Carnivoor Tim aan de veganchallenge

gesponsord

Ik hoor het je denken: hoe heb je in vredesnaam jouw vleesliefhebbende man zover gekregen om een veganchallenge te doen? Nou, laat ik heel eerlijk zijn: dit ging best makkelijk. Bij weigering had hij voor zijn eigen eten moeten zorgen iedere dag en aangezien Tim dit niet ziet zitten, was de keuze redelijk gauw gemaakt. Haha nee, grapje natuurlijk! Voor Becel ben ik al sinds een half dit jaar onderzoek aan het doen naar margarine, maar belangrijker nog: naar plantaardig eten. Zoals jullie weten eet ik zelf tegenwoordig al minder vaak dierlijke producten omdat ik me er simpelweg beter door voel. Hoewel Tim met het avondeten altijd met me mee doet, is hij nog wel een echte carnivoor. Tim eet heel graag vlees en andere dierlijke producten. Sterker nog, ik geloof dat er bij vrijwel iedere maaltijd die hij nuttigt iets dierlijks te vinden is. ’s Ochtends eet hij regelmatig een eitje, ’s middags tijdens de lunch gaat er kaas of worst op brood, hij drinkt graag chai tea latte of wiener melange (op basis van koemelk) en als er geen vlees bij het avondeten zit, is hij stiekem een beetje teleurgesteld. Het leek mij een goed idee om Tim ervan te overtuigen dat plantaardig eten wel écht heel lekker kan zijn en daarom vroeg ik hem voor deze veganchallenge. Drie avonden en twee volle dagen heeft Tim geen enkel dierlijk product gegeten en vandaag lees je hoe hem dit is vergaan.

Verwachtingen

Voorafgaand aan de vegan challenge stelde ik hem een paar vragen:

Wat verwacht je van de komende dagen?
Tim: “Ik heb niet echt verwachtingen vooraf. Omdat de challenge maar drie dagen duurt denk ik dat het wel makkelijk vol te houden is. Als je me een maand lang zou uitdagen wordt het een heel ander verhaal, maar dat gaat echt niet gebeuren.”

Zie je dan nergens een uitdaging of een obstakel?
Tim: “Lunchen op het werk wordt wel een uitdaging. Ik eet vaak kip, ander vlees of tonijn op brood.” Toen ik hem vroeg of ze dan geen enkel plantaardig broodbeleg op tafel hebben staan op kantoor antwoordde hij met ‘pindakaas’ en ‘hummus’. Ook liggen er altijd wel wat groenten op tafel, zoals tomaten en komkommer. Geen hele brede selectie dus.

Ik vond het wel zo fair om Tim het avondeten te laten kiezen. Ik vroeg hem daarbij of hij gerechten wilde selecteren waarbij hij dacht het vlees echt te gaan missen. Avond 1 had ik zelf al bepaald, dit werd een vegan curry met heel veel restjes groenten uit de koelkast. Voor dag 2 wilde Tim een Caesar Salad, maar dan dus vegan en voor dag 3 koos hij voor ‘soep met brood’. Makkie die laatste, die Caesar Salad daarentegen…

‘Vegan is onzin’
Voor de duidelijkheid wil ik ook nog even vermelden dat Tim niet zo’n voorstander is van veganistisch eten, het lijkt me wel zo fair om dit te zeggen. Vegetarisch eten snapt hij helemaal, maar dat producten als eieren, kaas en honing ook niet gegeten mogen worden vindt hij onzin. Want: “die bijen zijn er toch voor gemaakt om honing te maken? Kan iemand mij uitleggen wat hier slecht aan is?”

vegan curry
Plantaardige curry op basis van rode currypasta en kokosmelk met talloze groenten.

Dag 1

Eetdagboek
Zoals ik zojuist al vertelde had ik ons avondeten voor dag 1 zelf al bepaald. We hadden de koelkast vol liggen met ontzettend veel restjes groenten en daar maakte ik een lekkere curry mee. In de curry zat uiteindelijk: rode currypasta, zoete aardappel, kikkererwten, paprika, spinazie, kokosmelk en mango. Erg lekker!

Normaal gesproken drinkt Tim ’s avonds graag een kop chai tea latte. Aangezien deze is gemaakt op basis van koemelk mocht dit niet en koos hij voor een beker thee. Prima!

Dag 2

Eetdagboek
07:15 uur: “Wat moet ik ontbijten dan? Ik mag nu zeker ook geen ei?”

We hebben altijd voldoende veganistisch beleg in huis hoor. Margarine met avocado- limoenolie of margarine met kokosolie van Becel bijvoorbeeld, hartstikke lekker op een crackertje, maar ook stond er vegetarische paté en hummus in de koelkast, lag er een pak sojadrank en was er voldoende groente en fruit aanwezig om eventueel een smoothie mee te maken. Havermout was zelfs ook nog een optie geweest. Had Tim allemaal niet zoveel zin in en uiteindelijk ging hij voor drie crackertjes met pindakaas.

