Aardappels uit de oven met Parmezaan

Ik ben dol op aardappels uit de oven en ik vind het een van de lekkerste manieren om aardappels te bereiden. Gekookte aardappels hebben namelijk niet zo mijn voorkeur en hoewel ik gebakken aardappels in de pan ook heerlijk vind, heb ik vaak niet altijd de tijd om lang bij de kookplaat te blijven staan.

Deze aardappels uit de oven met Parmezaan zijn by far de lekkerste gebakken aardappels in de oven die ik OOIT heb gemaakt. En dat zegt nogal wat. Ze zijn ontzéttend krokant, het gebakken kaaskorstje zorgt voor heel veel smaak en tja… je blijft er maar van eten.

Dus koop gerust een kilo krieltjes, die komen namelijk wel op!

aardappels uit de oven met parmezaan
krokante aardappels

Gebakken aardappels in de oven

Na jaren van proberen heb ik inmiddels mijn favoriete manier van gebakken aardappels in de oven bereiden wel gevonden. Ik wijk er nog maar zelden van af, het enige waar ik mee varieer zijn de toppings en smaakmakers.

Om aardappels uit de oven te bereiden gebruik ik altijd de hetelucht stand van de oven en de temperatuur stel ik in op 180℃ of 200℃.

Ik gebruik vastkokende aardappelen, die blijven namelijk het lekkerst als je het mij vraagt, en altijd de bakplaat van de oven. Ik rooster de aardappels in ongeveer 35-40 minuten. Zo zijn ze van binnen lekker zacht geworden en van de buitenkant knapperig.

Voorkoken is niet nodig, dus het kost je niet al te veel moeite om ze te maken en terwijl de aardappelen in de oven zitten, kun jij aan de slag met de rest van de maaltijd.

Eén van mijn favoriete recepten is deze voor geroosterde aardappels met burrata en groene kruiden. Maar als je op zoek bent naar een écht smaakbommetje, dan moet je de pittig geroosterde aardappels met tahin en sojasaus van Ottolenghi ook eens proberen.

aardappels uit de oven met parmezaan
krokante aardappels

Krokante aardappels

Voor echt krokante aardappels uit de oven is het belangrijk dat je de aardappels na het wassen goed droog maakt. Ik spoel ze meestal af in een vergiet en verspreid ze daarna op een schone theedoek. De theedoek vouw ik dubbel en dan laat ik de aardappelen een minuut of 10-15 even zo liggen. Het meeste vocht trekt op deze manier in de theedoek.

In het recept dat ik vandaag met je deel zorgt de Parmezaanse kaas echter voor het (mega!) krokante korstje.

Ik gebruik zelf Parmezaan in poedervorm omdat ik vind dat deze voor de beste korst zorgt. Je kunt natuurlijk ook zelf de kaas raspen, maar het eindresultaat word daar toch net iets minder krokant mee.

Omdat je het kaasmengsel uitsmeert over de bakplaat, is het wel zo handig om een goede anti-aanbakplaat te gebruiken. Bakpapier gebruiken is namelijk uit den boze bij dit recept, hiermee krijg je het kaaskorstje namelijk niet krokant.

Ik gebruik zelf deze Tala Performance bakplaat (affiliate link), inmiddels echt een holy grail in mijn keuken. Ik gebruik ‘m zó vaak.

Goed, genoeg gekletst. Laten we gauw aan de slag gaan.

gebakken aardappels in de oven

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gebakken aardappels in de oven
4.20 van 10 stemmen

Aardappels uit de oven met Parmezaan

Deze aardappels uit de oven met Parmezaanse kaas zijn de knapperigste aardappeltjes die je ooit hebt gegeten. Dat weet ik zeker! De Parmezaan zorgt voor een heerlijk krokant korstje en ontzettend veel smaak.
Porties4 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • bakplaat met anti-aanbak laag

Ingrediënten

  • 1 kg kriel aardappelen
  • 50 ml olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas – poedervariant
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd de krieltjes doormidden en was ze gronding onder de kraan. Droog de aardappelen goed af met een theedoek.
  • Roer de olijfolie, Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout door elkaar.
  • Verdeel de kaas-mix over de bodem van de bakplaat. Leg de aardappeltjes met de opengesneden kant naar beneden in de kaasmix.
  • Besprenkel de bovenkant van de aardappeltjes met een beetje olijfolie en rooster de aardappels in het midden van de oven in 40 minuten krokant, op 200 graden Celsius.
  • Laat de aardappeltjes 5 minuten afkoelen zodat de kaas wat harder wordt en serveer ze vervolgens direct.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: aardappels uit de oven, geroosterde aardappels, krokante aardappels, parmezaanse kaas

Join the Conversation

  1. Ingrid says:

    Hoi Sabine, gisteren heb ik je recept gemaakt met gewone vastkokende aardappelen. Ging prima. Zelfs manlief, die die de makkelijkste eter is, vond ze lekker.

    1. Sabine Author says:

      Fijn!

  2. Johan says:

    Misschien is het een idee om de oventemperatuur ook in het recept te vermelden

  3. Alice says:

    Direct de plaat besteld en zin om deze aardappeltjes te bakken!! :)))

    1. Sabine Author says:

      Jaaa, leuk! Van die aankoop ga je geen spijt krijgen hoor. Heb er gisteren nog koekjes op gebakken, echt perfect.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close