Chocolade-vanille Cannoli

Cannoli zijn van oorsprong Siciliaanse ‘gebakjes’ die voornamelijk worden gegeten als dessert. De letterlijke vertaling van Cannoli is ‘kleine tunnel’ en je zult later gaan zien waarom. Inmiddels zijn Cannoli’s ook niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken en zijn ze zelfs in de Verenigde Staten enorm populair. Cannoli’s bestaan uit ’tunneltjes’ van deeg, gevuld met een ricottamengsel. Tim is al enige tijd benieuwd naar Cannoli en ach, aangezien ik het niet zo erg vind om in de keuken te staan ( ;-) ) besloot ik ze maar eens te maken. Ik heb er zelf voor gekozen om een chocolade-vanille variant te maken, maar Cannoli’s laten genoeg ruimte over om te experimenteren.

Cannoli ziet er ontzéttend feestelijk uit en ik vind het ook echt een kerst of oudjaarsavond dessert. Houd er wel rekening mee dat het ontzettend machtig is en dat je aan twee, misschien zelfs wel één Cannoli meer dan genoeg hebt.

2.67 van 3 stemmen

Chocolade-vanille Cannoli

Cannoli's zijn met veel lekkere vullingen te maken. Deze cannoli's hebben een vulling van chocolade en vanille.
Porties10 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • eventueel een mixer met deeghaken
  • frituurpan of hittebestendige pan met zonnebloemolie
  • eventueel cannolivormen

Ingrediënten

voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 1 el witte basterdsuiker
  • 25 g zachte boter
  • 1 ei
  • 3 el water
  • 3 el citroensap
  • 1 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 eiwit

voor de vulling:

  • 500 g ricotta
  • 3 el poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 50 g pure chocolade
  • ½ tl citroensap
  • snufje kaneelpoeder

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg, dit heeft namelijk een uur in de koelkast nodig om op te stijven. Meng voor het deeg de bloem, suiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar. Roer in een ander bakje het citroensap, het water en het ei.
  • Voeg aan de droge ingrediënten de boter toe en kneed even door. Voeg vervolgens het eimengsel door en kneed het geheel met je handen of met deeghaken tot er eens soepel deeg ontstaat. Rol een bal van het deeg en leg deze, strak verpakt in keukenfolie, minimaal een uur in de koelkast.
  • Terwijl het deeg in de koelkast ligt te rusten kun je alvast beginnen aan de vulling. Laat hiervoor de ricotta uitlekken en roer het in een kom tot het zacht en smeuïg is.
  • Zeef de poedersuiker boven de ricotta en roer deze samen met het vanille extract, de kaneelpoeder en het citroensap door de ricotta. Hak de chocolade in kleine stukjes en voeg ook deze toe aan de ricotta. Dek de kom met de ricottavulling af met huishoudfolie en zet de kom in de koelkast.
  • Bestuif het aanrechtblad met een beetje bloem en rol het Cannoli deeg met een deegroller uit tot een plak van ongeveer 2 millimeter dik. Snijd vierkante of rechthoekige plakken uit het deeg, afhankelijk van hoe groot je de Cannoli wilt hebben.
  • Maak tunneltjes van het deeg en plak de uiteinden met het eiwit aan elkaar. Zorg ervoor dat je de uiteinden goed tegen elkaar aandrukt zodat ze niet los laten terwijl je ze bakt. Bak de Cannoli’s goudbruin in een frituurpan die verhit is tot 190°C.
  • Laat de Cannoli’s afkoelen op een stuk keukenpapier.
  • Vul een spuitzak met de ricottavulling en vul de Cannoli’s ermee. Stapel ze vervolgens leuk op een bord op en bestrooi met poedersuiker en giet er wat chocoladesaus overheen. Vul de Cannoli maximaal dertig minuten voor opdienen met de vulling, anders wordt het deeg zacht.

Notities

tip:
Om de Cannoli te frituren wordt vaak gebruik gemaakt van Cannoli-vormen. Hier wordt het deeg dan omheen gerold, en vervolgens met vorm en al gefrituurd. Je kunt in plaats van Cannoli-vormen verschillende andere huis-tuin en keuken producten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan stukjes PVC buis of stukken bezemsteel. Helaas had ik helemaal niets om handen en heb ik de Cannoli zonder vorm gefrituurd. Naderhand heb ik de rolletjes met behulp van een mesje uitgehold.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Italiaans, Spaans
Trefwoord: cannoli, dessert, pastry, recept, toetje, zoet

cannoli

cannoli

Join the Conversation

  1. Hester says:

    Wauw wat mooi, en lekker denk ik! Ik had het op twitter gelezen, maar ik dacht dat je hartige canneloni ging maken, haha.

  2. Ziet er echt heel erg lekker uit! En cannoli is heerlijk :)

  3. Tedje says:

    O my god. Dit ziet er echt HEEL lekker uit

  4. Lotje says:

    Wat ontzettend lekker ziet dat eruit, ik heb ze laatst nog gegeten in een Italiaans restaurant, heerlijk!

  5. Nuria says:

    OMG!! Dit ziet er echt goddelijk uit!! Ik zet ze gelijk op mijn to-do lijstje!

  6. Sanne says:

    Hmmmm…lekker! Ik heb in New York tijdens een foodtour voor het eerst cannoli gehad en dat was zo lekker! Ik moet dit echt een keer zelf maken:)

  7. Katia says:

    leuk dat ik op deze site ben terecht gekomen. Bedankt voor het recept ! Handig uitgelegd en mooie foto’s . Heb ze voor de eerste keer gemaakt en ze zijn ongelooflijk lekker uitgekomen! Zéker voor herhaling vatbaar ! greetz !

    1. Sabine Author says:

      Goed om te horen Katia! Fijn dat ze in de smaak vielen.

  8. Lekker recept. Pvc buis frituren lijkt me echter geen goed plan…. plastic in hete olie.

  9. Christa says:

    is het ook mogelijk om bladerdeeg te gebruiken? In de plaats de cannoli frituren?

  10. Waarmee kan je de ricotta vervangen als je het langer houdbaar wilt hebben zonder te hoeven koelen?

    1. Niet, cannoli MOET met ricotta.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close