Als er één ingrediënt is dat meteen aan de herfst doet denken, dan is het wel appel. Zodra de dagen wat korter worden en de temperatuur daalt, krijg ik spontaan zin in baksels met appel, kaneel en noten. Deze appel blondies met walnoten zijn daar een perfect voorbeeld van.
Het zijn zachte, smeuïge blondies die ergens tussen appelcake en appeltaart inzitten, maar dan nét even anders. Je krijgt de frisse bite van appel, de warme smaak van kaneel en af en toe een knapperig stukje walnoot. Kortom: een ultiem herfstbaksel dat zowel bij de koffie als als dessert niet zal misstaan.
En door de blondies in de koelkast te bewaren worden ze super smeuïg, haast een beetje plakkerig. ZA-LIG.

Basis blondies recept
Voordat we induiken op de appel blondies met walnoten, eerst even terug naar de basis. Blondies worden vaak de ‘witte variant’ van brownies genoemd, hoewel dat eigenlijk niet klopt. Waar brownies hun kenmerkende smaak en kleur krijgen door de toevoeging van veel cacao of gesmolten chocolade, draait het bij blondies juist om vanille, boter en suiker. Daardoor hebben ze een lichte kleur en een karamelachtige, bijna butterscotch-achtige smaak. Er komt dus niet standaard chocolade aan een blondie-recept te pas.
Het mooie van een blondies recept is dat je eindeloos kunt variëren. De basis is vaak niet meer dan boter, suiker, eieren, bloem en een vleugje vanille. Dat klinkt eenvoudig, maar juist die eenvoud maakt blondies zo geschikt om er allerlei smaken aan toe te voegen. Denk aan stukjes chocolade, noten, fruit of kruiden.
We hebben al aardig wat blondie-recepten op OMF gedeeld. Deze vind je wellicht lekker:
- Blondies met witte chocolade & aardbeien
- Speculaasblondies met witte chocolade en kruidnoten
- Coffee Cinnamon Roll Blondies
- Pastel de nata blondies
- Snickerdoodle Blondies
- Pindakaas Blondies met Witte Chocolade Chunks
Een ander verschil met cake is de textuur. Waar cake vaak luchtig en zacht is, horen blondies wat steviger en smeuïger te zijn. Je zou ze bijna ‘fudgy’ kunnen noemen, net als brownies. Het geheim zit hem in de verhouding tussen boter en suiker, en het niet te lang bakken van het beslag. Want zodra blondies té gaar worden, verdwijnt die heerlijke smeuïge bite.
Bewaren in de koelkast draagt bij aan de goede textuur van blondies, dus in tegenstelling tot cake, bewaar je blondies niet luchtdicht buiten de koelkast.

Appel blondies met walnoten
Voor deze herfstige variant voeg ik een appelmix toe aan het beslag. Appel, kaneel en suiker zijn natuurlijk een klassieke combinatie. Door de appelstukjes eerst even te mengen met suiker, kaneel en een beetje custardpoeder, blijven ze sappig maar lekken ze hun vocht niet uit in het beslag. Het custardpoeder werkt namelijk als bindmiddel en zorgt ervoor dat de blondies niet te nat worden.
De walnoten maken het helemaal af. Ze geven een licht bittere, nootachtige tegenhanger aan de zoete appel blondies en voegen bovendien wat extra bite toe. Héérlijk. En de combinatie walnoten-appel blijft natuurlijk gewoon goud.
Een tip: gebruik bij voorkeur stevige appels die niet al te snel uit elkaar vallen tijdens het bakken. Denk aan Elstar of Jonagold. Die blijven herkenbaar in de blondies en zorgen zo voor een lekkere structuur.
Het fijne van dit recept is dat je er ook een beetje mee kunt spelen. Geen walnoten in huis? Probeer hazelnoten of pecannoten. Liever iets extra’s toevoegen? Kleine stukjes pure chocolade doen het ook fantastisch in dit beslag. Of gebruik rozijnen, voor nog meer appeltaartgevoel.

Bewaartips! Zo worden de appel blondies nog veel lekkerder
Blondies kun je prima een paar dagen bewaren, maar er zijn een paar handige trucs waardoor ze hun smeuïgheid en smaak nog beter behouden. Het belangrijkste: laat de appel blondies volledig afkoelen voordat je ze aansnijdt. Nog warm lijken ze misschien stevig genoeg, maar vaak zijn ze dan nog een beetje zacht vanbinnen. Door ze pas na een paar uur te snijden, krijg je mooie blokjes die niet uit elkaar vallen.
Qua bewaren heb je twee opties. Je kunt ze luchtdicht op kamertemperatuur bewaren, maar mijn persoonlijke tip is om ze in de koelkast te zetten. Door de kou worden ze iets compacter en dat maakt de structuur nog lekkerder. Het doet denken aan hoe een cheesecake steviger wordt na een nacht in de koelkast. Bovendien blijven de smaken in de koelkast langer fris, zeker door de appel.
Mocht je de appel blondies willen invriezen, snijd ze dan eerst in blokjes en wikkel ze per stuk in wat plasticfolie. Daarna kunnen ze in een diepvrieszak. Zo kun je er altijd eentje uit de vriezer halen als je zin hebt in iets lekkers. Even laten ontdooien op kamertemperatuur en ze zijn weer net zo smeuïg.
Nog een laatste tip: als je de appel blondies een dag van tevoren maakt en in de koelkast laat staan, trekken de smaken van de appel en kaneel nog beter door het beslag. Daardoor worden ze op dag twee vaak nóg lekkerder. Soms is het dus echt de moeite waard om even geduld te hebben.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Appel blondies met walnoten
Benodigdheden
- vierkante bakvorm van 22×22 cm
- bakpapier
Ingrediënten
Blondie beslag
- 220 g ongezouten roomboter – op kamertemperatuur
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2 tl vanille-aroma
- 200 g bloem
- snuf zout
Appelmix
- 2 appels – in blokjes
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 el custardpoeder
- 50 g walnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Meng alle ingrediënten voor de appelmix door elkaar en laat even staan.
- Klop de boter en suiker op tot een romig geheel. Voeg een voor een de eieren en de eidooier toe.
- Doe de vanille-aroma, bloem en het snufje zout in de kom en spatel het geheel tot een glad blondie-beslag.
- Spatel de appelmix door het beslag en schep alles in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad.
- Bak de blondies 30 minuten in het midden van de oven gaar. Laat volledig afkoelen voordat je de blondies aansnijdt.
- Bewaar bij voorkeur in de koelkast, dat komt de textuur van de blondies ten goede.