Een goed cake recept komt altijd van pas, zeker in de herfst. Deze appelcider cake is losjes geïnspireerd op de apple cider donuts die ik ooit in Boston at. Ik verwachte er toen niet zoveel van, maar het zijn echt heerlijke zachte donuts met appel, kaneel en suiker. Licht gekruid, ietwat zurig. Stuk lekkerder dan het klinkt overigens, haha. Zó lekker dat ik die smaak sindsdien nooit meer ben vergeten. En omdat ik niet snel even terug kan naar Boston, besloot ik die heerlijke geur en smaak thuis na te maken in de vorm van een cake.
Het resultaat? Een luchtige, geurige cake met de perfecte balans tussen kruidig en zoet. De appelcider zorgt voor een frisje, terwijl de kaneelsuiker bovenop dat warme, herfstige gevoel geeft. Het is het soort cake dat je bakt op een regenachtige zondag, terwijl het buiten waait en je echt de behoefte hebt aan een beetje comfort.
Een fijne bonus bij dit recept: je huis gaat echt gru-we-lijk lekker ruiken.

Lekkere gekruide herfstcake
Appelcider cake is niet zomaar een appelcake. Waar appelcake vaak wat voller en zwaarder is, is deze cake juist luchtig en zacht, met een hele subtiele appelsmaak die perfect past bij het najaar. In deze cake gaat dan ook geen appel. De appelcider maakt het beslag heerlijk smeuïg; het zorgt voor net dat beetje vochtigheid dat een cake nodig heeft om niet droog te worden.
Ik gebruikte zelf deze appelcider zonder alcohol van Apple Bandits. Die vind ik lekker om te drinken en gebruik ik dan ook graag in deze cake. De koek- en speculaaskruiden geven de cake een kruidige kick, precies wat je wilt op koude dagen.
De cake blijft bij het bewaren ook lekker luchtig en smeuïg. Zelfs na 4 dagen vond ik de cake nog net zo lekker als op dag één. En ook mijn jongens waren er weg van.
En wat ik persoonlijk het leukste vind aan dit recept: het is ontzettend eenvoudig. Geen ingewikkelde stappen of moeilijke technieken; het is echt een kwestie van mixen, bakken en daarna insmeren met een glazuur van appelcider en suiker. Daarna nog wat kaneelsuiker erover en je hebt een cake die er niet alleen prachtig uitziet, maar ook zo smaakt! Herfst in cakevorm, ik hou ervan.
Perfect voor bij de koffie, als tussendoortje of als afsluiter van een herfstig diner.


Appelcider cake met kaneelsuiker
Het geheim van deze appelcider cake zit niet per se in het beslag, maar vooral in wat je met de cake doet nádat deze uit de oven komt. De combinatie van glazuur en kaneelsuiker maakt ‘m namelijk helemaal af.
Zodra de cake uit de oven komt, laat je ‘m even afkoelen. Daarna bestrijk je de bovenkant met een warme glaze van appelcider en suiker. Dat laagje trekt deels in de cake en zorgt voor extra smaak en een mooie glans. Terwijl het glazuur nog een beetje plakkerig is, strooi je de kaneelsuiker er overheen. Zo blijft het mooi plakken en vormt het een dun, krokant laagje bovenop.
Het doet een beetje denken aan de topping van donuts maar dan in cakevorm dus. De combinatie van de frisse appelcider met de smaak van kaneel is puuurrrrfect.
Als je de cake de volgende dag eet, is hij eigenlijk nóg lekkerder. De smaken zijn dan goed ingetrokken, en het glazuur heeft de kruimel net wat zachter gemaakt. Je kunt hem prima een paar dagen bewaren, gewoon afgedekt op kamertemperatuur.

Kaneelsuiker maken
Kaneelsuiker maken is bijna te simpel om over te schrijven, maar het maakt zó’n verschil in dit recept. Meng gewoon wat kristalsuiker met kaneelpoeder, ik gebruik één theelepel kaneel op twee eetlepels suiker, en roer het goed door elkaar. Je kunt het ook wat grover maken door fijne rietsuiker te gebruiken, dat geeft een extra crunch.
Een tip: maak meteen een potje kaneelsuiker extra aan. Je kunt het gebruiken voor meer dan alleen deze cake. Strooi het over je cappuccino, wentelteefjes, wafels of zelfs over appelschijfjes die je in de oven roostert. Een klein beetje kaneelsuiker maakt alles net wat gezelliger en herfstproof.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Appelcider cake
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- cakeblik
Ingrediënten
- 200 g ongezouten roomboter
- 200 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 100 ml appelcider
- 200 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl vanille-extract
- snuf zout
Glaze
- 100 ml appelcider
- 25 g kristalsuiker
Kaneelsuiker
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet het cakeblik in.
- Klop de boter met de suiker romig en voeg een voor een de eieren toe.
- Schenk de appelcider in de kom en voeg alle droge ingrediënten toe. Spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
- Schep het beslag in het cakeblik en bak de appelcidercake 45 minuten in het midden van de oven gaar.
- Laat de cake een half uurtje afkoelen.
- Schenk voor de glaze de appelcider in een steelpan en voeg hier de kristalsuiker aan toe. Verwarm net zo lang tot de suiker is gesmolten.
- Smeer de bovenkant van de cake rijkelijk in met het appelciderglazuur.
- Meng de kristalsuiker en kaneelpoeder en verdeel de kaneelsuiker over de bovenkant van de geglazuurde cake.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je deze in plakken snijdt.
