Als je mijn artikelen iedere dag leest dan zul je wellicht al gemerkt hebben dat ik véél inspiratie uit mijn reis naar San Francisco heb gehaald. Ook deze Koreaanse kip met knoflook-sojasaus glaze komt daar vandaan. Ik ging er speciaal voor naar een wat minder veilige buurt in de stad om het te halen en gelukkig stelde het niet teleur. Ik was zo onder de indruk van de heerlijke knoflook-sojasaus glaze dat ik het idee voor het recept mee naar huis nam en voor jullie uitwerkte. Gefrituurde kip hoort wat mij betreft echt thuis op Fastfood Friday, dus bij deze!
Koreaanse kip marinade
Koreaanse kip wordt vaak eerst gemarineerd in een lekkere marinade voordat het door beslag heen wordt gehaald en wordt gefrituurd. Ik koos zelf voor een eenvoudige marinade van sojasaus, honing, rijstazijn en knoflook. Door sojasaus en knoflook al aan de marinade toe te voegen, komen de ingrediënten straks dankzij de glaze nóg meer naar voren. En dat vind ik fijn!
Wij aten de Koreaanse kip met rijst maar je kunt het ook prima serveren met gestoomde broodjes, zoals bao’s, of serveren als hapje. Mag het allemaal wel wat pittiger voor je, dan is de Koreaanse kip met gochujang misschien iets meer geschikt voor jou.
Koreaanse kip uit de oven of Airfryer
Ik zal direct maar even met de deur in huis vallen: deze Koreaanse kip kun je niet klaarmaken in de oven of Airfryer. Dit vanwege de simpele reden dat de kip niet wordt gepaneerd maar door vrij vloeibaar beslag heen wordt gehaald. Dit beslag blijft niet zitten op de kip als je het vlees wilt garen in de oven of Airfryer.
Om gerechten te kunnen frituren heb je echter helemaal geen frituurpan nodig hoor, die heb ik namelijk ook niet. Pak een wokpan of gietijzeren braadpan en leeg daar een fles (1 liter) zonnebloemolie of andere neutrale in. Verhit dit op de kookplaat, hou de temperatuur in de gaten met een digitale thermometer, en frituur hier de kip in. Werkt net zo goed als een frituurpan!
De olie laat je vervolgens afkoelen en schenk je met een trechter weer terug in de fles zodat je het kunt weggooien. Opnieuw gebruiken kan alleen als de olie nog schoon (helder) is. Zeef de olie desnoods voordat je het terug schenkt in de fles. Daarna wel alleen voor hartige gerechten gebruiken, anders heb je straks een knoflooksmaak aan je donuts of oliebollen. Dat zou toch jammer zijn ;-)
Koreaanse kip met soja-knoflookglaze
Benodigdheden
- garde
- frituurpan of diepe pan met laag olie
- keukenrol
Ingrediënten
Voor de kip
- 700 g kippendijen - in grove stukken
- 2 teentjes knoflook - geraspt
- 2 el sojasaus
- 1 el honing
- 1 el rijstazijn
Voor het beslag
- 150 g bloem
- 100 g maizena
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1/2 tl zwarte peper
- 300 ml koud water
Knoflook-soja glaze:
- 3 teentjes knoflook - geraspt
- 1 cm gember
- 75 g honing
- 50 ml sojasaus
- 3 el rijstazijn
- 2 el hoisin
- 1 el sesamolie
Instructies
- Doe de stukken kip samen met de knoflook, sojasaus, honing en rijstazijn in een kom en schep dit goed om. Laat de kip marineren terwijl je verder gaat.
- Maak het beslag door alle ingrediënten met een garde op te kloppen tot een klontvrije mix.
- Verwarm de olie om in te frituren naar 180℃.
- Maak de knoflook-soja glaze door alle ingrediënten in een steelpannetje te doen en dit te verhitten op de kookplaat. Laat 2-3 minuten koken tot de knoflook goed geurt. Verwijder daarna het stukje gember uit de saus.
- Wentel de kip door het gekruide beslag en leg het vlees daarna direct in de hete olie. Frituur de kip 5-7 minuten tot het buitenlaagje krokant is en de kip gaar is geworden.
- Laat de kip uitlekken op een vel keukenrol en schenk daarna de knoflook-soja glaze over de kip. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hoi, bij mij bleef het beslag absoluut niet aan de kip kleven en ik kreeg dus geen korstje. Waar zou dit aan kunnen liggen? De glaze was wel enorm lekker!
Wat jammer! Dat is altijd een uitdaging met Koreaanse kip vind ik, haha, Je zou kunnen proberen om de kip eerst door maizena te wentelen voordat het door het beslag gaat. Bij wijze van extra plaklaagje.