Basics to Brilliance Kids + interview met Donna Hay!

Als foodblogger krijg ik al jaren uitnodigingen voor de meest uiteenlopende persevenementen, -reisjes en -lanceringen. Ik durf wel te zeggen dat ik in mijn carrière als blogger behoorlijk wat mooie plekken heb gezien en mensen heb ontmoet die ik als ‘normaal persoon’ nooit had ontmoet. Nog steeds stroomt mijn mailbox iedere dag vol met uitnodigingen maar omdat ik naast blogger, auteur en social influencer zoals dat heet ook nog mama ben, is mijn tijd zéér schaars en sla ik de meeste dingen af. Maar soms, heel soms komt er zo’n mailtje voorbij waar ik direct van begin te stuiteren, waarvoor ik alles opzij schuif en waar ik koste wat het kost tijd voor wil maken. Zo ook toen ik begin maart een mailtje kreeg met als onderwerp Interview Donna Hay. Als je niet weet wie Donna Hay is ben je wat mij betreft geen echte foodie maar nog even voor de duidelijkheid: Donna Hay is een Australische foodstyliste en schrijfster. Ze heeft inmiddels talloze kookboeken op haar naam staan, werkte mee aan en presenteerde diverse kookshows op televisie, had haar eigen magazine… kortom: Donna is een icoon in foodland. Nu moet je weten dat Donna Hay vrijwel ieder jaar naar Nederland komt vanwege de lancering van een nieuw kookboek en hoewel ik in de voorgaande jaren altijd een uitnodiging heb ontvangen voor de perslunches en -lanceringen kon ik nóóit. Reden? Ik zat of in het buitenland of ik was net bevallen van Vic. Ik opende het mailtje dan ook met mijn vingers gekruist in de hoop dat ik nu wél zou kunnen en ik werd blijer van het mailtje dan ik in eerste instantie had verwacht. Ik mocht namelijk als één van de weinigen Donna Hay interviewen. Oh my god. Niet met haar aan tafel zitten tijdens een lunch met talloze anderen maar samen met haar in één kamer zitten voor een één op één interview. Je begrijpt dat ik heel even een fangirl moment had? Enfin, het was even wachten tot haar nieuwste boek Basic to Brilliance Kids in Nederland zou verschijnen maar nu is het dan eindelijk zover. Ik vroeg Donna Hay het hemd van haar lijf over het boek maar ook over het koken voor en met kinderen. Vandaag lees je het interview en laat ik je wat dingen zien uit haar nieuwste boek.

Basic to Brilliance kids

Basic to Brilliance Kids

Donna Hay stond zelf vanaf haar 8e levensjaar al uren in de keuken en nu ze ouder en meer ervaren is, hecht ze er grote waarde aan om kinderen te laten zien hoe leuk en lekker het is om te koken en te bakken. Donna haar kenmerkende kook-, styling- en fotografiestijltje komen stuk voor stuk terug in Basic to Brilliance Kids. In dit boek vind je meer dan 120 familyproof gerechten voor feestjes, etentjes, picknicks, filmavonden of logeerpartijen.

Denk niet dat Basic to Brilliance Kids een kinderkookboek is. In tegendeel zelfs, het boek is minstens net zo mooi vormgegeven als al haar eerder verschenen boeken, in dit exemplaar zien we alleen wellicht iets meer kleur terug, iets meer fun, een iets minder serieuze variant van Donna Hay.

Mijn kleintje in nu natuurlijk 1 en ik merk dat een groot deel van de recepten uit dit boek nog net even iets te ver gaan voor hem. Er staan wel toppers in hoor, zo wil ik dolgraag de vissticks van zalm maken en weet ik zeker dat Vic zou smullen van de diverse cakejes en andere snacks. Maar dingen als een regenboogsalade en sushihoorntjes zijn net even iets te hoog gegrepen nog. Wel kan ik me heel goed voorstellen dat dit boek een holy grail is op het moment dat Vic iets ouder is. Er staan zo ontzettend veel leuke, kindvriendelijke gerechten in die je echt doen beseffen dat het totaal niet nodig is om voor kinderen anders te koken.

