Cannoli zijn van oorsprong Siciliaanse ‘gebakjes’ die voornamelijk worden gegeten als dessert. De letterlijke vertaling van Cannoli is ‘kleine tunnel’ en je zult later gaan zien waarom. Inmiddels zijn Cannoli’s ook niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken en zijn ze zelfs in de Verenigde Staten enorm populair. Cannoli’s bestaan uit ’tunneltjes’ van deeg, gevuld met een ricottamengsel. Tim is al enige tijd benieuwd naar Cannoli en ach, aangezien ik het niet zo erg vind om in de keuken te staan ( ;-) ) besloot ik ze maar eens te maken. Ik heb er zelf voor gekozen om een chocolade-vanille variant te maken, maar Cannoli’s laten genoeg ruimte over om te experimenteren.
Cannoli ziet er ontzéttend feestelijk uit en ik vind het ook echt een kerst of oudjaarsavond dessert. Houd er wel rekening mee dat het ontzettend machtig is en dat je aan twee, misschien zelfs wel één Cannoli meer dan genoeg hebt.
Chocolade-vanille Cannoli
Benodigdheden
- eventueel een mixer met deeghaken
- frituurpan of hittebestendige pan met zonnebloemolie
- eventueel cannolivormen
Ingrediënten
voor het deeg:
- 250 g bloem
- 1 el witte basterdsuiker
- 25 g zachte boter
- 1 ei
- 3 el water
- 3 el citroensap
- 1 tl speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 eiwit
voor de vulling:
- 500 g ricotta
- 3 el poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 50 g pure chocolade
- ½ tl citroensap
- snufje kaneelpoeder
Instructies
- Begin met het maken van het deeg, dit heeft namelijk een uur in de koelkast nodig om op te stijven. Meng voor het deeg de bloem, suiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar. Roer in een ander bakje het citroensap, het water en het ei.
- Voeg aan de droge ingrediënten de boter toe en kneed even door. Voeg vervolgens het eimengsel door en kneed het geheel met je handen of met deeghaken tot er eens soepel deeg ontstaat. Rol een bal van het deeg en leg deze, strak verpakt in keukenfolie, minimaal een uur in de koelkast.
- Terwijl het deeg in de koelkast ligt te rusten kun je alvast beginnen aan de vulling. Laat hiervoor de ricotta uitlekken en roer het in een kom tot het zacht en smeuïg is.
- Zeef de poedersuiker boven de ricotta en roer deze samen met het vanille extract, de kaneelpoeder en het citroensap door de ricotta. Hak de chocolade in kleine stukjes en voeg ook deze toe aan de ricotta. Dek de kom met de ricottavulling af met huishoudfolie en zet de kom in de koelkast.
- Bestuif het aanrechtblad met een beetje bloem en rol het Cannoli deeg met een deegroller uit tot een plak van ongeveer 2 millimeter dik. Snijd vierkante of rechthoekige plakken uit het deeg, afhankelijk van hoe groot je de Cannoli wilt hebben.
- Maak tunneltjes van het deeg en plak de uiteinden met het eiwit aan elkaar. Zorg ervoor dat je de uiteinden goed tegen elkaar aandrukt zodat ze niet los laten terwijl je ze bakt. Bak de Cannoli’s goudbruin in een frituurpan die verhit is tot 190°C.
- Laat de Cannoli’s afkoelen op een stuk keukenpapier.
- Vul een spuitzak met de ricottavulling en vul de Cannoli’s ermee. Stapel ze vervolgens leuk op een bord op en bestrooi met poedersuiker en giet er wat chocoladesaus overheen. Vul de Cannoli maximaal dertig minuten voor opdienen met de vulling, anders wordt het deeg zacht.
Wauw wat mooi, en lekker denk ik! Ik had het op twitter gelezen, maar ik dacht dat je hartige canneloni ging maken, haha.
Ziet er echt heel erg lekker uit! En cannoli is heerlijk :)
O my god. Dit ziet er echt HEEL lekker uit
Wat ontzettend lekker ziet dat eruit, ik heb ze laatst nog gegeten in een Italiaans restaurant, heerlijk!
OMG!! Dit ziet er echt goddelijk uit!! Ik zet ze gelijk op mijn to-do lijstje!
Hmmmm…lekker! Ik heb in New York tijdens een foodtour voor het eerst cannoli gehad en dat was zo lekker! Ik moet dit echt een keer zelf maken:)
leuk dat ik op deze site ben terecht gekomen. Bedankt voor het recept ! Handig uitgelegd en mooie foto’s . Heb ze voor de eerste keer gemaakt en ze zijn ongelooflijk lekker uitgekomen! Zéker voor herhaling vatbaar ! greetz !
Goed om te horen Katia! Fijn dat ze in de smaak vielen.
Lekker recept. Pvc buis frituren lijkt me echter geen goed plan…. plastic in hete olie.
is het ook mogelijk om bladerdeeg te gebruiken? In de plaats de cannoli frituren?
Waarmee kan je de ricotta vervangen als je het langer houdbaar wilt hebben zonder te hoeven koelen?
Niet, cannoli MOET met ricotta.