Doe de vanille aroma en pindakaas bij de andere helft van het cheesecakebeslag.
- Schep steeds een flinke lepel van beide cheesecakebeslagen op elkaar, vanuit het midden van de springvorm. Het beslag verspreid vanzelf over de bakvorm en eventueel kun je de springvorm aan het eind heen en weer wiebelen.
- Bak de cheesecake in het midden van de oven in 1 uur en 15 minuten gaar.
- Zet de deur van de oven open en laat de cheesecake nog een uur in de oven staan. Laat de taart daarna volledig afkoelen op het aanrecht en zet de springvorm minimaal 6 uur in de koelkast om de taart op te laten stijven.
- Smelt zodra de cheesecake helemaal is opgesteven de pure chocolade en verspreid dit over de bovenkant van de cheesecake.
- Decoreer de cheesecake naar wens.