13.00 uur: Lunchtime!

Ik had het ‘m een beetje makkelijk gemaakt door zijn lunch voor te bereiden. Het waren twee wraps met hummus, sambal, veldsla, komkommer, rode paprika, augurkjes en gebakken uitjes. Ik kreeg een appje: “lekker die wraps!”.

17.30 uur: “Jemig, ik heb wel echt HEEL erg honger zeg”

Op Tim zijn verzoek stond er een vegan Caesar Salad op tafel en die was uiteindelijk onwijs goed gelukt. De basis bestond uit romaine sla met tomaat, komkommer en avocado. De dressing maakte ik op basis van veganistische mayonaise (te koop bij o.a. Albert Heijn), knoflook, citroensap, peper en zout. Ik maakte heerlijke Italiaanse croutons van een Italiaanse bol, olijfolie en Italiaanse kruiden en het vlees verving ik door de Vegafit vegan schnitzel die erg lekker was. De schnitzel bakte ik overigens in de Olie blend van Becel. De Olie blend classic gebruik ik de laatste tijd alleen nog maar om in te bakken. Het bestaat uit een blend van drie geperste oliën: zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. De Olie blend is geschikt voor koken en bakken op hoge temperaturen en bevat 3x meer Omega 3 dan olijfolie. De eerste fles Olie blend kreeg ik cadeau van Becel, de tweede kocht ik zelf en is net op gegaan. Tijd voor weer een nieuwe dus. Oja, die Caesar Salad kreeg dus een dikke thumbs up van Tim. Missie geslaagd!

’s Avonds dronk Tim weer een mok thee, overdag was het voornamelijk water en Crystal Clear.

Discussie
Wat leuk is, is dat deze challenge voor best wat discussie aan tafel zorgde ’s avonds. Zo hadden we het op dag 2 over vleesvervangers en dat Tim dit eigenlijk maar onzin producten vindt. Want ‘waarom zou je iets willen eten dat LIJKT op vlees, terwijl je eigenlijk geen vlees wilt eten? Eet het dan gewoon helemaal niet.” Zijn mening is een beetje tweeledig: aan de ene kant is het goed dat vleesvervangers er zijn. Mensen die ervoor hebben gekozen om vanwege hun gezondheid, voor het milieu of dierenleed minder vlees te nuttigen kunnen best wel eens zin hebben in spekjes, een kroket of lekkere gehaktbal. Het feit dat er dan vegetarische alternatieven zijn is een goed iets. Aan de andere kant is Tim wel echt van mening dat de vleesvervangers misschien andere voedingswaarden bevatten en hem daardoor ongezonder lijken dan iets eten dat zo direct van het dier komt.

Wel merk ik aan Tim dat er een lichte bewustzijn komt wat betreft dierenwelzijn en de milieukwestie. Ook was hij toch wel positief verrast over het lekkere eten dat hij vandaag heeft gehad.

wraps
Tortillawraps met hummus, sambal en diverse groenten voor de lunch.

Dag 3

07.15 uur: crackertjes met pindakaas maar weer

Tim is niet zo van het veel moeite doen voor zijn ontbijt.

11.00 uur: “Als een product ei en melk KAN bevatten, mag ik het dan?”

Dit appje kreeg ik op dag 3. Het bleek uiteindelijk over Liga Evergreen te gaan en ik gaf aan dat hij dit wel mocht eten, deze zijn namelijk plantaardig. Meneer blij, hij had inmiddels namelijk best wel trek. Misschien dat dit ook een heel klein beetje tussen zijn oren zit? Hij heeft namelijk wel vaker ontbeten met crackertjes en pindakaas.

13.00 uur: Lunch!

Vandaag prepte ik Tim zijn lunch niet maar daagde ik hem uit om zelf een plantaardige lunch te maken. Bij thuiskomst bleek dat hij twee boterhammen met pindakaas heeft gegeten. Want zin in hummus had hij niet en de komkommer en tomaten waren op. Andere plantaardige opties waren er niet op kantoor. Hmm, daar is toch wel wat ruimte voor verbetering!

17.30 uur: Soep met brood

Op Tim zijn verzoek: soep met brood. Een makkie voor mij natuurlijk want dit is een van de makkelijkste maaltijden om plantaardig te maken. Ik maakte broccolisoep waarbij ik de knoflook en ui weer aanfruitte in de Olie blend van Becel. Erbij maakte ik bruschetta’s met tomaat, ui en verse basilicum (die overigens superlekker waren geweest met de margarine met walnootolie van Becel, maar ja… die notenallergie van Tim he). Heerlijk was het, ook Tim vond het zeer geslaagd.

19.00 uur: Challenge voorbij!

