Boodschappen doen, I love it!

Hilarisch om te zien vind ik het altijd wanneer ik op Twitter van die verontwaardigde tweets voorbij zie komen als het weer boodschappentijd is. Zóveel mensen hebben er een hekel aan. Ik vind het heerlijk om boodschappen te doen. Wanneer het niet te druk is dan, want als gangpaden bedolven worden onder de winkelkarretjes, duwende boodschappers en schreeuwende kinderen hoeft het van mij allemaal niet zo nodig. Maar om dat te voorkomen ga ik altijd ’s ochtends vroeg op een doordeweekse dag. Dan is er vaak geen kip te bekennen.

Eetplanning
Voordat ik boodschappen ga doen maak ik altijd een eetplanning voor de rest van de week. Ik doe boodschappen op woensdagochtend vroeg en dus maak ik op dinsdag al een eetplanning. Vaak ben ik een uur of twee bezig met zoeken naar recepten op andere blogs of in magazines/kookboeken, op zoek naar gerechten voor diezelfde week. Het liefst moeten het zoveel mogelijk nieuwe gerechten zijn, want dat is immers te gebruiken voor OMF. Zo gaat mijn gedachtegang dan.

Waar ik ook op let is of er genoeg variatie is. Sowieso een keertje rijst, pasta en aardappels maar nooit drie keer van hetzelfde. Wij vliegen in één week diners dan ook al gauw de hele wereld over wat betreft gerechten. Van Babi Ketjap naar stampandijvie en van Foe Yong Hai naar Mexicaanse taco’s. Heerlijk!

Zaterdag en zondag zijn onze cheatdagen. Waar we van maandag tot en met vrijdag altijd proberen om zo gezond mogelijk te eten, mag het in het weekend wel iets vetter. Een zelfgemaakte hamburger met patat bijvoorbeeld, of we bestellen een pizza.

Het maken van de eetplanning vind ik altijd het leukste moment van de week, daar kan ik iedere keer weer naar uit kijken.

De boodschappen
Maar dan is het tijd voor de boodschappen. Ik ga altijd naar twee winkels: Lidl en Albert Heijn, deze zitten namelijk vlak naast elkaar. Ik maak dan ook een boodschappenlijst voor die twee winkels. Producten die dan onverhoopt niet bij Lidl verkrijgbaar zijn haal ik vervolgens bij Albert Heijn, lekker makkelijk. Ik probeer de boodschappenlijstjes altijd zo handig mogelijk te maken, een beetje aan de hand van de looproute. Groente en fruit komen altijd eerst, die probeer ik dan ook altijd bovenaan de lijst te zetten. Het lukt niet altijd om het op deze manier te doen, maar ik vergeet zo vrijwel nooit iets.

Naast de twee supermarkten gaan we op zaterdagochtend ook altijd naar de markt, lekker burgerlijk. Op de markt haal ik kaas, eieren, groente en fruit en vaak iets lekkers voor in het weekend. Feit blijft gewoon dat de meeste dingen op de markt veel goedkoper zijn (een halve kilo kaas voor € 3,00 bijvoorbeeld) en ik vind het vaak lekkerder.

Tips
Omdat de meeste mensen niet zo dol zijn op het doen van de boodschappen als ik, hieronder een aantal tips om het jezelf gemakkelijk te maken:

