Ik vind het altijd leuk om voor Kerst uit te pakken met desserts en deze Baked Alaska is echt een showstopper. En het goede nieuws is: het is een stuk makkelijker te maken dan het lijkt.
Baked Alaska bestaat uit drie onderdelen: cake, ijs en meringue. Ik gok dat jullie allemaal wel eens cake hebben gebakken en eiwitten hebben opgeklopt en voor de ijsvulling kies je gewoon jouw favoriete ijssmaak.
In het artikel van vandaag ga ik je precies vertellen hoe je Baked Alaska maakt, hoe je het goed voor kunt bereiden en wat het verschil is met Bombe Alaska.
Baked Alaska dessert – een spectaculair kerst dessert
Het baked alaska dessert is echt een spectaculair dessert voor het kerstdiner. Het ziet er fantastisch mooi uit, ultiem feestelijk en ik vind het zelf altijd heel tof om een groot dessert in het midden van de tafel te kunnen zetten.
Baked Alaska bestaat uit een laagje cake met daar bovenop een vulling van ijs. De hele bol wordt als laatste voorzien van een laagje eiwitschuim dat lichtjes gebrand wordt met een crème brûlée brander.
Je kunt de Baked Alaska zo gek maken als je wilt en je kunt er ook eindeloos mee variëren.
- Maak bijvoorbeeld een brownie variant door browniebeslag te gebruiken in plaats van cakebeslag. Top de brownie af met chocoladeijs voor een ultiem chocoladedessert.
- Wil je het helemaal luxe maken, maak dan laagjes. Begin met een laagje ijs, gevolgd door cake, weer een laagje ijs, gevolgd door een laagje cake, etc.
De Baked Alaska uit het recept hieronder is vrij eenvoudig, maar alsnog onwijs lekker.
Baked Alaska voorbereiden
Een groot deel van de Baked Alaska kun je alvast voorbereiden, maar helaas niet het hele dessert. De volledige binnenkant kan alvast gemaakt worden; het eiwitschuim kun je wel echt pas op het laatste moment maken en opspuiten.
Gebruik voor het maken van Baked Alaska een ronde beslagkom. Het is de bedoeling dat het echt een bolvorm krijgt, dus een ronde kom is daarbij wel het handigst.
Bekleed de binnenkant van de kom met plasticfolie zodat je de Baked Alaska straks makkelijk kunt omdraaien op een bord of serveerschaal.
Schep dan eerst het ijs in de kom. Het is het makkelijkst om het ijs even te laten ontdooien zodat het wat zachter wordt en je het goed in de kom kunt uitsmeren.
Bovenop het ijs in de beslagkom mag dan de afgekoelde(!) plak cake. Druk de cake even goed aan in het ijs, zodat het ijs goed op de cake blijft plakken straks. Vouw vervolgens de plasticfolie terug over de plak cake en zet de hele kom minimaal 2 uur in de vriezer zodat het ijs weer hard kan worden. Vanaf nu kun je de Baked Alaska een maand of drie(!) bewaren, dus een groot deel van het toetje kun je inderdaad al ver van te voren maken.
Vouw, als het je wilt serveren, de folie open en draai de kom om op een bord. Haal de beslagkom van het pakketje af en verwijder de folie. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de eiwitten opkloppen en deze aan de buitenkant van de ijsbol te smeren. Even afbranden met een brandertje en klaar is je spectaculaire kerstdessert!
Baked Alaska vs Bombe Alaska, wat is het verschil?
Misschien heb je ook wel eens van Bombe Alaska gehoord? Qua uiterlijk zijn het bijna dezelfde desserts, maar er is toch echt verschil tussen Baked en Bombe Alaska. Baked Alaska maak je volgens het recept hieronder; de eiwitten wordt gebrand met een brandertje.
Bij Bombe Alaska werkt dit net een beetje anders. Ook dit dessert bestaat uit cake, ijs en opgeklopte eiwit, maar om dit toetje af te maken wordt de buitenkant besprenkelt met rum. De rum wordt vervolgens aangestoken waardoor de buitenkant van de eiwitten een lichtbruin kleurtje krijgt. Net iets andere bereidingswijze dus, maar allebei erg lekker.
Mocht je uitsluitend met volwassenen aan tafel zitten, dan is het maken van Bombe Alaska misschien wat toffer. Het aansteken van de rum zorgt voor mooie, blauwe vlammen. Wel héél voorzichtig zijn uiteraard!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Baked Alaska
Benodigdheden
- 1 springvorm (20 cm doorsnede)
- elektrische (hand)mixer
- ronde (beslag)kom
- keukenfolie
- crème brûlée brander
Ingrediënten
Cakelaag
- 40 g ongezouten roomboter – op kamertemperatuur
- 75 g kristalsuiker
- 1 ei
- 110 g Griekse yoghurt
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- snuf zout
IJs
- 1 L van je favoriete roomijs
Meringue
- 4 eiwitten
- 200 g kristalsuiker
- snufje zout
Instructies
- Begin met het maken van de cake. Verwarm hiervoor de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de springvorm in.
- Klop de boter met de suiker romig en voeg vervolgens het ei en de Griekse yoghurt toe. Klop dit nog even goed door.
- Spatel het zelfrijzende bakmeel, bakpoeder en een snuf zout door het beslag.
- Schep het cakebeslag in de springvorm en bak de cake 35-40 minuten in het midden van de oven. Laat de cake volledig afkoelen.
- Bekleed de ronde kom met plasticfolie en schep je favoriete ijs in de kom.
- Plaats de cakelaag op het ijs en zet de kom minimaal 4 uur in de vriezer.
- Klop vlak voor het serveren de eiwitten in de keukenmachine stijf. Voeg tijdens het kloppen beetje voor beetje de suiker en het zout toe.
- Haal de baked alaska uit de vriezer en plaats deze omgekeerd op een bord, zodat de cakelaag onderop komt te liggen.
- Smeer de baked alaska helemaal in met de meringue en brand de buitenkant met de crème brûlée brander.