Als klein meisje was ik altijd dol op de Limburgse of Zwitserse roomvlaai. Heerlijk, dat romige laagje met toeven frisse slagroom en zacht taartdeeg. Het was zonder twijfel dé taart (vlaai) die ik op mijn verjaardag altijd wilde hebben. Vorig jaar bakte ik mijn verjaardagstaart voor het eerst zelf en maakte ik ook voor het eerst kennis met taartdecoratie. Dit jaar had ik geen zin in een met fondant versierde taart en aangezien er meer visite zou komen dan normaal moesten er twee taarten gemaakt worden. Ik besloot de proef op de som te nemen en zelf aan de slag te gaan met het maken van een vlaai. Wel iets anders dan een Limburgse of Zwitserse roomvlaai, ik maakte namelijk een Vanille rijstevlaai met pure chocolade. Het kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat. De vlaai was heerlijk.
Wat heb je nodig?
Het deeg:
- 125 gram tarwebloem
- ½ theelepel instant gist
- 2 theelepels kristalsuiker
- snufje zout
- 20 gram gesmolten roomboter
- 2 eetlepels losgeklopt ei
- 45 milliliter lauwwarme melk (halfvol)
De roomvulling:
- 700 ml volle melk
- 125 gram dessertrijst (bijvoorbeeld van Lassie)
- 90 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 2 eieren
Toppings:
- 400 ml ongeklopte slagroom
- twee zakjes Klopfix
- 1 eetlepel kristalsuiker
- een handvol pure chocolate chips
- 1 reep pure chocolade
Zoals je aan de ingrediëntenlijst al kunt zien heeft deze taart behoorlijk wat voeten in de aarde, maar het is wel erg leuk om te doen. Ook helemaal niet zo moeilijk, zorg ervoor dat je je aandacht erbij houdt en het kan eigenlijk niet mislukken. Ik zal proberen alles te omschrijven in de volgorde zoals ik het heb gedaan, dat werkte namelijk prima! We beginnen met het prepareren van de vlaaibodem.
1. Meng de bloem, het gist, de suiker en het zout in een kom met een houten lepel door elkaar. Voeg vervolgens de boter, het ei en de melk toe en meng de natte ingrediënten kort met een pannenlikker door de droge ingrediënten. Kneed het geheel vervolgens met je handen tot een zacht en soepel deeg dat niet plakkerig is.
2. Vorm een bal van het deeg en leg deze terug in de beslagkom. Dek de kom af met plastic folie en laat het geheel minimaal een half uur rusten zodat het in volume kan toenemen.
3. Terwijl het deeg ligt te rijzen kun je aan de slag met de roomvulling. Schraap hiervoor het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met de melk in een pan. Leg ook de leeg geschraapte vanillestokjes in de melk. Breng de melk aan de kook.
4. Zodra de melk kookt kun je de rijst en het suiker toevoegen. Roer de rijst goed los en breng alles aan de kook. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat het geheel met de deksel op de pan inkoken tot de rijst gaar is en het meeste vocht is opgenomen.
5. Haal de pan van het vuur zodra de rijst gaar is en haal het vanillestokje eruit. Verwarm de oven vast voor op 190°C.
6. Kneed het het vlaaideeg, dat inmiddels is gerezen, op een met bloem bestoven aanrecht nogmaals goed door en rol het deeg met een deegroller uit tot een grote dunne cirkel. Bekleed een ingevette vlaaivorm (van ongeveer 24 centimeter) met het deeg en zorg ervoor dat je een opstaand randje van ± twee centimeter maakt.
7. Stort de rijstvulling, die inmiddels een beetje is afgekoeld, op de vlaaibodem en bak de vlaai in het midden van de oven in 25 minuten gaar. De rijstvulling mag een dun ‘velletje’ hebben en mag niet meer wiebelen wanneer je de vlaaivorm zachtjes schudt.
8. Laat de vlaai vervolgens 5 minuten in de bakvorm afkoelen en hierna volledig op een taartrooster.
9. Terwijl de vlaai staat af te koelen kun je aan de slag met de toppings. Klop de slagroom samen met het suiker en de Klopfix tot stijve pieken. Smelt de chocolatechips au bain-marie.
10. Schep met een lepel de slagroom op de afgekoelde rijstevlaai. Dit hoeft helemaal niet netjes, het ziet er juist leuk uit als het wat grof is. Dip een theelepel in de gesmolten chocolade en beweeg hiermee boven de vanille rijstevlaai zodat je chocoladestrepen krijgt. Als laatst kun je met een dunschiller of rasp nog chocoladekrullen/-snippers van de chocoladereep af schaven boven de vlaai.
En dat was hem! De vlaaibodem was heerlijk zacht, de rijstvulling precies romig genoeg en de slagroom is dankzij de Klopfix niet ingezakt in de koelkast.
Wanneer je deze vlaai goed afgedekt in de koelkast bewaart blijft hij zeker vier dagen goed.
Natuurlijk serveerde ik niet alleen deze vanille rijstevlaai. Komende week komt het recept online voor mijn tweede verjaardagstaart!
Ik heb het nog nooit op maar het lijkt me heerlijk! Hij ziet er ook goed uit.
Zeg rijstevlaai en je hebt mijn aandacht! Dit is echt een van mijn lievelingstaarten en ik ga dit recept dan ook zeker proberen. Ik vroeg me alleen af wat er met de eieren gebeurt die bij de ingrediënten voor de vulling staan vermeld want die worden in de werkbeschrijving toch niet vermeld?
Jawel hoor, bij stap 1. al! :)
Sorry Sabine, maar ik zie het ook niet staan hoor. Ik zie wel bij stap 1 het ei voor het deeg, maar de 2 eieren voor de vulling (evenals de suiker) zie ik niet meer terugkomen in de stappen. Of lees ik er overheen?
Heerlijk recept, maar ik zie de 2 eieren ok niet in de beschrijving staan bij de vlaaivulling, alleen het ene ei voor het deeg. Ik laat ze er voor de zekerheid altijd uit.
Ziet er heerlijk uit!
Ah, nu krijg ik echt zin in taart haha! Lekker