Bolognese saus met pompoen

Een klassieke bolognese saus kennen we natuurlijk allemaal wel: gehakt, tomaat, kruiden en vooral een lange, langzame bereiding voor extra veel smaak. Het is dan ook niet voor niets dat de saus in menig huishouden staat te pruttelen op het vuur in deze tijd van het jaar.

Maar zodra de herfst zijn intrede doet, is het leuk om zo’n klassieker een seizoensgebonden twist te geven. In dit geval voegen we pompoen toe aan de saus. Dat zorgt niet alleen voor een mooie oranje kleur, maar maakt de saus ook net wat zoeter en zachter van smaak. Ideaal voor wie houdt van comfort food met een herfstig tintje en wel toe is aan een beetje variatie.

Bolognese met pompoen is bovendien een slimme manier om extra groenten in je maaltijd te verwerken. De pompoenblokjes koken langzaam mee en vallen daardoor deels uit elkaar, waardoor ze de saus een romige structuur geven. Dat maakt het gerecht niet alleen een tikkeltje gezonder, maar ook net wat rijker van smaak.

Een fijne variatie die zowel bij volwassenen als kinderen goed in de smaak valt.

Pompoen bolognese saus

Bolognese saus maken

Een goede bolognese saus begint uiteraard altijd met een basis van ui en knoflook. Door die rustig aan te fruiten tot de ui glazig ziet, komen de smaken goed los. Vervolgens gaat de tomatenpuree in de pan, die je kort meebakt zodat de ietwat zure smaak van de puree verdwijnt.

Daarna mag de rest van de ingrediënten in de pan en in dit geval direct ook de belangrijkste: rundergehakt en pompoenblokjes. Gehakt omdat het een onmisbaar ingrediënt is voor bolognese natuurlijk. De pompoen zorgt op zijn beurt voor een mooie balans. Samen met rode wijn, tomatenblokjes en tomato frito ontstaat een rijke saus die lang mag pruttelen om zoveel mogelijk smaak te krijgen. De balsamico-azijn voegt een beetje fris- en zoetigheid toe en vind ik persoonlijk onmisbaar in bolognese saus. Wordt niet altijd gebruikt, maar bij mij dus wel!

Verse en gedroogde kruiden maken de bolognese compleet. Oregano en basilicum zijn onmisbaar in dit soort sauzen, terwijl salie en laurier een diepere smaak aan de saus geven die heel goed past bij het najaar. Door de saus minimaal 35 tot 40 minuten te laten pruttelen, trekken alle smaken goed in en ontstaat er een waanzinnig lekkere saus waar je maar beter direct een paar porties van in kunt vriezen. Want dit wil je de hele herfst en winter eten!

Uiteraard is de bolognese met pompoen lekker met pasta, maar je kunt het ook serveren met bijvoorbeeld romige polenta of een stuk knapperig brood. Of gebruik de saus voor mijn Spaghetti Bolognese taart!

Bolognese saus met pompoen

De toevoeging van pompoen maakt deze saus net even anders dan je gewend bent. Het is een ingrediënt dat van nature een beetje zoetig is en dat zorgt voor een fijne tegenhanger tegenover het vlezige van het gehakt en de zurige smaak van de tomaten. Daarnaast zorgt de pompoen ervoor dat de saus een mooie, warme kleur krijgt. Perfect passend bij het seizoen.

Een bijkomend voordeel is dat pompoen makkelijk te verwerken is. Je kunt kant-en-klare blokjes uit de supermarkt gebruiken, maar een verse flespompoen of muskaat pompoen is minstens zo lekker. Omdat de blokjes tijdens het pruttelen langzaam zacht worden, vallen ze deels uit elkaar en zorgen ze voor een lichte binding van de saus waardoor deze lekker dik wordt.

Het leuke aan deze bolognese met pompoen is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld ook wortel of pastinaak toe voor nog meer groente, of maak de saus vegetarisch door het gehakt te vervangen door linzen of een vleesvervanger. Het principe blijft hetzelfde: een rijke tomatensaus die door de toevoeging van herfstgroenten een verrassend andere smaak krijgt.

bolognese saus

Bolognese met pompoen in de slowcooker maken?

Heb je een slowcooker in huis, dan is deze saus daar ideaal voor. Bolognese met pompoen wordt namelijk alleen maar lekkerder als hij langere tijd kan sudderen. Het langzame garen zorgt ervoor dat alle smaken nog beter kunnen intrekken en de pompoen bijna oplost in de saus.

Voor de slowcooker volg je grotendeels hetzelfde recept. Fruit de ui, knoflook en tomatenpuree eerst even aan in een koekenpan en bak daarna het gehakt kort mee. Doe dit samen met de pompoenblokjes, wijn, tomaten en kruiden in de slowcooker en zet het apparaat ongeveer 6 tot 7 uur op ‘low’ of 3 tot 4 uur op ‘high’.

Omdat tijdens het slowcooken al het vocht in de pan blijft, mag je wel wat minder vloeibare ingrediënten gebruiken. Gebruik de helft van de wijn en laat de tomatenblokjes helemaal achterwege. Doordat al het vocht uit de groenten en het vlees binnen de pot blijft, heb je aan een klein beetje rode wijn en de Tomato frito meer dan genoeg.

Het resultaat is een héérlijke saus die je huis ook nog eens lekker laat ruiken. Serveer de bolognese met tagliatelle of een andere brede pastasoort, zodat de saus zich goed aan de pasta hecht. Een beetje versgeraspte Parmezaanse kaas erover en je hebt een ultiem herfstgerecht waar je met gemak een groot gezelschap mee kunt verwennen.

En eventuele restjes kun je makkelijk invriezen. Tip: maak een dubbele hoeveelheid van de saus zodat je altijd iets op voorraad hebt.

P.S: check ook vooral de heerlijke bolognese saus uit mijn Slowcookerboek!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

bolognesesaus pompoen
No ratings yet

Bolognese met pompoen

In de herfst staat in menig huishouden een pan uren op het vuur met daarin het recept voor een lekkere bolognesesaus. Zo ook bij mij! Deze variant is nog een tikkeltje herfstiger; ik voegde er pompoen aan toe. Dat maakt de saus kleurrijker en bijna licht zoet. Perfect voor dit seizoen.
Porties4 – 6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 g pompoenblokjes
  • 500 g rundergehakt
  • 150 ml rode wijn
  • 350 ml Tomato frito
  • 400 g tomatenblokjes
  • 2 el balsamico azijn
  • 3 blaadjes salie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 15 g verse basilicum – fijngesneden
  • peper en zout

Instructies

  • Fruit de ui en knoflook in een grote pan aan, tot de ui glazig ziet.
  • Doe de tomatenpuree erbij en bak deze 2 minuten mee.
  • Voeg de pompoenblokjes en het rundergehakt toe en bak al omscheppend 5 minuten mee.
  • Schenk de rode wijn, tomato frito, tomatenblokjes en balsamico-azijn in de pan. Voeg de salie, laurierblaadjes, gedroogde oregano en basilicum toe.
  • Roer goed door, breng de saus aan de kook en draai het vuur laag. Laat de bolognese 35-40 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout en serveer met je lievelingspasta.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bolognese, bolognesesaus, herfstrecept, pastasaus, pompoen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close