Ik ga het serieus steeds leuker vinden om brood te bakken. Dit is trouwens ook een beetje ontstaan uit luiheid, nu ik een keukenmachine heb kan ik het brood met een deeghaak kneden waardoor ik niet minuten lang met mijn handen deeg hoef te bewerken. Ik weet dat je met kneden juist ‘liefde in het deeg werkt’, maar (brood)bakken doe ik vaak tussen de bedrijven door en dan is het fijn dat je tussentijds andere dingen kunt doen. Anyway, ik maakte laatst bagels en vandaag laat ik je zien hoe jij dat zelf ook kunt doen. Het is eigenlijk heel makkelijk en het resultaat is reuze. Vrijdag laat ik je een fijn recept in Fastfood Friday zien, maar eerst beginnen we met de basics. Ik ontleende dit recept van 24Kitchen.
Wat heb je nodig? (6 stuks)
- 500 gram patentbloem
- 12 gram gedroogde gist
- 265 milliliter handwarm water
- 12 gram zout
- 20 gram zachte ongezouten roomboter
1. Doe de bloem, het water en de gist in een kom en kneed het geheel 4 minuten met de hand of met de deeghaak. Het deeg is nu vrij droog en stug.
2. Voeg na vier minuten de boter en het zout toe en kneed nogmaals 8 minuten door. Een heel soepel deeg krijg je nu nog niet, het is vrij stevig. Vorm met je handen een bal van het deeg en leg deze terug in de inmiddels bebloemde kom.
3. Doe plasticfolie over de kom en laat het deeg 40 minuten op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Je zult merken dat het deeg nu een stuk luchtiger en soepeler is.
4. Verdeel het deeg in zes stukken en vorm hier balletjes van. Druk met je duimen gaten in het deeg en vorm er vervolgens bagels van. Zorg ervoor dat de gaten vrij groot zijn, een centimeter of 3 – 4 in doorsnee.
5. Leg de bagels op een met bakpapier bekleedde bakplaat met voldoende tussenruimte. Leg een vochtige theedoek over de bakplaat heen en laat de bagels nogmaals 30 minuten rijzen.
6. Klop ondertussen een ei los in een kommetje en smeer hiermee de bagels in. Strooi sesamzaadjes, havervlokken, maanzaadjes of wat je dan ook maar lekker vindt over de bagels.
7. Bak de broodjes 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C goudbruin en gaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ze zijn er heerlijk uit!
Jummie.. bagels! Maar ik dacht dat de ‘originele’ bagel eerst in water werd gekookt en daarna gebakken?
Dat hoor je wel eens inderdaad, maar heel eerlijk: ik proefde het verschil niet.
Ohh lekker! Deze ga ik van de week gelijk maken. Ik heb alleen een vraag, moet je het deeg eerst 8 minuten kneden (stap1). Daarna weer kneden en na 4 minuten boter en zout toevoegen. En dan weer 8 minuten kneden (stap 2)? Ik snap het niet helemaal!
Ah, het staat er een beetje raar. Ik zal het even aanpassen! Je kneed eerst 4 minuten, dan voeg je boter en zout toe. Hierna kneed je nog eens 8 minuten.
Dit ziet er lekker uit! Ik ga dit zeker een keer maken.
Dat wil ik wel eens proberen te maken!
Wat een leuk recept!
Lekker zeg!
Lekker! Zelf vind ik het juist heerlijk om deeg te kneden – lekker therapeutisch ;) Maar als je het druk hebt, gaat het met zulke deeghaken inderdaad net zo goed!
Hoi ik ga het weekend voor het eerst me keuken machine gebruiken voor dit recept op welke stand adviseer jij het brood te kneden met de dreghaak? Mijn keukenmachine heeft 6 standen
Ik doe het zelf altijd heel langzaam. Meestal stand twee, af en toe drie.
Hoi! Ik wil dit recept binnenkort eens proberen en zou het deeg inderdaad in de keukenmachine willen doen, ik weet alleen niet goed met welk opzetstuk (misschien kan het wel niet met mijn keukenmachine).. Ik heb een garde (lijkt me niet?) of zon mes maar dan van kunststof/plastic.. Heb je een tip? Zou het ook met een handmixer met dreghaken kunnen? Ben je alleen alsnog je tijd kwijt :-)
Oja en zou je het bloem kunnen vervangen door speltbloem?
Je kunt het deeg ’t beste kneden met een deeghaak (zo een: https://www.zusenzokeukengerei.nl/kitchenaid-deeghaak.html). Een handmixer met deeghaken kan ik je niet aanraden, deze haken zijn toch net even wat te klein voor brooddeeg. Kneed het deeg dan liever met de hand in plaats van met de keukenmachine.
Spelt heeft een iets andere werking dan (tarwebloem) maar je kunt het een prima door het ander vervangen. Ik verwacht wel dat de kneedtijd minder lang wordt wanneer je speltbloem gebruikt, maar houd dat gewoon goed in de gaten en let er gewoon op dat het deeg er vergelijkbaar uitziet zoals op de bovenstaande foto’s.
Ze liggen in de oven !!
Nice!
Net geprobeerd en super gelukt! Bedankt voor het recept
https://kruidennaarsmaak.wordpress.com/2015/01/01/bagels/
Ik heb deze bagels nu al 2x gemaakt en ze zijn heerlijk! Maar ze zijn zo ontzettend machtig. De eerste keer had ik inderdaad 6 bagels gemaakt maar kreeg er amper eentje op, vannochtend heb ik er 8 van dezelfde hoeveelheid deeg gemaakt en ze zijn nog steeds ontzettend vullend. Dus voor de mensen die ze willen maken; Je kan misschien beter 10 kleinere bagels maken :)
Hallo, ik had een vraagje. Ik wil ze nu maken want ik heb morgen in de ochtend geen tijd. Hoe kan je ze het beste bewaren als ze afgebakken zijn?
Wat ook lekker is voor door de bagel is kaneel+rozijnen, dit heb ik eens gehad bij de bagels & beans echt heel erg lekker!