Eén van mijn favoriete maaltjes van de afgelopen weken is deze Orzo met spinazie & Parmezaan. Klaar te maken in één pan dus dat scheelt je afwas én moeite. Daarbij heb je ook nog maar een handjevol ingrediënten nodig en vinden de kinderen het lekker. Tenminste, die van mij verorberden dit gerecht zonder moeite, dus dan is het al een winnaar. Toch?
Mocht je dit gerecht niet helemaal compleet vinden of er extra groenten aan toe willen voegen dan kan dat in de vorm van rucolasalade, gepofte tomaatjes, courgette… Je kunt er kip bij doen, zalm, een eitje bij bakken. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op. En dat maakt het zo’n heerlijke niet-over-nadenken maaltijd voor een doordeweekse dag. En daar kunnen we er niet genoeg van hebben in ons repertoire als je het mij vraagt.
Spinazie Orzo uit één pan
Gerechten uit één pan vind ik sowieso een hit. Alle smaken kunnen goed in elkaar trekken en het scheelt je afwas. Goed, ik heb dan wel een vaatwasser die het meeste werk voor me doet, maar met maar één pan is die nog lang niet vol. Win-win.
Door de spinazie orzo in één pan klaar te maken, wordt het gerecht qua smaak ook heel anders dan wanneer je de orzo eerst los kookt. Sowieso wordt het gerecht eerder romig dan nat en bovendien zuigt de orzo tijdens het garen de smaak van de bouillon en spinazie op. Super lekker is dat! Hetzelfde effect krijg je met dit Recept met orzo en kip uit één pan. Is qua smaak totáál niet te vergelijken met de spinazie orzo, maar de bereidingswijze en het effect is hetzelfde.
En wist je dat de orzo net zoveel tijd heeft om te garen als wanneer je deze in gewoon water kookt? Voor de snelheid van het gerecht maakt het dus helemaal niets uit. Dus de volgende keer wanneer jij orzo maakt: lekker erbij doen in de pan!
Eigenlijk moet je dit orzo recept zien als een goed basisrecept. Hartstikke lekker, maar je kunt er echt nog alle kanten mee op. Een aantal lekkere toevoegingen zijn wat mij betreft:
- doperwten
- groene asperges
- tuinbonen
- (gerookte) zalm
- gekruide kipdijfilet
- een (hard) gekookt eitje
Ook volstaat het meer dan prima om een simpele rucola salade te maken, met bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes en extra Parmezaanse kaas, en deze bij de spinazie orzo te serveren.
Orzo risotto met spinazie en Parmezaan
Eigenlijk is dit orzo recept meer een soort Orzo risotto. Door de pasta te garen IN het gerecht in plaats van er los naast, krijgt het een heerlijk romige smaak. Zeker als je op het laatst de Parmezaan erdoor roert, krijg je er echt een risottogevoel erbij.
Het voordeel ten opzichte van risotto is dat je niet zo heel veel hoeft te roeren. Als je het deksel halflos op de pan legt, dan volstaat het prima om halverwege het garen een keertje te roeren om te voorkomen dat het gerecht aanbrandt.
Ik ben gek op risotto en vind het ook nooit een probleem om het te maken, maar als ik het mezelf dan wat makkelijker kan maken, doe ik dat met alle plezier. Met deze orzo risotto met spinazie heb ik dat dus gedaan.
Waar je wel even op moet letten: ik gebruikte voor dit gerecht spinazie met Boursin uit de vriezer. Dat is van zichzelf al wat natter als het smelt, waardoor ik aan 500 ml bouillon genoeg had om de orzo goed te kunnen garen. Kies je liever voor verse spinazie of voor bladspinazie uit de vriezer, dan zou het maar zo kunnen dat je iets meer bouillon nodig hebt.
Hou het tijdens het koken even goed in de gaten. Mocht je merken dat de pasta droog kookt maar nog niet gaar is, voeg dan extra warme bouillon of water toe.
Het voordeel ten opzichte van normale risotto is dat je deze orzo risotto een stuk beter kunt bewaren. Bewaar in de koelkast of vriezer en voeg tijdens het opwarmen van het gerecht een beetje water of bouillon toe. Dan wordt de spinazie orzo weer lekker romig!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Orzo met spinazie en Parmezaan
Ingrediënten
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 ui – gesnipperd
- 2 bosuitjes – in ringen
- 500 g spinazie Boursin (vriezer)
- 500 ml groentebouillon
- 250 g orzo
- 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
- peper en zout
Instructies
- Verhit een beetje olie in een hapjespijn en fruit hierin de knoflook, ui en bosui aan tot de ui glazig ziet.
- Doe dan de spinazie in de pan en roer dit door tot het is gesmolten.
- Schenk de groentebouillon in de pan en doe daar de orzo bij. Roer goed door, zet het vuur laag en gaar de orzo 12-15 minuten in de pan tot de orzo gaar is.
- Voeg de Parmezaanse kaas, peper en zout toe en roer door tot de kaas is gesmolten.