Choco Citroen Cupcakes

Yess, het is weer tijd voor een cupcake recept! Welliswaar door de toevoeging van citroen misschien wat zomers, maar dat kunnen we allemaal wel een beetje gebruiken. Zoals met alle cupcakes kun je naar hartenlust variëren qua smaak. Mocht iets je dus niet aanstaan in dit recept, voel je vrij om dingen aan te passen. Dit recept bevat ingrediënten voor een citroencupcake, een chocolade glazuur en een citroen botercrème.

3 van 1 stem

Choco Citroen Cupcakes

Deze Cupcakes hebben een lekkere glazuurlaag van chocola en met toef van citroen botercrème.
Porties12 cupcakes
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • mixer
  • cupcakevorm
  • papieren cupcakevormpjes
  • spuitzak

Ingrediënten

  • 280 g bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 120 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 90 g boter gesmolten en afgekoeld
  • geraspte citroenschil van 1 citroen

Voor de chocolade glazuur

  • 125 g chocolade naar keuze
  • 60 g roomboter ongezouten

Voor de frosting

  • 100 g botercrèmemix
  • 100 g poedersuiker
  • 3 druppels smaakstof citroen (kan ook een andere smaak zijn)
  • 250 g roomboter ongezouten
  • 200 ml water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC en vul de muffinvorm (voor 12 cakejes) met papieren vormpjes.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom en meng de basterdsuiker er doorheen.
  • Klop de eieren los in een kom en klop hier vervolgens de melk, de olie en de citroenrasp doorheen.
  • Maak een kuiltje in het droge mengsel en giet hierin het eimengsel. Roer door totdat het nét gemengd is. Je zult merken dat het beslag in het begin wat klonterig is dus blijf heel even doorroeren totdat de klontjes zijn verdwenen.
  • Schep de cupcakevormpjes tot ongeveer tweederde vol met beslag en plaats de muffinvorm 20 minuten in de oven. De cupcakes zullen rijzen en je kunt ze uit de oven halen wanneer ze goudbruin zijn.
  • Laat de cupcakes ongeveer vijf minuten afkoelen in de muffinvorm en laat ze daarna volledig afkoelen op het taartrooster. Het is belangrijk dat je cakejes écht zijn afgekoeld voordat je met glazuur en frosting aan de slag gaat, anders lekt dit namelijk zo weer van je cakejes af.

Voor de chocoladeglazuur en de botercrème

  • Smelt de boter en de chocolade samen in een pannetje of au-bain marie. Dit laatste vind ik persoonlijk het fijnst. Je zult zien dat het chocolade wat dikkig is, maar dit is juist goed.
  • Vervolgens schep je met een theelepel het glazuur op de afgekoelde muffins en verspreid je het met ronddraaiende bewegingen over het cakeje. Je kunt ervoor kiezen om de hele bovenlaag te bedekken, maar ik vind het wel wat leuks hebben als dit niet zo is.
  • Het glazuur laat je afkoelen en opstijven terwijl je begint met het maken van de botercrème.
  • Voor de botercrème meng je de mix, het water en de gezeefde poedersuiker met een klopper totdat het een lobbig mengsel is geworden. Ook voeg ik aan deze mix 3 druppels citroen smaakstof toe, zodat de botercrème subtiel de smaak opneemt van citroen.
  • Dit mengsel laat je minstens een halfuur staan voordat je er verder mee gaat werken.
  • Klop met een mixer de roomboter zacht totdat het een smeuïg goedje is geworden. Voeg beetje bij beetje hieraan de botercrème mix toe en blijf ondertussen kloppen totdat je een stevig, lichtgeel mengsel krijgt. Proef af en toe even of het nodig is om meer smaakstof toe te voegen. Wanneer je een leuk kleurtje aan je frosting wilt geven kun je natuurlijk wat kleurstof toevoegen.
  • Doe het mengsel met behulp van een pannenlikker in een spuitzak en spuit zo de citroenfrosting op je cupcakes. Sprenkel het geheel af met wat leuke decoratie sterretjes (eetbaar!) en klaar zijn je overheerlijke cupcakes.
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Bakken, choco citroen cupcakes, cupcakes, frosting, recept

Choco Citroen Cupcakes

 

 

DSCF4494

Join the Conversation

  1. Amber says:

    Ze zien er heerlijk uit! Ik ga volgende week ook weer bakken, lang geleden. :O Chocolade/kersen cupcakes. :D

  2. master blogger says:

    Wow, this is an amazing dessert or maybe for snack, I will go to grocery store immediately to buy ingredients, thanks for the post!

    Zero Dramas

  3. Emily says:

    En hoe krijg ik zo’n mooie swirl met de botercreme? Die van mij mislukken altijd..

    1. Sabine says:

      Ik doe dat met behulp van een spuitzak en mondstukje! Erg makkelijk gaat het dan ;)

  4. Emily says:

    Haha, dan ben ik waarschijnlijk gewoon een klungel! Lukt mij namelijk niet met een spuitzak! Dacht dat het mssn aan de grootte van het mondstukje lag..

  5. Lekker en Simpel says:

    Ziet er echt super mooi en lekker uit!

  6. Michelle says:

    hij ziet er toppie uit. Ik heb alleen een vraagje. Ik heb de botercreme ook gebruikt. Ik had hier vloeibare kleuring in gedaan. Mijn botercreme had wel de kleur, maar er zaten van die niet gekleurde puntjes in de creme. Wat kan ik hieraan doen?

    1. Sabine says:

      Misschien is het aan te raden om de volgende keer wanneer je botercrème gaat maken, eerst de boter goed op kamertemperatuur te laten komen, zodat de kleurstof goed gemengd kan worden met de rest van de ingrediënten.

      Een ander punt waar het misschien wel aan kan liggen is dat de poedersuiker op sommige plekken is gaan klonteren, waardoor deze deeltjes niet goed zijn meegegaan met de kleuren. Probeer de volgende keer de poedersuiker eerst te zeven voordat je het aan de rest van de ingrediënten toevoegt.

  7. nirosha says:

    wow, die zien er echt enorm lekker en leuk uit : ) Die sterretjes zijn echt cute.

  8. vraagje... says:

    haiii! ik ga dit morgen maken, maar even een vraagje… hoelang gaat t ongeveer duren denk je?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close