All about: Kruiden (deel 2)

Omdat kruiden zo goed als onmisbaar zijn in de keuken, is het goed om te weten welk kruid hoe heet en waar het voor te gebruiken is. Eerder las je hier al deel 1 over, met een korte uitleg over een aantal kruiden die je veel in recepten zult vinden en daarom ook in veel keukenkastjes/kruidenrekjes te vinden zijn. Per kruid een korte omschrijving van het kruid en een aantal voorbeelden waarvoor het kruid te gebruiken is. Geen bioloog-achtige omschrijvingen, maar vooral een praktische insteek. Vandaag deel 2, met weer vijf andere veelvoorkomende kruiden.

Laurier
Photobucket
Laurier is een kruid dat je vooral veel gedroogd zal gebruiken. Het komt veel voor in stoofschotels of suddergerechten en is gemakkelijk te verkrijgen in de supermarkt. Wel dient het blad voor het eten uit de pan gehaald te worden, de smaak en geur die het afgeeft is erg lekker, maar het blad zo eten niet. Ook wordt laurier wel gebruikt om in aardappels te steken wanneer deze in de oven geroosterd worden.

Munt
Photobucket
Een bosje munt in de keuken is heerlijk voor verse muntthee, maar ook in fruitsalades. Ook maak je er heerlijke cocktails mee, zoals de mojito. Munt wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken en is een heel verrassend aspect in een hartige maaltijd. Dit kruid is vooral vers te verkrijgen en gemakkelijk in gebruik. De combinatie met lam is verfrissend en lekker.

Koriander
Photobucket
Koriander is een onmisbaar kruid wanneer je het over de Oosterse keuken hebt. Ook de Zuid-Amerikaanse keuken maakt veel gebruik van koriander. Het smaakt namelijk goed bij chilipeper, een voor beide keukens niet vreemde smaakmaker! Het gehele kruidje is te gebruiken en te eten, zowel de blaadjes als de stengeltjes. Pas op met het toevoegen van koriander aan je gerechten, het heeft een sterke smaak en kan overheersen.

Bieslook
Photobucket
Bieslook is een gemakkelijk plantje dat ook goed zelf te onderhouden is. Het smaakt enigszins naar ui, daar is het dan ook familie van. In salades of bij gerechten met zuivel doet bieslook het altijd goed. Lekker makkelijk ook, je knipt er zo wat stukjes vanaf boven je gerecht. Ruikt ook gewoon érg lekker in de keuken. Zelf vind ik de combinatie met kaas en een tomaat op een boterham ook erg lekker fris.

Oregano 
Photobucket
Dit sterk ruikende kruid heeft een beetje een zoetige maar kruidige smaak. Lekker in Italiaanse gerechten, zoals pizza. Meng een beetje oregano en basilicum door de tomatenpuree en je hebt een heerlijke tomatenbasis. Oregano is vooral veel gedroogd te koop in supermarkten, zo wordt het dan ook over het algemeen het meeste gebruikt. Vers is hij te koop bij de groenteboer of Turkse supermarkt. Of koop zaadjes bij een tuincentrum en zaai je eigen oregano.

Bronnen foto’s: klik, klik, klik en klik

Join the Conversation

  1. Lotje says:

    Erg handig zo’n overzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close