Roze koektaart met vanilleroom

Het stond al een poosje op mijn lijstje om een roze koektaart te maken. Op OMF deelde ik al eens eerder een recept voor roze (of blauwe) koeken en deze wilde ik graag ombouwen tot een grote variant. Recepten voor XL roze koeken zijn er inmiddels wel genoeg te vinden dus ik wilde er graag iets extra’s mee doen. En daarom besloot ik er een roze koektaart van te maken. Compleet met heerlijke vanilleroom en extra roze koek on top voor een feestelijk tintje. En zeg eens eerlijk: hoe zoet ziet de taart eruit? Dit is toch helemaal leuk als cadeau voor iemand die dol is op roze koeken of als alternatief voor beschuit met muisjes tijdens de kraamweek?

Er is wel een klein puntje van aandacht bij deze roze koektaart. Het roze glazuur wordt, als je het even de tijd geeft op kamertemperatuur, mooi hard. Niet knetterhard maar precies zoals het hoort. Echter, wanneer je toefjes vanilleroom op de taart gaat spuiten zul je merken dat dit glazuur weer gaat smelten. Er zijn dus twee dingen belangrijk:

  1. Spuit de toefjes vanilleroom pas op de taart zodra je deze gaat serveren. Dat kan overigens prima hoor, je kunt de vanilleroom heel goed in spuitzak in de koelkast bewaren. Zo is het niet meer dan wanneer je een toefje slagroom op een punt appeltaart spuit;
  2. Zorg ervoor dat de roze koektaart aan de bovenkant plat is en niet bol staat zodat de toefjes vanilleroom er niet af glijden. Het roze glazuur gaat door het vocht van de room namelijk smelten waardoor de toefjes gaan glijden. Het zou natuurlijk zonde zijn als dit al gebeurt voordat je de taart hebt geserveerd.

Wil je de taart al wel helemaal van te voren maken dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de vanilleroom IN de taart te stoppen in plaats van er bovenop te spuiten. Snijd hiervoor de taartbodem doormidden en smeer de vanilleroom er tussenin. Je topt de taart dan alleen af met roze glazuur en grove stukken roze koek. Op die manier kun je hem prima een dag van tevoren al klaarmaken.

Roze koektaart met vanilleroom

Roze koektaart met vanilleroom

4 van 1 stem

Roze koektaart met vanilleroom

Als je de beschuit met muisjes zat bent, een échte zoetekauw bent of gewoon zin hebt in een lekkere, mierzoete taart dan is deze roze koektaart met vanilleroom echt iets voor jou.
Porties1 taart (20 cm)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 4 uur
Totale tijd 5 uur 10 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast (zonder vanilleroom!)
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • springvorm (20 cm)
  • elektrische (hand)mixer
  • spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten

Taartbodem

  • 200 g boter - op kamertemperatuur
  • 175 g kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 1 el citroensap
  • 200 g bloem
  • snufje zout

Vanilleroom

  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje

Roze glazuur

  • 200 g poedersuiker
  • 2-4 el water
  • roze kleurstof

En verder

  • 3 roze koeken - in partjes en grove kruimels

Instructies

Taartbodem

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de springvorm goed in.
  • Doe de boter en suiker in een kom en klop dit luchtig. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe terwijl je blijft kloppen.
  • Doe het citroensap, bloem en zout in de kom en mix het geheel nog even tot een egaal beslag.
  • Schep het koekbeslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad en bak de taartbodem 40 minuten in het midden van de oven. Laat de cake/koek helemaal afkoelen.

Vanilleroom

  • Maak ondertussen de vanilleroom. Doe hiervoor het custardpoeder samen met ei en kristalsuiker in een kom. Klop tot een lichtgeel en klontvrij mengsel.
  • Schraap het vanillestokje leeg en doe het merg samen met de melk in een steelpannetje en verwarm dit.
  • Schenk al kloppend de warme melk bij het custardpapje en schenk vervolgens alles weer terug in de pan. Kook de vanilleroom al roerend 4-5 minuten op middelhoog vuur tot het eruit ziet als dikke vanillevla.
  • Schep de vanilleroom in een bak, sluit af met een deksel of plasticfolie en laat de vanilleroom helemaal afkoelen in de koelkast.

Afmaken

  • Maak het roze glazuur door alle ingrediënten te mixen. Wees voorzichtig met het toevoegen van water; bouw dit steeds per eetlepel op. Het glazuur moet niet te vloeibaar zijn, dan loopt het namelijk allemaal van de taart af. Je moet het net aan kunnen schenken.
  • Schenk het roze glazuur over de bovenkant van de taartbodem en laat dit op kamertemperatuur een uurtje opstijven.
  • Klop de vanilleroom nog even goed door om eventuele ontstane klontjes te verwijderen en schep de room in de spuitzak.
  • Spuit toefjes van de vanilleroom over de bovenkant van de taart.
  • Verdeel de roze koek partjes over de toefjes vanilleroom en de grove koekkruimels over het midden van de taart en serveer de taart direct.
Gang: nagerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Bakken, koek, roze glazuur, roze koek, taart, vanilleroom, zoet recept

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Roze koektaart met vanilleroom

Join the Conversation

  1. Joanna says:

    Moet er geen bakpoeder bij?

    1. Sabine Author says:

      Nee, je wilt namelijk geen cake-textuur maar echt het stevige van een roze koek.

  2. Myrthe says:

    Wat een leuke taart! We hebben het proberen te maken maar bij de taartbodem gaat het mis. Deze is helemaal niet opgestegen (en zwart geworden aan de zijkanten).We hebben roomboter gebruikt en tarwebloem. Klopt dit? Enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close