 • Ga op een rustig moment in de week wanneer dit kan. Ga bijvoorbeeld op een avond van maandag t/m donderdag. Probeer in ieder geval het weekend te vermijden, dan is het ’t drukst.
 • Maak een eetplanning en boodschappenlijst voordat je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je namelijk dat je teveel meeneemt of de helft vergeet. Wanneer je een eetplanning maakt hoef je bovendien ook maar één of twee keer in de week naar de supermarkt in plaats van iedere dag.
 • Ga ook eens naar de markt wanneer je verse producten moet hebben. Ze zijn hier vaak voor veel minder verkrijgbaar en je komt dingen tegen die je niet in de winkels ziet.
 • Probeer je boodschappenlijst aan de hand van je looproute te maken wanneer je de winkel goed kent. Op deze manier vergeet je niet zo snel dingen en je bent sneller klaar omdat je niet terug hoeft te lopen.
 • Kijk van te voren op de websites van de supermarkten waar je heen gaat, om te kijken welke producten in de aanbieding zijn. Ik maak aan de hand van de actief vaak mijn eetplanning. Scheelt je toch weer!
 • Merk je dat iets op is, zet het dan direct op je boodschappenlijst ook al ben je hem nog niet aan het maken. Zo vergeet je in ieder geval niet om datgene mee te nemen.

En oja… let bij het inpakken van de boodschappen wel goed op je karretje!

Join the Conversation

 1. Sandra says:

  Ha ik doe mijn boodschappen op exact dezelfde manier!!! Ik ben een planner pur sang :)

  Ik ga nu beginnen met een maandmenu, waarop dan een aantal standaard dingen staan en ik kan dan beter verdelen wanneer ik wat moet/ga eten (wegens chronische ziekte).

  Ik vind boodschappen doen niet erg, zolang ik maar niet dagelijks een supermarkt in hoef. Ik ga ook wekelijks naar de Lidl (groente en fruit is daar geweldig) en zonodig haal ik nog iets bij Deen.

 2. Nell Nijssen says:

  Ik vind boodschappen doen ook helemaal niet erg. Vergeleken met strijken vind ik het zelfs 10 x leuker. Geen jengelkinderen of bitse caissières, dat weer liever niet.

 3. Mirjam says:

  Ik ben ook dol op boodschappen doen! En dan idd naar de markt en de bakker :) mijn moeder vindt het vreselijk, haha

 4. Simone says:

  Ook ik vind het leuk om boodschappen te doen! Altijd leuk om weer nieuwe dingetjes te ontdekken in de supermarkt.

 5. Hester says:

  Ik ga eigenlijk nooit mee met boodschappen doen, maar begrijp wel dat je het als foodie erg leuk vindt om te doen! Zo vind ik naar de bieb gaan juist heel leuk :)

 6. Tamarah says:

  Ik doe mijn boodschappen op bijna dezelfde manier. Ik maak ook een week planning op dinsdagavond (check daarvoor mijn vriezer, koelkast en voorraad). Dan zet ik de boodschappen in mijn App: MyShopi dan ga ik naar de Aldi en wat ik daar niet kopen kan haal ik bij de AH. Ik doe mijn boodschappen het liefst op een zo rustig mogelijk tijdstip maar meestal samen met mijn vriend omdat we voor een hele week inslaan. Daarnaast vind ik de caissières bij de Aldi heel snel scannen en stapelen mijn boodschappen zich snel op. Daardoor voel ik me erg opgejaagd. Dus saampjes boodschappen doen vind ik geen probleem.

 7. Foodloveandhappiness says:

  Herkenbaar! Zeker leuk dat bedenken wat je de rest van de week gaat eten, vind ik ook altijd het leukst! Ik heb geen hekel aan boodschappen doen, maar timing is inderdaad belangrijk :)

 8. Maaike FunandFood says:

  Ik doen sinds een paar maanden boodschappen voor een dag of vijf.
  Ik merk echt dat ik daardoor geld uitspaar omdat ik minder de neiging heb om van-alles-en-nog-wat haal.
  En het is goed voor mijn eeuwig uitpuilende voorraadkast: die slinkt op het gebied van onzinnige dingen en breidt langzaam uit op zinnige voorraad.

 9. Saska says:

  Boodschappen doen vind ik ook totaal niet erg. Ik ga vanmiddag ook maar eens langs de markt denk ik :)

 10. Hoe kijk je als foodie aan tegen alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de “nieuwe manier” van online boodschappen doen, zoals picnic ed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close