Boekentip: Lonely Planet The World

Een paar weken geleden kwam ik erachter dat Lonely Planet, jeweetwel – van die blauwe reisboekjes?, een nieuwe boek op de markt heeft gebracht. Normaliter behandelt Lonely Planet in ieder boek één bestemming waarvoor je talloze restaurant-, hotel- en andere toeristische tips krijgt, maar deze editie is anders. In Lonely Planet The World vind je namelijk informatie over maar liefst 221 landen(!). Voor een reisliefhebber als ik vond ik het boek een echte musthave en dus belandde hij vrijwel direct na mijn ontdekking in mijn digitale winkelmandje. En vandaag is het op OMF tijd voor een review!

Lonely Planet

De Lonely Planet is oorspronkelijk bedoelt als ‘zakreisgids’, voornamelijk voor backpackers. Tot jaren geleden werd de gids ook vooral onder dit mom zo verkocht maar tegenwoordig is dit allang niet meer zo. Talloze reizigers hebben minimaal één blauwe reisgids in hun boekenkast staan en hebben er vast al heel wat tips uit gehaald. De gidsen van Lonely Planet geven je inzicht in een bepaalde bestemming door overnachtingsmogelijkheden en bezienswaardigheden te tippen, maar ook wordt er vaak voldoende aandacht besteed aan restaurants en uitgaansgelegenheden. In feite bevat een Lonely Planet reisgids dus alle informatie die je nodig hebt.

The World

Sinds de start van Lonely Planet in 1973 zijn er meer dan 650 verschillende boeken uitgebracht. Reisgidsen die ingaan op super populaire bestemmingen maar ook gidsen die aandacht besteden aan de wat minder toegankelijke landen die echter wel de moeite waard zijn. Dit jaar is dus The World editie uitgekomen, een reisgids waarin je informatie kunt vinden over 221 verschillende landen.

Ik geef gelijk toe: The World editie is niet een reisgids die je overal met je mee sleept, daar is het boek simpelweg te dik voor. De reisgids telt maar liefst 959 pagina’s en als je er vanuit gaat dat de gids wel dezelfde afmetingen heeft als de andere Lonely Planet gidsen, kun je je vast een beetje voorstellen hoe dik de pil is. Dat ‘ie de moeite waard is om te hebben kan ik echter alleen maar beamen, het is een musthave in de boekenkast van iedereen die ook maar een beetje gek is van reizen.

Hoewel je zult verwachten dat 221 landen simpelweg teveel is om ieder land voldoende aandacht te geven is dit niet waar. Ieder land heeft minimaal drie pagina’s voor zichzelf bestaande uit sowieso één landkaart, diverse sfeerbeelden en één pagina vol tips. Ons kleine kikkerlandje heeft zelfs zes pagina’s toebedeeld gekregen.

Bevat deze reisgids dan alleen maar praktische informatie over de landen? Niet helemaal. Lonely Planet zou Lonely Planet niet zijn wanneer ze je niet zouden overspoelen met goede tips voor de bestemming zelf. Echter, waar de bestemmingsgidsen natuurlijk veel meer in detail kunnen treden, zijn de tips in deze editie meer globaal te noemen. Maar dat is ook logisch en ergens misschien zelfs wel fijn. Zeker als je twijfelt tussen twee landen om naar op reis te gaan, kan de informatie in de Lonely Planet The World je wellicht over de streep trekken.

Absoluut pluspunt aan deze reisgids vind ik dat er zelfs ruimte is overgelaten voor foodtips. Van ieder land worden kort traditionele gerechten besproken die je zeker niet zou moeten overslaan. Ook wordt de beste reistijd voor een bestemming besproken en wordt er iets verteld over het (openbaar) vervoer in het land.

Lonely Planet The World

Lonely Planet The World

Lonely Planet The World

Lonely Planet The World

Lonely Planet The World

Lonely Planet The World

Hoewel 221 landen erg veel zijn om informatie over te krijgen (en geven vooral) heb ik wel het idee dat Lonely Planet niet geschipperd heeft met het aantal pagina’s. Ieder land dat voorbij komt krijgt ruim voldoende aandacht en naar mijn idee ook de juiste aandacht. Na het lezen van diverse hoofdstukken heb ik het idee dat ik de betreffende landen wat beter ken en dat ik er naartoe wil. Dat is namelijk een fijne bijkomstigheid van deze The World editie: je bucketlist wordt alleen maar groter.

Kortom, voor de echte reisliefhebber of voor de globetrotter die op zoek is naar nieuwe bestemmingen: Lonely Planet The World is een dikke vette aanrader.

Lonely Planet The World is onder andere te bestellen via Bol.com voor € 23,99. Bestel op werkdagen voor 23.00 uur, dan heb je het boek morgen nog in huis.

Join the Conversation

 1. Tessa says:

  Wow, de prijs valt me nog heel erg mee voor zo’n dik boek! Leuke tip

 2. Margot says:

  Ik denk dat mijn bucket list inderdaad nog veel langer wordt dan hij al is als ik dit boek ga lezen!

 3. Sabrina says:

  Ah dat lijkt me zo’n gaaf boek!

 4. jiska says:

  Oeh ik denk dat het een gevaarlijk boek is. Dat ik dan heel veel zin in reizen ga krijgen :D

 5. Beautyjuf says:

  Wat een toffe Lonely Planet! Fijn dat er aan ieder land voldoende aandacht wordt besteed. Toevallig heb ik vandaag ook een artikel online staan over ‘Lonely Planet’.

 6. Suzanne says:

  Als ik bij bol.com ga kijken kost het boek €34,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close