Fastfood Friday: Gevulde speculaaskoeken

Als het aankomt op snoepen ben ik niet iemand die een hele zak schepsnoep weg werkt en als ik zou moeten kiezen tussen chocolade en koek is de keus ook makkelijk gemaakt. Ik HOU van koek namelijk. Vette boterkoek uit de supermarkt, grote koeken van de bakker… In het najaar drijft de geur van verse speculaas je uit iedere bakker tegemoet en daarom wilde ik graag iets met deze specerijen doen. Ik maakte uiteindelijk gevulde speculaaskoeken, een mix tussen gevulde speculaas en gevulde koeken. En blij dat we ervan werden toen we deze koeken proefden! Ze zijn aan de randjes lekker krokant, heerlijk zachte vulling van amandelspijs en kruidig dankzij de speculaaskruiden. Deze koeken overleven het vast niet lang!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Gevulde speculaaskoeken

Gevulde speculaaskoeken

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gevulde speculaaskoeken

No ratings yet

Fastfood Friday: Gevulde speculaaskoeken

Porties7 stuks

Ingrediënten

Voor de koeken:

  • 150 gr boter - op kamertemperatuur
  • 100 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gr bloem
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el melk
  • snufje zout
  • 1 ei - losgeklopt

Voor de spijsvulling:

  • 150 gr amandelspijs
  • 1/2 el water
  • 1/2 ei - losgeklopt

Instructies

  • Klop de boter met de suiker romig met een keukenmachine of elektrische handmixer.
  • Voeg de melk toe en vervolgens ook de bloem, speculaaskruiden, het bakpoeder en een snufje zout. Kneed het geheel tot een soepel koekdeeg.
  • Pak het deeg in plasticfolie in en laat het 20 minuten in de vriezer of een uurtje in de koelkast stevig worden
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Kneed het stevig geworden koekdeeg nogmaals door en rol het uit tot een plak van ongeveer 2-3mm dikte.
  • Steek met behulp van een koekjessteker cirkels uit het koekdeeg. Leg de helft van de ronde plakken koekdeeg op de bakplaat.
  • Klop de amandelspijs samen met het water en het halve ei even op tot het wat smeuïger wordt. Schep een flinke lepel van het amandelspijs op het koekdeeg op de bakplaat.
  • Leg de andere helft van het uitgestoken koekdeeg over de koeken op de bakplaat. Druk de randen van het deeg met behulp van een vork goed op elkaar.
  • Smeer de bovenkant van de koeken in met losgeklopt ei en bak de koeken in het midden van de oven in 20-25 minuten bruin en gaar.

Join the Conversation

  1. Agnetha says:

    Dat ziet er heerlijk uit! Ik wil ze graag gaan maken, maar welke doorsnee uitsteker heb je gebruikt?

    Groetjes Agnetha

    1. Sabine Author says:

      Ik gebruikte een uitsteker van ongeveer 8cm doorsnede.

  2. Whitney says:

    Ik verwacht wel dat het kan maar even voor de zekerheid. Ipv van het deeg in de vriezer te laten rusten kan ik het ook invriezen totdat ik het wil
    Gebruiken?? Of kan in ze beter dan afbakken en dan invriezen?

    1. Sabine Author says:

      Je kunt het deeg voor deze koeken inderdaad prima invriezen. Wel weer iets laten ontdooien natuurlijk voordat je de koeken maakt, anders is het deeg te hard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close