Tomatencremesoep
Tomatencremesoep is altijd een goed idee. Lekker makkelijk om te maken, fijn voor je groenteinname en zeker met knoflook-kaascroutons ook nog eens waanzinnig lekker.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Trefwoord: croutons, groenten, kaascroutons, knoflookchampignons, knoflookcroutons, lunch, soep, tomatencremesoep, tomatensoep, vegetarisch
Servings: 4 personen
bakplaat met bakpapier
staafmixer
Voor de soep:
- 8 grote (Roma) tomaten - ong. 750g, in partjes
- 4 teentjes knoflook - gepeld, grof gehakt
- 1 ui - grof gesneden
- 1 el tomatenpuree
- 2 el balsamico-azijn
- 1 el kristalsuiker
- 750 ml water
- 250 ml kook- of slagroom
- peper en zout
Knoflook-kaascroutons:
- 1 Italiaanse bol - in grove stukken
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook - geraspt
- 50 g Parmezaanse kaas - geraspt
Verwarm de oven voor de knoflook-kaascroutons vast voor op 180℃.
Verhit in een grote soeppan een beetje olie en doe hier de tomaten, knoflook en ui in. Bak het geheel aan tot de knoflook lekker begint te geuren.
Voeg de tomatenpuree toe en bak nog eens 2 minuten mee.
Doe dan de balsamico-azijn, kristalsuiker en het water in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Kook de soep 20 minuten.
Maak ondertussen de knoflook-kaascroutons. Doe hiervoor het brood in een kom en voeg de olie, knoflook en Parmezaanse kaas toe. Schep het geheel goed om en verspreid de croutons over de bakplaat.
Bak de knoflook-kaascroutons in 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en knapperig.
Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Voeg de kook- of slagroom toe en verwarm de soep nog even door.
Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met de knoflook-kaascroutons.