Al sinds het fenomeen pokébowl naar Nederland kwam overwaaien zijn we er fan van. Niet voor niets staat zo’n lekkere bowl vol favoriete toppings dan ook regelmatig bij ons op tafel. Vorig jaar vroegen jullie om inspiratie voor pokébowls, maar tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik je die helemaal niet zoveel heb gegeven. Daar breng ik vandaag verandering in! Deze pokébowl met krokante garnalen was een grote hit bij ons in huis, ook bij onze kleine jongens.
Ik zit de laatste tijd wat meer in een frituurvibe heb ik gemerkt en het voordeel van de krokante garnalen is dat ze zo klaar zijn. Garnalen hoeven in een koekenpan natuurlijk al niet zo lang te bakken, maar in een frituurpan is het helemaal snel gepiept. Geeft ze een minuut of 2, maximaal 3 en de garnalen zijn van binnen lekker juicy en van buiten goed knapperig.
Ik koos er zelf voor om de pokébowl met krokante garnalen verder aan te vullen met een paar van onze favoriete ingrediënten: wakame (zeewiersalade), avocado, (snack)komkommer, bosui en mango. Met name mango vind ik altijd zo’n heerlijke toevoeging in de zomermaanden! Bovendien matcht dit fruit ook gewoon erg goed met garnalen (of tonijn!).
De basis van een pokébowl bestaat bij ons altijd uit sushirijst, maar mocht je dit te zwaar vinden dan kun je ook prima zilvervliesrijst gebruiken. Of vervang de helft van de rijst voor gemengde sla; een goede ‘hack’ om de pokébowl wat minder heftig te maken.
Pokébowl met krokante garnalen
Benodigdheden
- frituurpan of wokpan met hete olie
- vel keukenrol
Ingrediënten
Sushirijst
- 250 g sushirijst
- 350 ml water
- 3 el rijstazijn
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
Toppings
- 200 g grote garnalen - gepeld en schoongemaakt
- 50 g bloem
- 1 ei - losgeklopt
- 75 g panko
- 1/2 mango - in plakjes
- 125 g wakame (zeewiersalade)
- 1 avocado - in plakjes
- 1 bosuitje - in reepjes
- 2 snackkomkommers - in plakjes
- wasabimayonaise
Instructies
- Doe de sushirijst met het water in een pan en breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en kook de rijst 10 minuten. Draai dan het vuur uit en laat de rijst nog 15 minuten met de deksel op de pan staan.
- Verhit ondertussen de rijstazijn met de suiker en het zout, tot er geen suiker meer te zien is.
- Voeg de marinade toe aan de sushirijst, roer goed door en laat de rijst afkoelen.
- Verwarm de olie in een frituurpan naar 180℃.
- Wentel de garnalen door de bloem, het losgeklopte ei en daarna door de panko.
- Frituur de garnalen in 2 - 3 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze even uitlekken op een vel keukenrol.
- Schep de sushirijst in diepe borden en verdeel hier alle toppings overheen. Serveer direct of bewaar afgedekt max. 2 dagen in de koelkast.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.