Eén van mijn favoriete fruitsoorten voor de zomer is toch wel watermeloen. Als kind was ik er al dol op! Op OMF hebben we ook al verschillende recepten met watermeloen gepubliceerd. Denk bijvoorbeeld aan een súper verfrissende watermeloen-aardbeiensmoothie of deze kleurrijke watermeloensalade met bramen en feta. De watermeloensalade die ik vandaag met je deel lijkt op de variant met bramen, maar is iets meer aangekleed als een maaltijdsalade. De combinatie van watermeloen en feta is goud dus die heb ik nu ook weer gebruikt, maar ik heb het geheel wat meer opgefleurd met rucola, framboosjes en een friszure frambozenvinaigrette. Erg lekker om op tafel te zetten bij de barbecue!
Vinaigrette
De klassieke vinaigrette wordt gemaakt met een verhouding 3:1 – drie eetlepels olie tegenover 1 eetlepel azijn. Deze frambozenvinaigrette is een tikkeltje anders, iets frisser en fruitiger en gaat wat beter samen bij de watermeloensalade dan een klassieke vinaigrette als je het mij vraagt.
Voor deze vinaigrette gebruik je verse frambozen en als je slim bent haal je er iets meer dan nodig in het recept zodat je er een paar over houdt om de watermeloensalade mee op te fleuren. Want zeg nou zelf, die ziet er toch super feestelijk uit zo?
Voor éxtra frambozensmaak kun je in plaats van balsamico-azijn natuurlijk ook frambozenazijn gebruiken. Die van Foodelicious is erg lekker.
Een beetje meer body
Ik geef toe: dit is een hele simpele salade en daardoor perfect als bijgerecht, maar je zou er eventueel voor kunnen kiezen om iets meer body aan de salade te geven zodat hij beter kan dienen als maaltijdsalade. Een klein beetje gekookte pasta draagt al veel bij aan het vullende karakter van de salade, maar je zou ook croutons kunnen maken van een Italiaanse bol. Ik bak in stukken gesneden brood altijd in een koekenpan i.p.v. in de oven. Zo blijven ze van binnen nog lekker zacht terwijl de buitenkant lekker krokant wordt in de pan. Door de croutons wordt het dan meer een panzanella, ook erg lekker!
Watermeloensalade met frambozenvinaigrette
Benodigdheden
- hakmolentje of foodprocessor
Ingrediënten
- 100 g rucola
- 2 el verse munt - fijngesneden
- 500 g watermeloen - in blokjes
- 75 g feta - verkruimeld
- peper en zout
Frambozenvinaigrette
- 100 g verse frambozen
- 2 el balsamico-azijn
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el honing
- 1 tl citroensap
- peper en zout
Instructies
- Doe alle inrediënten bij elkaar in een kom en schep dit even luchtig om.
- Doe de ingrediënten voor de frambozenvinaigrette in een hakmolentje en maal het geheel helemaal glad.
- Sprenkel de frambozenvinaigrette over de watermeloensalade en schep deze nogmaals een keer luchtig om.
Heb je zin in nog meer lekkere bijgerechten?
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.