Een tijdje terug at ik tijdens een etentje kerrie eieren, oftewel Kerrie Telor. Het is niet een gerecht dat snel in mijn eigen repertoire zou zitten. Op een of andere manier blijft mijn kennis van de Indonesische keuken toch een beetje steken bij Rendang, nasi, bami…
Stom eigenlijk want ik ben dól op dit soort gerechten, dus bij deze een note to self: vaker Indonesisch koken!
In tegenstelling tot veel andere Indonesische gerechten, ben je aan het maken van Kerrie Telor niet zoveel tijd kwijt. En da’s fijn voor een doordeweekse dag of als je deze eieren wilt serveren als onderdeel van een heel diner.
Indonesische eieren
Als je zoekt naar recepten voor Indonesische eieren, kom je vaak twee varianten tegen. Deze kerrie eieren is er een van, maar veel vaker zul je Sambal Goreng Telor tegenkomen; eieren in een pittige sambal-saus. Ook heel erg lekker, maar in de verste verte qua smaak niet te vergelijken met deze kerrie eieren.
Waar je bij Sambal Goreng Telor echt wel begint te snotteren van de pittigheid, is dat bij deze Indonesische kerrie eieren een stuk minder het geval. Sambal Goreng Telor heeft ook echt een rode kleur. Qua smaak én looks dus een compleet ander gerecht.
Omdat ik een beetje pit wel lekker vind, voegde ik aan de kerrie-kokossaus voor deze Kerrie Telor wel een rood pepertje toe, maar deze mag je ook prima weg laten. De smaak zal er absoluut niet minder om worden en op die manier maak je het gerecht direct meer kidsproof. Ik denk namelijk dat dit maar zo een populair gerecht onder kinderen kan zijn!
De smaak is lekker romig, niet té kruidig en met eieren sla je de plank ook niet zo snel mis toch? Althans, die van mij zijn er dol op!
Kerrie Telor
Kerrie Telor is een fijn gerecht om in je repertoire te hebben. Het is zo heerlijk snel klaar! Terwijl je de eieren kookt, kun je ondertussen aan de slag gaan met de kerriesaus. Die hoeft namelijk helemaal niet super lang te pruttelen om goed van smaak te zijn.
Voor de kerrie-kokossaus gebruikte ik naast kerrie ook kurkuma, om de gele kleur extra naar voren te laten komen. Ook voegde ik er tamarinde, trassi, citroengras en kaffir limoen aan toe. Voor mij zijn dit echt ingrediënten die instant een Aziatische/Indische smaak aan gerechten geven.
Tamarinde, trassi en citroengras kun je tegenwoordig wel bij de grotere supermarkten krijgen. Voor de kaffir limoen zul je waarschijnlijk naar de toko moeten. Kijk daar vooral even in de vriezer. Vaak liggen daar zakken met limoenblaadjes. Als je die eenmaal in je eigen vriezer hebt liggen, grijp je nooit mis.
Limoenblaadjes uit de vriezer zijn echt járen houdbaar. Ik geloof dat ik inmiddels al 5 jaar met hetzelfde zakje limoenblaadjes doe. Vaak heb je natuurlijk maar één of twee blaadjes nodig voor een gerecht, dus je doet er wel even mee.
Makkelijke Indische eieren
Met 40 minuten kun je aan tafel, als je deze makkelijke Indische eieren maakt. En als je zou willen, zou het zelfs nóg sneller kunnen. Kook de eieren in een pannetje en maak ondertussen de kerriesaus klaar. Op het laatste voeg je de gepelde, gekookte eieren nog even toe aan de kerriesaus en daarna kun je aan tafel.
Ik koos er zelf voor om de eieren 8 minuten voor te koken en op het laatst nog heel even in de kerriesaus mee te garen. Maak je dit gerecht echter van te voren klaar, dan raad ik je aan de eieren minder lang voor te koken. Omdat je het gerecht naderhand nog een keer moet opwarmen, garen de eieren weer een beetje extra. Eieren als baksteen, daar heeft natuurlijk niemand zin in!
Een minuutje of 6 voorkoken zou ook voldoende zijn. Zeker als je niet zo fan bent van hardgekookte eieren.
Ik eet de Indische eieren het liefst met geurige rijst en wat zoetzure komkommer ernaast. Maar uiteraard kun je een heel Indisch buffet maken als je daar zin in hebt. In dat geval vind je het misschien ook leuk om mijn Soto Ayam te proberen. Maak er Nasi Goreng bij en/of serveer Lemper, rolletjes kleefrijst met gekruide kip.
Uiteraard mag dan de Indonesische Rendang ook niet op je lijstje ontbreken.
Och, zoveel lekkers uit de Indonesische/Indische keuken… Mijn to make lijstje is nog eindeloos lang.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kerrie eieren
Ingrediënten
- 1 ui – gesnipperd
- 1 tl gehakte gember
- 4 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 rode peper – fijngehakt
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 1/2 el tamarinade
- 1 tl trassi
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 stengel citroengras – gekneusd
- 1 blaadje kaffir limoen
- 8 eieren
- zout
Instructies
- Verhit een lepel olie in een diepe pan en fruit hierin de ui, gember, knoflook en rode peper aan tot de ui helemaal zacht is.
- Meng de kokosmelk met de tamarinde, trassi, kurkuma en kerrie poeder en schenk dit bij de ui in de pan.
- Leg het citroengras en kaffir limoen in de kerrie-kokossaus. Breng het geheel aan de kook en laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Kook ondertussen de eieren in een aparte pan: 6 minuten voor zacht, 8 minuten voor hard.
- Laat de eieren schrikken onder de koude kraan en pel ze. Leg vervolgens de hele eieren in de kerrie-kokossaus en warm het gerecht nog even goed door.
- Breng eventueel op smaak met een snuf zout en serveer met rijst.
Bedoel je met een halve eetlepel tamarindepasta?
Wat is de groene gardering :)?
Peterselie, maar je zou ook koriander kunnen gebruiken.