Een lekker soepje is in deze tijd van het jaar altijd een goed idee als je het mij vraagt. Als lunch, als makkelijke maaltijd ’s avonds… Fijn om direct een flinke portie groenten binnen te krijgen ook, iets waar ik nog best wel eens wat moeite mee kan hebben op een dag! Deze tomatencremesoep met knoflook-kaascroutons heb je in een handomdraai gemaakt en met name die croutons maken dit gerecht echt een hit.
Zowel wij als de kinderen hebben gesmuld van de soep. De croutons maak ik van een Italiaanse bol en ik snijd het brood altijd in grove stukken. Zo kun je het brood echt lekker door de soep heen halen en heb je er verder niet per se iets bij nodig. Moet je er alleen wel voor zorgen dat de knoflook-kaascroutons het redden tot de tafel, hier zijn ze vaak al voor de helft op; oeps! De croutons zijn ook heerlijk over Caesar Salad.
Ik vind zelf tomatensoep altijd een beetje zurig, vandaar dat ik aan deze tomatencremesoep een lepel suiker heb toegevoegd. Wil je dat nou niet, dan zou je eventueel een (halve) wortel mee kunnen koken en pureren. Wortel zorgt ervoor dat de soep wat dikker wordt en maakt de smaak wat zoeter. Een natuurlijke zoetstof dus eigenlijk, ideaal.
Zoals altijd het geval is: je kunt de kook- of slagroom prima vervangen voor een plantaardige variant voor een vegan soepje.
Tomatencremesoep
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- staafmixer
Ingrediënten
Voor de soep:
- 8 grote (Roma) tomaten - ong. 750g, in partjes
- 4 teentjes knoflook - gepeld, grof gehakt
- 1 ui - grof gesneden
- 1 el tomatenpuree
- 2 el balsamico-azijn
- 1 el kristalsuiker
- 750 ml water
- 250 ml kook- of slagroom
- peper en zout
Knoflook-kaascroutons:
- 1 Italiaanse bol - in grove stukken
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook - geraspt
- 50 g Parmezaanse kaas - geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor de knoflook-kaascroutons vast voor op 180℃.
- Verhit in een grote soeppan een beetje olie en doe hier de tomaten, knoflook en ui in. Bak het geheel aan tot de knoflook lekker begint te geuren.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak nog eens 2 minuten mee.
- Doe dan de balsamico-azijn, kristalsuiker en het water in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Kook de soep 20 minuten.
- Maak ondertussen de knoflook-kaascroutons. Doe hiervoor het brood in een kom en voeg de olie, knoflook en Parmezaanse kaas toe. Schep het geheel goed om en verspreid de croutons over de bakplaat.
- Bak de knoflook-kaascroutons in 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en knapperig.
- Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Voeg de kook- of slagroom toe en verwarm de soep nog even door.
- Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met de knoflook-kaascroutons.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hallo,
Vraagje: Moet ik de Italiaanse bol al afgebakken kopen?
Ik wil graag volgende week deze soep maken ( want dan zijn de tomaten bij de Aldi in de aanbieding ).
Alvast bedankt!
Kook ze!
Groetjes,
Rosa
Dat maakt niet zo heel veel uit, allebei is mogelijk. Het verschil is niet zo groot dus ik zou kiezen wat het makkelijkst voor handen is.