De dagen voor een borrelplankje met camembert uit de oven zijn weer aangebroken! Ok, je hebt daar natuurlijk niet per se een herfstseizoen voor nodig, maar ik vind zo’n lekker warm kaasje toch echt het aller lekkerst als het buiten koud is en regent.
Zo’n warme camembert is super simpel om te maken en het geeft een instant feestelijk gevoel mee aan je borrelplank. Ik maakte deze keer een variant met noten en honing. Héél lekker.
Ben je dol op dit soort recepten? Kijk dan eens bij al onze borrelhapjes, daar vind je meer lekkers voor op de borrelplank.
Wat is camembert kaas?
Even terug naar de basics, want wat is camembert kaas nou precies? Voor mij zijn alle Franse kazen al gauw een pot nat, maar dat is natuurlijk onzin. Iedereen weet dat je brie niet kunt vergelijken met camembert en dat de ene schimmelkaas niet hetzelfde is als de ander.
Camembert is in ieder geval een witte schimmelkaas, traditioneel gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk. Heel karakteristiek aan camembert, is dat de kaas er eigenlijk altijd hetzelfde uit ziet: rond, ongeveer 10cm in doorsnede, 3cm dik en een gewicht van om en nabij de 250 gram.
Voor deze camembert uit de oven maakt het dan ook niet uit welke camembert je kiest, de bereidingswijze blijft gelijk.
Camembert is het allerlekkerst als deze op kamertemperatuur wordt geserveerd. De kaas wordt dan wat zachter en zal aan de binnenkant ietwat gaan uitlopen. ‘Huilen’ noemen ze dat, wist je dat? Ik zeg altijd de kaas gaat zweten, maar dat klinkt natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk – haha.
Maar camembert leent zich dus ook perfect om in de oven warm te maken. Als je het kaasje aan de bovenkant insnijdt, kun je de kaas openvouwen en vervolgens met crackertjes uitlepelen. Zálig.
Mag je camembert als je zwanger bent?
Een veel gegoogelde vraag is: “mag je camembert als je zwanger bent?” en helaas is het antwoord niet heel simpel. Dit ligt er namelijk een beetje aan.
Zoals ik al zei wordt camembert volgens traditioneel recept gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Rauwe melk dus. En dat is iets dat wordt afgeraden om te eten als je zwanger bent. MAAR: tegenwoordig wordt camembert vaker gemaakt van gepasteuriseerde melk. En dan mag je het dus wél eten.
Hoe je dan weet welke kaas wel of niet geschikt is? Voedingsfabrikanten zijn verplicht om op de verpakking te vermelden of een product is gemaakt met rauwe melk. Even het etiket lezen dus!
Zoals je op de foto’ s bij dit recept ziet, gebruikte ik camembert gemaakt van gepasteuriseerde melk. Die is dus geheel preggoproof en kun je rustig eten!
Camembert in de oven maken
Hoewel het er wellicht spectaculair uit ziet, is camembert in de oven maken echt ontzéttend eenvoudig.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius hetelucht en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal vervolgens de camembert uit haar wikkel, maar laat de kaas wel in de houten ring zitten.
Snijd de kaas vervolgens aan de bovenkant in met een scherp mes. Niet te diep, je wilt net door het dunne korstje heen gaan.
Besprenkel de camembert met wat olijfolie en verdeel daar toppings die jij lekker vindt overheen. Ik gebruikte deze keer rozemarijn, noten en honing en vond dat echt een tóp combinatie.
Schuif de camembert vervolgens zo’n 15-20 minuten in de oven, tot de kaas helemaal zacht is. Serveer de kaas direct, uiteindelijk zal hij namelijk wel weer harder worden en kun je de kaas niet meer uitlepelen.
Ik serveer camembert uit de oven zelf altijd met crackertjes of toastjes. Maar soepstengels zijn er ook perfect voor.
Mocht je op zoek zijn naar een leuk alternatief, dan kun je de camembert ook uit de houten ring halen en in een broodje stoppen. Op die manier creëer je een soort mini kaasfondue en kun je het brood naderhand ook lekker opeten. Hoe je camembert in brood klaar maakt lees je hier.
Ook lekker is de camembert met noten, tijm en cranberries uit ons artikel met 10 verschillende borrelhapjes. Leuk om te serveren als we langzaam richting de feestdagen gaan!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Camembert uit de oven met noten en honing
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 1 camembert
- 2 el olijfolie
- 2 el honing
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- klein handje gemengde (ongebrande) noten
- zwarte peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Haal de camembert uit de wikkel en plaats de kaas, met houten ring, op de bakplaat.
- Snijd de bovenkant van de kaas kruislings in.
- Sprenkel de olijfolie en honing over de camembert en verdeel daarna de rozemarijn en gemengde noten over de kaas. Maak af met een snuf zwarte peper.
- Schuif de camembert 20 minuten in het midden van de oven, tot de kaas helemaal zacht is. Serveer direct.