Een tijdje geleden plofte het kookboek Ruige Kost op mijn deurmat, geschreven door Paskal Jacobs (frontman van BLØF) en sterrenchef Edwin Vinke. Een bijzondere combinatie zou je denken en dat is het eigenlijk ook. Keukenvrienden en levensgenieters Paskal en Edwin delen in Ruige Kost hun favoriete en succesvolle recepten. Waar Edwin verrijkt wordt door de muzikaliteit van Paskal, leert Paskal van Edwin te proeven en te beleven in de keuken. Een mooie en bijzondere combinatie en dit blijkt ook uit het boek: qua recepten gaat het namelijk alle kanten op. Voor deze Cook the Books dacht ik een toegankelijk en simpel recept voor Provençaalse broodsticks uitgekozen te hebben, tot bleek dat ik voor deze broodsticks ook nog zelf een Provençaalse saus moest maken en dat kostte toch een hoop meer tijd dan ik van tevoren had bedacht. Desalniettemin is het eindresultaat wel heel lekker en daarom besloot ik beide recepten met je te delen. Twee receptenboxen in het artikel van vandaag dus: eentje voor een Provençaalse saus die niet alleen heerlijk is op de broodsticks maar ook perfect kan dienen als basis voor een stoofgerecht, een pastasaus of, zoals Edwin altijd deed, serveren met een biefstukje. Kost even wat tijd, met name in de voorbereiding: maar het is ’t waard!
Ruige Kost
Ruige Kost is een dialoog tussen een chef en de thuiskok. Alle vragen die je nooit aan een chef durft te vragen, stelt Paskal wel aan Edwin. Ruige Kost is niet alleen een verzameling van verschillende recepten, het is ook een inkijkje in de levens van de twee vrienden.
Toen ik het boek voor de eerste keer doorbladerde wist ik niet zo goed wat ik ermee moest. Ik kwam uitgebreide, ietwat exclusievere gerechten tegen zoals rode-pooncurry, gerechten met varkensnek en een Thaise soep met kabeljauw, maar ook ontzettend simpele gerechten als koolsla, auberginegratin en garnalenspringrolls. Voor mijn gevoel werd ik van hot naar her geslingerd. Van warme Aziatische landen naar het ruige Zeeland. Ik was het echt even een beetje kwijt en had totaal geen idee wat nou het doel was met dit boek. En toen realiseerde ik me dat het boek precies het duo Paskal en Edwin vertegenwoordigd: een muzikale lekkerbek en een sterrenchef.
Het is dus niet zo dat Ruige Kost een boek is, geschreven door een chefkok waar een muzikant een slaatje uit heeft kunnen slaan. Integendeel: er staan meer dan genoeg recepten in van Paskal, toegankelijke recepten die waarschijnlijk in de smaak zullen vallen bij menig thuiskok. En dat maakt dit boek eigenlijk juist heel leuk om door te bladeren, er is namelijk voor ieder wat wils. Wil je jezelf uitdagen in de keuken, smaken combineren die nieuw of minder bekend voor je zijn dan kun je experimenteren met de gerechten van Edwin Vinke. Ben je niet zo van het moeilijke, maar heb je zin in een bord met ‘gewoon lekker eten’, dan kan Paskal je wel een beetje op weg helpen.
Het boek heeft een stoer uiterlijk, de fotografie is prachtig en het is leuk om tussen alle recepten door meer te lezen over Paskal, Edwin en hun vriendschap.
Het is echter niet zo dat Ruige Kost nieuwe, exclusieve recepten bevat. De gerechten uit Ruige Kost zijn overal wel te vinden. Sowieso online, maar ook in heel veel andere kookboeken. Enorm vernieuwend vind ik het dus niet en daarom denk ik dat dit boek vooral leuk is voor een specifieke doelgroep: fans van BLØF of kennissen van Paskal en/of Edwin.
