Van kinds af aan ben ik al dol op boterkoek en toen ik zwanger was van mijn tweede zoon had ik een regelrechte craving naar die foute boterkoekblokjes uit de supermarkt. Je weet wel, degene waar je van die glibberige, vette vingers van krijgt. Voor Ohmyfoodness hebben we zelf al regelmatig boterkoek gemaakt en daarop ook weer tientallen variaties, maar dit recept is toch wel de lekkerste die ik ooit heb gemaakt: stroopwafelboterkoek met karamel. Super zoet maar echt waanzinnig.
Voor dit recept heb ik twee bekende recepten gecombineerd: het basis boterkoekrecept van Cees Holtkamp en de ingrediënten voor de stroopwafelboterkoek van Laura’s Bakery. Die twee samen hebben gezorgd voor dit smaakbommetje.
Hoewel je zo snel mogelijk zou willen snoepen van deze zoetigheid, wil ik je toch vragen een beetje geduld te hebben: deze boterkoek is een dag na het bakken namelijk het allerlekkerst. Door de boterkoek de tijd te geven om af te koelen krijg je die stevige, boterige maar niet moddervette textuur. En dat is precies wat je wil!
En mocht je deze boterkoek nou iets meer ‘najaarproof’ willen maken, gebruik in plaats van kaneel dan speculaaskruiden; super lekker!
Stroopwafelboterkoek met karamel
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- plastic keukenfolie
- vierkante bakvorm van 20x20 of een boterkoekvorm
Ingrediënten
- 100 g witte basterdsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 300 g ongezouten roomboter - goede kwaliteit
- 300 g bloem
- 2 tl kaneelpoeder
- snuf zout
- 75 g karamelblokjes - in kleine stukjes
- 3 stroopwafels - 120g, in stukken
- 1 ei - losgeklopt
Instructies
- Doe beide soorten suiker en de boter bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop het geheel romig.
- Voeg de bloem, kaneelpoeder en een snuf zout toe en kneed het geheel tot een stevig koekdeeg.
- Kneed als laatste de stukken stroopwafel en karamelblokjes door het koekdeeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.
- Vet de bakvorm in en druk het boterkoekdeeg in de vorm.
- Kerf de bovenkant in met een vork en besmeer met losgeklopt ei. Zet de bakvorm voor een half uur terug in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte.
- Smeer de boterkoek nogmaals in met losgeklopt ei en bak hem in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de boterkoek volledig afkoelen, het liefst een hele nacht, voordat je hem in stukken snijdt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.