Wat ik prettig vind aan dit boek is dat het niet te kinds is. Er zijn geen gezichtjes gemaakt van het eten bijvoorbeeld maar wel worden er tips gedeeld over hoe je groenten kunt ‘verstoppen’ in het eten. Basics to Brilliance Kids bevat pure gerechten die goed uit te voeren zijn en waar ook ik als volwassene gewoon zin in krijg.

Een aantal kiekjes uit het boek:

Basic to Brilliance kids

Basic to Brilliance kids

Basic to Brilliance kids

Basic to Brilliance kids

Basic to Brilliance Kids is verkrijgbaar bij Bol.com voor €25,00

Donna Hay over koken met kinderen

En dan nu over tot de orde van de dag! 15 minuutjes had ik met Donna Hay om te spreken. Ze had al twee/drie interviews achter de rug en na mij zou nog iemand komen. Ze had een flink drukke en hectische dag al achter de rug dus ik besloot een beetje vaart te maken.

Ik zou graag willen beginnen met jouw eigen kinderen. Had je, voordat zij geboren werden ideeën over hun culinaire opvoeding, hoe deze moest zijn? En zo ja, is het gegaan zoals je van te voren had bedacht?

“Ik had eigenlijk niet echt plannen! Ik heb wel tips meegenomen van andere moeders die al wat oudere kinderen hadden. Eén van hen gaf me ooit de tip dat je van je kindje moet ‘eisen’ dat ze alles proeven. Het is ok als je het niet lekker vindt, maar probeer het op zijn minst en dat is er wel eentje die ik heb meegenomen in de opvoeding van mijn kinderen. Maar omdat ik zelf zo actief was in de foodindustrie had ik geen hele concrete plannen. Omdat eten zo’n wezenlijk onderdeel van mijn leven is, ging ik er min of meer vanuit dat dit ook bij hen wel het geval zou zijn.”

En is dit ook daadwerkelijk het geval?

“Haha, nee! Ik heb één hele kieskeurige eter en een alleseter. Mijn jongste is heel avontuurlijk wanneer het aankomt op eten, hij wilde alles wel proberen maar de ander interesseert het gewoon niet zo.”

Heb je jouw kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met eten? Hoe was deze ervaring?

“Jeetje, je gooit me wel heel wat jaren terug – haha. Het ding met kinderen is dat ze door talloze fases gaan op ieder vlak – óók op het gebied van eten. Er zijn fases geweest waarin ze alles op de grond gooiden en het volgende moment aten ze weer alles. De culinaire opvoeding van kinderen is een rollercoaster.”

Betrok je de kinderen al op jonge leeftijd bij het koken?

“Ja, zeker want ik stond zelf altijd te koken en we hadden ook altijd vrienden met kinderen over de vloer die kwamen eten. De kinderen stonden in die tijd eigenlijk altijd bij mij in de keuken om te helpen. Maar er is ook een periode geweest waarin ik ze helemaal niet in de keuken zag hoor. Dan waren ze ’te druk’ met hun eigen dingen. Lego enzo.”

“Omdat ze nu op zo’n leeftijd zijn waarop ze niet altijd meer willen helpen, probeer ik ze voor het avondeten altijd gerechten voor te schotelen die nog net niet af zijn, die ze zelf nog af moeten maken. Op deze manier blijft er tijd over voor mij om met ze te kletsen, zodat ik nog een beetje weet wat ze allemaal uitspoken.”

Ik begrijp hieruit dat het avondeten een belangrijk onderdeel is van jullie dag. Proberen jullie altijd met zijn allen om tafel te zitten?