Toch nieuwsgierig? Ruige Kost is voor €25,- o.a. verkrijgbaar bij Bol.com
Provençaalse saus & broodsticks
In de Provençaalse saus gaan naast een scala aan groenten ook een hoop verse groene kruiden. Voor deze saus schilde ik voor het eerst ooit een paprika, volgens Edwin komt het schilletje anders de hele tijd naar boven. Ik geloof hem gelijk, maar vond het wel even een rotklusje. Mocht je het maken van deze saus iets toegankelijker willen maken koop dan alvast kwalitatieve gezeefde tomaten, dat scheelt je toch weer twee kilo tomaten snijden en blenden. Met het recept maak je 2500ml saus, veel meer dan je nodig hebt voor de broodsticks. Vries de saus in of gebruik het, zoals ik zojuist al suggereerde, voor een ander gerecht.
De broodsticks worden gemaakt met afbakstokbrood en hoewel het recept aangeeft het brood te bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking, raad ik je toch aan de oventijd met een minuut of 5 te verlengen. Dit omdat de Provençaalse saus het brood een stuk zachter en ietwat sompig maakt; de langere oventijd gaat dit tegen en zorgt voor een licht krokantje – heel lekker. Serveer de broodsticks bij een kom soep en met wat aioli.
Provençaalse saus
Benodigdheden
- blender en/of keukenmachine
- Koekenpan
- zeef
Ingrediënten
Voor de specerijenmix
- 1 el venkelzaad
- 1 el anijszaad
- 1 el korianderzaad
- 1 el witte peperkorrels
- 1 el harissapoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 el gerookt paprikapoeder
Voor de saus
- 2 kg tomaten
- 2 rode paprika's
- 1 grote witte ui
- 5 teentjes knoflook
- 100 gr champignons
- 1 venkelknol
- 1 rode peper
- 5 el tomatenpuree
- 3 el specerijenmix
- 2 el gedroogde Provençaalse kruiden
- 1 bosje verse dragon - 15 gr
- 1 bosje verse basilicum - 15 gr
- 1 bosje verse bladpeterselie - 15 gr
- 1 bosje verse tijm - 15 gr
- 1 bosje verse oregano - 15 gr
- 1 bosje rozemarijn - 15 gr
- peper en zout
Instructies
- Rooster voor de specerijenmix alle ingrediënten in een pan met anti-aanbaklaag. Maal in een blender of hakmolentje tot fijn poeder.
- Maal de tomaten in de blender fijn en druk ze door een fijne zeef.
- Schil de paprika met een dunschiller en snijd fijn. Snipper de ui en snijd de tenen knoflook, champignons, venkel en rode peper fijn. Bak alles kort in een pan met wat olijfolie.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken om te ontzuren.
- Voeg 3 eetlepels van de specerijenmix, de Provençaalse kruiden en de gezeefde tomaten toe.
- Pluk de dragon, basilicum en bladpeterselie (bewaar de blaadjes!). Bind de steeltjes samen met de tijm, oregano en rozemarijn bij elkaar en voeg dit toe aan de saus.
- Laat de saus 20 minuten zachtjes stoven en breng op smaak met zout en peper.
- Haal het bosje kruiden uit de saus. Snijd de geplukte kruidenblaadjes fijn en voeg deze toe aan de saus.
Provençaalse broodsticks
Benodigdheden
- hakmolentje of blender
- oven
Ingrediënten
- 1 afbakstokbrood
- 100 ml Provençaalse saus
- 100 gr geraspte emmentaler
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 3 el gedroogde Provençaalse kruiden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Snijd het stokbrood verticaal doormidden en snijd vervolgens horizontaal door zodat je 4 lange repen krijgt.
- Maal de Provençaalse saus fijn in een blender of hakmolentje en smeer de stukken stokbrood ermee in. Strooi er rijkelijk de emmentaler en Parmezaanse kaas over en bestrooi met Provençaalse kruiden.
- Bak de stukken brood goudbruin in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.