De challenge is officieel voorbij. Er wordt direct een Chai Tea Latte gezet en er worden een paar chocoladekruidnootjes gegeten. Want plantaardig snacken vond Tim best wel lastig. “Je valt toch al gauw terug op groenten of fruit, zeker omdat gezien mijn notenallergie een handje noten geen optie is“. Daar kan ik me wel in vinden. Het is voor mij best makkelijk om een stuk fruit te pakken en als ik zin heb in hartig dan ga ik al gauw voor een handje noten. Dat is voor Tim een stuk lastiger, ook omdat veel vegan snacks in de supermarkt worden gemaakt van/met noten.

vegan caesar salad
Plantaardige Caesar Salad met de vegan schnitzel gebakken in de Olie blend classic van Becel

Conclusie

Het was natuurlijk mijn missie om Tim te laten zien dat je prima heel lekker kunt eten zonder dierlijke producten te gebruiken. En dat is absoluut gelukt. Tim geeft aan dat de wraps, de bruschetta’s en de Caesar Salad echt heel lekker waren en dat hij daarbij geen enkel moment het vlees of een ander dierlijk product heeft gemist.

Ook heeft deze challenge, hoe kort hij wellicht ook was, best voor wat bewustzijn gezorgd. Met name op het gebied van dierenwelzijn. Waar Tim voorheen het liefst bij iedere maaltijd vlees at, vindt hij het tegenwoordig (dit komt ook omdat we de afgelopen maanden al vaker plantaardig eten dan voorheen, niet alleen door deze challenge) prima om 2 – 3 keer per week vlees te eten en de andere dagen plantaardig of eventueel vis. “Wat bewuster zijn van het vlees dat we eten is ook een goed iets, het zou geen verkeerd idee zijn om enkel voor biologisch vlees te kiezen of voor biologische eieren. Een compleet plantaardig eetpatroon aannemen zou ik niet gauw doen omdat ik het idee heb dat mijn lichaam beter functioneert op af en toe wat dierlijke producten, maar bijdragen aan het milieu en dierenwelzijn door een beetje te minderen vind ik wel een fijne gedachte.”

Of ik carnivoor Tim bekeerd heb? Nee, maar dat was ook zeker niet de bedoeling. Wel ben ik blij dat deze vegan challenge hem iets bewuster heeft gemaakt en heeft doen overtuigen dat plantaardige voeding óók heel lekker kan zijn.

becel plantaardig
100% plantaardige producten van Becel

Zelf vaker plantaardig eten?

Ik daag je niet uit om zelf ook een veganchallenge te gaan doen, hoewel dit wellicht wel een keer goed/leuk is om te doen. Maar mocht je nou ook benieuwd zijn naar plantaardig eten en wil je experimenteren door hier en daar wat dierlijke producten te vervangen voor plantaardige producten, zou dat heel tof zijn! En dit kun je al met hele kleine aanpassingen doen hè? Vervang bijvoorbeeld de roomboter waarin je altijd bakt voor de margarineproducten van Becel. Deze producten bevatten Omega 3 en 6 welke bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Ook draag je op deze manier weer een beetje bij aan het behoud van onze aarde. En da’s toch best een fijn gevoel.

Thanks voor het lezen, ook namens Tim! x

In samenwerking met Becel

adServer

Join the Conversation

 1. Charlotte says:

  Wauw, dat lijkt me echt fantastisch om ook eens met mijn vriend te doen! En over de bijen: er is imo ook niks mis met honing eten, meestal hebben de bijen een overschot. Het schijnt echter dat er in de industrie niet altijd even netjes met bijen wordt omgegaan helaas… Koop dus liever lokale honing als je zeker wilt zijn van blije bijtjes :)

 2. Marion says:

  Heel intressant om te lezen en zeker de moeite waard om uit te proberen.

 3. Selma says:

  Wat leuk dat Tim er open voor stond. Die Becel walnoot heel erg lekker heb die vaak in huis. Andere smaken ook binnenkort probeten.

 4. Yvonne says:

  Wat leuk dat je vriend de challenge volbracht heeft :)
  Ikzelf ben ook bezig om minder vlees en vis te eten. Op het moment ben ik flexitariër.
  Staat je het recept voor de Plantaardige Caesar Salad met de vegan schnitzel?

  Groetjes Yvonne

  1. Sabine Author says:

   Het recept staat nog niet op OhMyFoodness maar er blijkt relatief veel vraag naar te zijn. Ik zal hem binnenkort nog eens maken en dan het recept delen!

 5. Britt says:

  Heel interessant! Ik ben al tijden bezig om een vegan challenge te plannen, maar ook ik heb een notenallergie (plus nog een hoop andere) waardoor dat wel heel lastig wordt om dan ook nog aan de juiste voedingsstoffen te komen. Maar, ik eet al wel veel bewuster dus dat is altijd goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close