Sinterklaastompoucen met speculaasroom

Hoewel je tompoucen het hele jaar door kunt kopen, koop ik ze eigenlijk alleen bij speciale gelegenheden. Niet voor een verjaardag ofzo, daar vind ik ze dan weer net te simpel voor, maar voor Koningsdag hebben we bijvoorbeeld standaard oranjetompoucen in huis. Tim is er niet zo dol op en dat is voor mij de perfecte reden om ze niet te vaak in huis te halen, ik vind ze namelijk wél erg lekker en kan er ook rustig twee achter elkaar opeten. Speciaal voor Sinterklaas maakte ik de tompoucen dit jaar zelf en vulde ik ze met speculaasroom in plaats van banketbakkersroom. Afgetopt met wat verse slagroom en strooigoed maakt dit de perfecte gebakjes voor pakjesavond.

Sinterklaas tompoucen met speculaasroom

Sinterklaas tompoucen met speculaasroom

2.50 van 4 stemmen

Sinterklaastompoucen met speculaasroom

Porties6 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 50 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

Speculaasroom

  • 350 ml volle melk
  • 1 vanillestokje - leeggeschraapt
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 65 g kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 35 g bloem

En verder

  • 1 rol vers bladerdeeg - of 6 diepvriesvellen
  • 125 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • strooigoed

Instructies

  • Begin met het maken van de speculaasroom, deze moet namelijk echt even in de koelkast is om goed koud te worden en op te stijven. Doe voor de room de melk met het vanillemerg en het leeggeschraapte stokje, de koek- en speculaaskruiden en de helft van de kristalsuiker in een pannetje en breng dit al roerend aan de kook.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de bloem en de rest van de kristalsuiker tot een lichtgeel mengsel.
  • Haal het vanillestokje uit de warme melk. Schenk al kloppend een deel van de warme melk bij het eimengsel en doe vervolgens alles terug in de pan.
  • Breng al roerend aan de kook en kook de speculaasroom tot deze dik is geworden.
  • Schenk de dikke speculaasroom in een bak of schaal en dek deze af met deksel of plasticfolie. Laat de room volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Verwarm wanneer de room is afgekoeld de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte.
  • Snijd het bladerdeeg in 12 gelijke, rechthoekige plakken en prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bak het bladerdeeg 20 minuten in het midden van de oven tot het bruingekleurd is. Laat helemaal afkoelen.
  • Doe de speculaasroom in een spuitzak en spuit de room op de helft van de plakjes bladerdeeg.
  • Leg de andere plakjes bladerdeeg omgekeerd op de speculaasroom, zodat de platte kant boven komt te liggen.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Doe de slagroom in een spuitzak en garneer hiermee de bovenkant van de tompoucen. Maak af met strooigoed en serveer direct.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Sinterklaas tompoucen met speculaasroom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close