De laatste jaren ben ik echt gek op taart. Ik had dit voorheen nooit zo; eerder ging mijn voorkeur uit naar koeken. Maar inmiddels ligt dat net iets anders. Ik bedoel, hallo – ik heb een heel taartenboek gemaakt! Toch is een hele taart niet altijd even praktisch. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geweldig om taarten te bakken. Maar met z’n tweeën krijgen we een taart gewoon niet op (en nee, Vic eet echt nog geen taart). Natuurlijk zou ik de vriezer kunnen gebruiken, maar zelfs dan blijft er altijd een deel dat niet opgaat. Daarom ben ik altijd op zoek naar handzamere alternatieven, en zo kwam ik uit op appeltaart muffins. Alles wat je lekker vindt aan appeltaart, maar dan in het handige formaat van een muffin. Perfect toch?
Crunchy appeltaart in kleine porties
Deze appeltaart muffins combineren het beste van twee werelden. Je hebt de heerlijke, vertrouwde smaak van appeltaart, maar dan zonder het gedoe van snijden en bewaren. Ze zijn perfect voor bij de koffie, als snack tussendoor of zelfs als ontbijt (ja, dat heb ik ook gedaan – geen oordeel!). Wat deze muffins extra lekker maakt, zijn de kaneelkruimels bovenop. Die zorgen echt voor de finishing touch, dus alsjeblieft, sla ze niet over. Ze voegen een heerlijke crunch toe en geven de muffins dat beetje extra pit.
De muffins zijn heerlijk zacht, dankzij de royale hoeveelheid appel die je erin verwerkt. Let er wel op dat je muffinvormpjes gebruikt, anders krijg je ze bijna niet uit de vorm – ik spreek uit ervaring, helaas. Het resultaat is zo lekker dat je ze echt niet wilt laten mislukken door zo’n simpel foutje.
Tips voor de perfecte appels in je appeltaart muffins
Als het op de appels aankomt, wil je dat ze in kleine stukjes gesneden zijn. Het is echt belangrijk dat je kleine blokjes maakt, van maximaal een centimeter groot, omdat de muffins anders hun structuur kunnen verliezen. Wat voor soort appel je gebruikt, hangt een beetje af van wat je in huis hebt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Elstar-appels, die hebben die perfecte zoetzure balans die heerlijk werkt in een baksel als dit. Maar als je al andere appels hebt liggen, zou ik echt niet moeilijk doen – gebruik gewoon wat je hebt!
Een kleine extra tip: ik doe altijd een beetje citroensap over de stukjes appel. Dit voorkomt dat ze bruin worden en het voegt een subtiele frisheid toe die de zoetheid van de muffins perfect in balans houdt.
De smaak van appeltaart, maar dan in muffinvorm
Wat ik zo geweldig vind aan deze appeltaart muffins, is dat je echt de klassieke smaak van appeltaart proeft, maar dan in een veel handzamer formaat. De zachte structuur van de muffin, de sappige stukjes appel en dan die kruimelige, kaneelachtige topping… het is een match made in heaven. Je huis ruikt ook nog eens fantastisch tijdens het bakken, alsof er een echte appeltaart in de oven staat.
Hoewel ik normaal geen grote fan ben van het bewaren van gebakken lekkernijen, doen deze muffins het prima als je ze een dagje van tevoren maakt. Ze blijven lekker zacht en smeuïg. En eerlijk gezegd: ik denk niet dat ze lang blijven liggen – zodra je ze hebt geproefd, zijn ze zo op.
Een leuk alternatief!
Hoewel ik altijd dol ben geweest op het bakken van grote taarten, zijn deze muffins een geweldig alternatief. Je krijgt al die heerlijke smaken in een hapklare, makkelijke versie die je overal mee naartoe kunt nemen. Voor kinderfeestjes ook perfect, omdat ze eenvoudig uit de hand te eten zijn.
Dus de volgende keer dat je zin hebt in iets zoets, probeer dan zeker eens deze appeltaart muffins. Ze zijn snel te maken, superlekker en gewoon ontzettend gezellig om te delen. Maar pas op, want als je eenmaal begint met eten, kun je er moeilijk mee stoppen!
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Appeltaartmuffins
Ingrediënten
Voor de appeltaartmuffins:
- 250 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr boter
- 1 ei
- 1 tl vanille-aroma
- 300 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 el kaneelpoeder
- snuf zout
- 200 ml volle melk
- sap van 1/2 citroen
- 2 appels - geschild en in blokjes
Voor het kaneelkruim:
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 50 gr bloem
- 50 gr boter
- 1 tl kaneelpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een muffinvorm met papiertjes.
- Voeg de helft van het citroensap toe aan de appelblokjes.
- Klop voor de muffins de suiker met boter romig en voeg vervolgens het ei en de vanille-aroma toe. Klop dit even goed door.
- Doe de bloem, kaneelpoeder, bakpoeder en het zout in de kom. Schenk hier de melk bij en spatel het geheel tot een egaal muffinbeslag. Voeg hier de rest van het citroensap aan toe.
- Spatel tot slot de stukjes appel door het beslag en schep de muffinvormpjes vol met het beslag.
- Schep de ingrediënten voor het kaneelkruim door elkaar. Verkruimel de boter met de toppen van je vingers, net zolang tot je grovere kruimels hebt gekregen. Dit kun je ook met de keukenmachine doen, laat dan alle ingrediënten samen pulseren.
- Verdeel de kaneelkruimels over de muffins in de bakvorm. Schuif de bakvorm in de oven en bak de muffins in het midden van de oven in 25 minuten gaar.
- Laat de muffins helemaal afkoelen in de vorm en bewaar ze vervolgens luchtdicht buiten de koelkast en niet langer dan 3 dagen.
Wat een lekker recept!
Welke appels heb je gebruikt voor deze muffins?
Pfoe, appels die ik nog in huis had. Fuji geloof ik.
Wat heerlijk!! Ze staan in de oven… ruikt zo lekker hier, het beslag was al verrukkelijk… Sabine bedankt weer voor dit recept! Ik haal er heel wat van je site!
Wat leuk dat je ze al hebt gemaakt! Hopelijk vallen ze in de smaak.
Ze zijn heerlijk!
Ze zien er zo lekker uit! Krijg er trek van!
Morgen ben ik jarig dus dan is dit wel een top recept!
Gefeliciteerd! :D
Heeeeeerlijk recept! Zelf 200 gram suiker gebruikt en waren zoet genoeg! Helaas onvoldoende boter in huis voor de kruimels, maar die voeg ik volgende keer zeker toe!
Wat fijn! De kruimels zijn wel echt een toevoeging dus als je ze de volgende keer kunt toevoegen, zeker doen! ;)
Klinkt heerlijk! Hoe lang zou de oventijd zijn als je een cakevorm gebruikt in plaats van muffinvorm?
Een normale cake bak ik altijd 60 minuten af, dus ik denk dat je met dit recept daar ook wel aan komt. Wellicht wel even afdekken halverwege de baktijd in verband met het verbranden van de topping.
Zijn de muffins ook in te vriezen?
Ja hoor, zeker!
Kun je de lichtbruine basterdsuiker ook vervangen voor de donkere? De donkerbruine heb ik namelijk al in huis, maar ik weet niet of de smaak dan anders wordt,
Ja hoor, dat kan prima.