Panini’s zijn wat mij betreft altijd een goed idee en deze Caprese panini met avocado pesto helemáál. Of je panini’s nu maakt als snelle lunch of als onderdeel van een snackdiner: het is een no-brainer recept met gegarandeerd succes.
Ik weet nog wel dat deze broodjes hun intrede deden járen geleden. Een beetje als alternatief voor een tosti die we inmiddels allemaal wel kenden. Eerst nog alleen met ham en kaas en daarna kwamen ze op de menukaarten met spannendere combinaties. Geinig! En ik word oud. Dat ook.
Op OMF deelde ik al eerder panini recepten trouwens. Zoals deze Pittige tonijnpanini met ananas of Panini’s met Brie, Bacon en Cranberry’s. Lekker!
Deze Caprese panini met avocado pesto is een frisse en romige twist op de klassieke Caprese combinatie. Tomaat, mozzarella en basilicum blijven de helden van het gerecht, maar de avocado pesto maakt het toch nèt een beetje anders.

Panini caprese met buffelmozzarella & tomaat
De basis van deze panini is lekker simpel. Tomaat, mozzarella, verse basilicum en een goed knapperig broodje.
Ik gebruik buffelmozzarella in plaats van de standaard (goedkopere) koemelkvariant. Buffelmozzarella is romiger, zachter en smaakvoller. Normaal gesproken zou ik buffelmozzarella enkel gebruiken in de koude gerechten, dan komen dat romige karakter en die zachte smaak namelijk pas echt goed tot hun recht. Maar aangezien deze Caprese panini maar zo kort in de oven hoeft, kon het voor dit broodje ook prima.
Tip: scheur de mozzarella liever dan dat je hem snijdt. Gescheurde stukken nemen de warmte beter op en smelten mooier mee tussen het brood. Daarbij blijft daarbij de structuur van de mozzarella ook beter bewaard en loopt er minder vocht uit de kaas waardoor het broodje straks knapperiger blijft.
De tomaat snijd je in dunne plakken. Kies bij voorkeur een stevige, rijpe tomaat zodat het broodje niet zompig wordt tijdens het bakken.
Ook voeg ik voor het afbakken in de oven alvast wat verse basilicum toe. Dat is misschien wat gek, want vaak doe je dat natuurlijk pas naderhand, maar zo af en toe vind ik meegebakken basilicum erg lekker.


Panini broodjes gebruiken
Voor dit recept gebruikte ik de panini broodjes van Albert Heijn, lekker luchtig van binnen en krokant van buiten. Bovendien hebben ze al zo’n lekkere grill-kleur aan de buitenkant. Aangezien ik de panini caprese niet onder de contactgrill stop maar enkel afbak in de oven, is dat weer mooi meegenomen.
Kun je geen panini broodjes vinden? Geen probleem. Afbak pistoletjes of Italiaanse bollen werken net zo goed. Of kies een rustiek wit broodje met een stevige korst – als het maar knapperig kan worden in de oven.
Bak de panini’s op 220 graden hetelucht in ongeveer vijf minuten goudbruin. Langer hoeft echt niet, de mozzarella smelt snel en de avocado pesto is koud het allerlekkerst dus die voegen we pas na het afbakken toe.

Caprese met avocado pesto
Waar deze panini zich écht mee onderscheidt, is de avocado pesto. Geen klassieke pesto met pijnboompitjes, maar een frisse, romige variant met avocado.
De pesto geeft het broodje niet alleen smaak, maar ook smeuïgheid. Daardoor heb je geen boter, saus of dressing nodig.
Avocado pesto maken
De avocado pesto maak je het best in een klein hakmolentje of foodprocessor. Zo krijg je een mooi gladde, dikke pesto die makkelijk smeerbaar is.
De ingrediënten voor de avocado pesto zijn simpel:
- 1 rijpe avocado
- 15 g verse basilicum
- 1 teen knoflook
- 30 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 3 el extra vierge olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Gooi alles in het hakmolentje en mix tot je een smeuïge, groene pesto hebt. Proef even en voeg eventueel extra zout of Parmezaan toe als je van uitgesproken smaken houdt.
Let op: door de avocado is de pesto niet lang houdbaar. Hij verkleurt snel en verliest zijn frisse smaak. Maak de pesto dus het liefst vlak voor het serveren en gebruik eventuele restjes zo snel mogelijk. De avocado pesto is bijvoorbeeld ook lekker in Gnocchi met avocadopesto en zalm in knoflookboter.
Wil je de avocado pesto een paar uur bewaren, voeg dan een kneepje citroensap toe. Dat vertraagd het verkleuringsproces enigszins.
Voeg de pesto pas aan de Caprese panini toe nadat deze uit de oven komt, zodat de smaak van de pesto overeind blijft.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Caprese panini met avocado pesto
Benodigdheden
- hakmolentje of foodprocessor
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 2 panini broodjes
- 200 g buffelmozzarella
- 1 tomaat – in plakken
- handje verse basilicum
Avocado pesto
- 1 avocado
- 1 teentje knoflook
- 15 g verse basilicum
- 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
- 3 el extra vergine olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220℃ hetelucht.
- Snijd de panini broodjes op en leg ze op de bakplaat. Beleg de broodjes met de mozzarella, tomaat en basilicum.
- Bak de broodjes in het midden van de oven in 5 minuten goudbruin en krokant.
- Doe alle ingrediënten voor de avocadopesto in een hakmolentje en maal fijn tot een gladde pesto.
- Verdeel de avocado pesto over de nog warme panini's en serveer direct.