“Ja, in principe wel maar dat lukt niet altijd. Soms hebben de kinderen gewoon te veel trek en eten ze al iets voordat het eten op tafel staat, haha! En juist op zulke momenten probeer ik van die gerechten te maken die net niet af zijn. Salades bijvoorbeeld. In plaats van de salade af te maken op hun bord, snijd ik gewoon alles en zet ik het in het midden van de tafel zodat zij zelf hun salade kunnen samenstellen. Op de een of andere manier zijn dat de momenten waarop bij ons thuis de gesprekken beginnen. Bovendien voorkom ik hiermee ook dat ze hun salade pakken en er direct weer vandoor gaan om te gamen of iets leuks gaan doen omdat ze daar zo aan toe zijn na het maken van hun huiswerk.”

Nu we het over salades hebben, in Basics to Brilliance Kids staat een recept voor ‘krullerige regenboogsalade’, een gerecht waar behoorlijk wat texturen en structuren in zitten. Je hoort wel eens dat er kinderen zijn die een hekel hebben aan texturen, knapperige groenten die er moeilijk in gaan bijvoorbeeld of noten. Hoe kijk jij hier tegenaan en heb je hier moeilijkheden mee ondervonden?

“Nee, ik heb daar helemaal geen gekke ervaringen mee gehad eigenlijk! Kinderen zijn natuurlijk allemaal anders en ik kan me voorstellen dat de salade die je noemt niet heel aantrekkelijk is voor kleine kinderen. Maar de vorm van de groenten is waarschijnlijk wel heel interessant! En al plukken ze er maar wat ingrediënten uit, dan eten ze in ieder geval wat. Hopelijk de kleine zaadjes want die zijn echt heel lekker, haha!”

“Dus nee, ik denk niet dat texturen per se een groot probleem hoeven te zijn? Ik denk dat volwassenen daar meer moeite mee hebben eigenlijk. Die zijn veel te bang dat ze ergens in stikken, haha. Beetje spastisch.”

Je gaf zojuist aan dat je jouw kinderen al vroeg hebt betrokken bij het eten en koken, denk je dat dit heeft bijgedragen aan hun goede/makkelijke manier van eten?

“Ja, zeker. En wat ook zeker werkt, ik heb dit niet gedaan bij mijn kinderen maar een vriendin van mij wel, is de kinderen meenemen met boodschappen doen, zeker bij het kopen van groenten en fruit. Zij gaf haar kinderen gewoon de opdracht om iets te zoeken wat ze graag wilden eten deze week. Vaak kwamen ze dan aan met iets ‘nieuws’, een andere kleur appel bijvoorbeeld, een ander merk dat ze nog niet kennen… Laatst pakten ze een zomerpompoen maar dat was een minder groot succes, haha. Maar kinderen betrekken bij het boodschappen doen en ze laten zien wat er verkrijgbaar is werkt echt ontzettend goed.”

“Maar wat ik misschien nog wel belangrijker vind is dat je moet leren hoe je groenten kunt bereiden op een andere manier. Ik heb daar nooit heel erg bij stilgestaan tot het moment dat ik voor het eerst bloemkool ging roosteren. Ik roosterde de helft voor het avondeten voor over een salade en de andere helft wilde ik meenemen voor lunch. Mijn jongens waren in de keuken en ik haalde de bakplaat uit de oven, zette deze neer en ging even iets anders doen… Leeg, de hele bakplaat was gewoon leeg. Nu rooster ik ook graag broccoli of wortels. Groenten op zo’n manier bereiden dat ze gebruik maken van hun eigen suikers en lekker karameliseren in de oven of ze raspen en verwerken in fritters… Ik zou zelf ook geen sompige stronk gekookte broccoli eten, waarom zou ik het mijn kinderen dan wel laten eten?”

Betekent dit ook dat je wel een beetje van het ‘cheaten’ met groenten bent? Ze op zo’n manier verstoppen in een gerecht dat ze voor kinderen niet opvallen?

