Ga terug
+ servings
kerstdessert Baked alaska
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Baked Alaska

Als je op zoek bent naar een showstopper kerstdessert, dan zit je met deze baked alaska zeker goed. En toch is het niet heel lastig om te maken en kun je er ook nog eens naar hartelust mee variëren.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Opstijven4 uur
Totale tijd5 uur 20 minuten
Gang: nagerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: baked alaska, kerstdessert, meringue, nagerecht, toetje
Servings: 8 personen

Equipment

  • 1 springvorm (20 cm doorsnede)
  • elektrische (hand)mixer
  • ronde (beslag)kom
  • keukenfolie
  • crème brûlée brander

Ingredients

Cakelaag

  • 40 g ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
  • 75 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 110 g Griekse yoghurt
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snuf zout

IJs

  • 1 L van je favoriete roomijs

Meringue

  • 4 eiwitten
  • 200 g kristalsuiker
  • snufje zout

Instructions

  • Begin met het maken van de cake. Verwarm hiervoor de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de springvorm in.
  • Klop de boter met de suiker romig en voeg vervolgens het ei en de Griekse yoghurt toe. Klop dit nog even goed door.
  • Spatel het zelfrijzende bakmeel, bakpoeder en een snuf zout door het beslag.
  • Schep het cakebeslag in de springvorm en bak de cake 35-40 minuten in het midden van de oven. Laat de cake volledig afkoelen.
  • Bekleed de ronde kom met plasticfolie en schep je favoriete ijs in de kom.
  • Plaats de cakelaag op het ijs en zet de kom minimaal 4 uur in de vriezer.
  • Klop vlak voor het serveren de eiwitten in de keukenmachine stijf. Voeg tijdens het kloppen beetje voor beetje de suiker en het zout toe.
  • Haal de baked alaska uit de vriezer en plaats deze omgekeerd op een bord, zodat de cakelaag onderop komt te liggen.
  • Smeer de baked alaska helemaal in met de meringue en brand de buitenkant met de crème brûlée brander.

Notes

*De basis van de baked alaska is al ruim van tevoren te bereiden en kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. De meringue kun je wel pas op het laatste moment toevoegen.