“Hmm… Ja en nee. Het is niet per se cheaten maar ik verwerk groenten gewoon op een manier waarop ik ze zelf ook graag eet. Dus niet een groot stuk gekookte broccoli op mijn bord maar broccoli verwerkt in pesto. Of bloemkool samen met kaassaus blenden voor een heerlijke Mac & Cheese. Ik eet dat omdat ik dat zo lekker vind en daarom schotel ik het mijn kinderen ook voor. Het is dus niet echt cheaten maar ik ben me er wel van bewust dat we met zijn allen meer groenten zouden moeten eten. En als het raspen van groenten en ze vervolgens in hamburgers verwerken daarbij helpt, so be it. 

Dus creativiteit is eigenlijk alles?

“Ja, en verschillende kookmethodes! Niet iedere keer hetzelfde doen met groenten.”

Is roosteren je favoriete manier van groenten verwerken?

“Ja! Ik hou er echt van want het is zo lekker makkelijk, je snijdt alles, mikt het op een bakplaat en kunt vervolgens de was gaan doen ofzo.”

In andere interviews heb je wel eens aangegeven dat je een ‘neat freak’ bent, dat je alles netjes wilt houden. Als je met kinderen kookt kan ik me voorstellen dat de keuken er af en toe uit ziet alsof deze is ontploft. Hoe ga je daar mee om?

“Hahaha, nou… het ding met mijn opruimdrift is dat ik zo’n druk leven heb dat ik het thuis gewoon graag netjes wil houden omdat het me de indruk geeft dat alles ok is, alles rustig is en ik alles aan kan. Maar met kinderen… weet je, ze maken eigenlijk helemaal niet zoveel troep! Alhoewel, overal in mijn huis ligt Lego, haha!”

“De eerste paar keer tijdens het koken maken ze echt wel troep maar uiteindelijk snappen ze wel hoe het werkt. En bovendien, het is gewoon het allerbelangrijkste dat je samen met ze kookt. Haal gewoon zelf even een doekje over het aanrecht, zo moeilijk is dat niet. Wees blij dat ze bij je in de keuken staan.”

Dat is echt een hele goede… Ik denk dat wij drukke moeders nog wel eens vergeten dat koken en eten met kinderen vooral leuk moet zijn en dat je je niet druk moet maken over rommel en andere bijzaken.

“Ja joh en kinderen leren koken heeft zoveel positieve effecten. Op hun gezondheid maar ook voor hun latere leven.”

En het geeft je natuurlijk ook de kans om wat meer tijd met je kinderen door te brengen.

“Juist. En het versterkt je onderlinge band.”

Hebben jouw kinderen plannen om de foodindustrie in te gaan?

“Ik denk dat ze niet eens weten wat ze volgende week gaan doen, haha. Maar nee… ik denk het niet. Ik hoop dat ze gaan doen wat ze leuk vinden, het maakt mij niet uit of dit in de foodwereld is of niet”

Heb je een favoriet gerecht dat je graag samen met kinderen maakt?

“Ehmm… we maken de laatste tijd vaak verse spring rolls samen. Ik maak ze niet met duizend verschillende ingrediënten maar met wat geroosterde cashewnoten, verse kruiden… en het grappige is dat kinderen echt goed worden in het rollen van die dingen. Sterker nog, mijn jongste kan beter sushi rollen dan ik – haha!”

“Koken met kinderen is echt heel erg leuk, iedereen zou daar (meer) tijd in moeten steken.”

donna hay

Join the Conversation

 1. Vivian says:

  Leuk interview!
  Door dit artikel ben ik wel erg benieuwd geworden naar de kookboeken van Donna Hay, en laat ik al een hele tijd een boekenbon hebben liggen, waarmee ik niet weet wat te doen. Maar welke van haar boeken te bestellen?!?…er zijn er zo veel. Welke is jouw favoriet?
  Ik hou van toegankelijke recepten, zonder al te veel gekke ingredienten, en ik ben ook geen enorme fan van vlees….

  1. Sabine Author says:

   Dan zou ik voor haar Nieuwe Klassiekers gaan. MEGA dikke pil met tal van variatie aan recepten :)

   1. Vivian says:

    Bedankt voor je snelle reactie! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close