Je hebt de ‘hotspots’ al een tijdje moeten missen op OMF. En dat is niet omdat ik niet van uit eten gaan hou, maar ik eet nu Vic er is simpelweg gewoon iets minder vaak buiten de deur. Toch stonden er de eerste maanden van dit jaar regelmatig etentjes op de planning en heb ik een aantal zalige restaurants ontdekt die ik jullie toch niet wilde onthouden. In plaats van één artikel te besteden aan één restaurant heb ik ze nu alle zeven gewoon gebundeld in deze OMF Hotspotguide. Wie weet haal je er ideeën uit!
Staring at Jacob
We beginnen met Staring at Jacob. Samen met mijn foodievriendinnetjes at ik bij dit eetcafé aan de Jacob van Lennepkade in Amsterdam. Staring at Jacob is een Amerikaanse brunchbar met wat soulfood invloeden, een brunchbar die ’s avonds wordt omgetoverd tot een Tokyo Food Bar, enorm leuk zo twee concepten in één restaurant. Wij kozen ervoor om te brunchen en wow, wat hadden we keuzestress bij het zien van het menu zeg – alles is zo gruwelijk lekker! De porties zijn enorm dus je gaat zeker niet met honger de deur weer uit. Uiteindelijk hebben wij bijna alles van het menu besteld en ervoor gekozen om de diverse gerechten met elkaar te delen zodat we van alles wat konden proeven. Ik wou dat ik je een tip kon geven voor een specifiek gerecht, maar letterlijk alles was lekker. Gelukkig kun je van een aantal gerechten ook kleinere porties als bijgerecht bestellen dus ik raad je aan om een extra portie gefrituurde kip en/of bacon bij te bestellen. Wij proefden:
- Rasco: gefrituurde kip met wafels, scrambled eggs en maple syrup
- Kimchi Reuben: zuurdesembrood met pastrami, kimchi, zuurkool, pickles en gruyère cheddar
- Not so Kosher Benny: getoast Challah met bacon, gerookte zalm, gepocheerde eieren, aardappeltjes en hollandaise op basis van crème fraîche
- Erbij bestelden we: losse pancakes, extra bacon en extra kip.
Ik was van alles onder de indruk.
Dignita
Een paar maanden eerder streek ik al met mijn foodievriendinnetjes neer bij Dignita in Amsterdam. Er zijn twee locaties: Dignita Hoftuin en Dignita Vondelpark, de Hoftuin is veruit mijn favoriet – wat een fantastisch restaurant. Onlangs ben ik er voor een zakelijke afspraak bij de Hoftuin wezen lunchen en ook hier had ik last van keuzestress. Alles op de kaart van Dignita is über vers en heel origineel; je kunt er de hele dag terecht voor ontbijt, brunch of lunch. De eerste keer dat ik er at koos ik voor de Courgette & Kikkererwtenfritters, pannenkoekjes gemaakt van courgette en kikkererwten met mintyoghurt, gegrilde haloumi, gepocheerd ei, cashewkruidenmix en avocado – zalig en echt een bommetje, ik zat er knettervol van. De tweede keer ging ik voor Eggs Royale, gepocheerde eieren met thee-gerookte zalm, geserveerd op röstipannenkoekjes met appelhollandaise en dille. Ook onwijs lekker! Bij Dignita staan standaard ook taartjes in de vitrine, het loont de moeite om daar ook eens naar te kijken – moet ik de volgende keer ook doen!
The Blueberry
Een hotspot die niet in Amsterdam ligt maar in Amersfoort is The Blueberry. Er was al een vestiging van The Blueberry in het centrum maar in maart van dit jaar is er ook een vestiging geopend in Amersfoort Noord. Zoals de naam misschien al doet vermoeden is The Blueberry een Amerikaanse breakfast-/brunchbar. Ik was direct onder de indruk toen ik de vestiging in Amersfoort Noord binnenstapte, wat een toffe aankleding! Ik waande me echt even in Amerika en daarmee scoor je bij mij natuurlijk al punten. Bij het zien van de menukaart maakte mijn hart ook een sprongetje, zóveel lekkere dingen. Scrambled eggs, pannenkoeken, diverse sandwiches, Sloppy Joe… En dan al die heerlijke zelfgemaakte zoetigheden – je weet serieus van gekkigheid niet wat je moet kiezen.
Eigenaresse Lisette heeft inspiratie voor alle gerechten opgedaan tijdens haar vele reizen in Amerika en echte klassiekers voorzien van een Blueberry twist. The Blueberry is echt een hotspot waar ik rustig voor de auto in zou stappen.
Restaurant Stork
Terug naar Amsterdam, naar Restaurant Stork deze keer. Restaurant Stork is een visrestaurant gelegen aan de Noorderlijke oevers van ’t IJ. In de gigantische fabriekshal staan tientallen tafels opgezet waar je heerlijk kunt lunchen en/of dineren en op mooie dagen neem je plaats op het zonnige terras dat boven het water zweeft. In de verte zie je de stationshal van Amsterdam CS liggen maar bij Stork waan je je juist niet in Amsterdam, zeker niet omdat er overal gratis parkeerplekken zijn – unicum hoor! Bij Stork draait alles om dagverse vis- en schelp- en schaaldieren. Ga voor de Catch of the day of laat je verwennen met een klassiek plateau Fruits de Mer. Visliefhebbers kunnen hun geluk niet op hier.
Instock
Restaurant Instock draait alweer een tijdje mee dus de kans is groot dat je hier al eens van hebt gehoord. Ik kende het restaurant al langer maar was er nog nooit wezen eten. Even in het kort: bij Instock wordt er gekookt met ‘leftovers’, vrachten goed voedsel dat over is van bijvoorbeeld Albert Heijn worden opgekocht door Instock en zij fabriceren er vervolgens met verschillende conserveringsmethoden wat lekkers mee. In de jaren dat Instock nu bezig is heeft het restaurant al ruim 390.000 kilo voedsel ‘gered’, een super goed initiatief! De locatie in Amsterdam is inmiddels ingericht als een minimuseum waar je duidelijk kunt zien hoe Instock diverse conserveringsmethodes toepast. Gelukkig kun je er ook gewoon nog lekker eten! Ga erheen voor lunch, de borrel of diner en laat je verrassen door de steeds wisselende kaart. Er wordt echt gekookt op basis van beschikbaarheid dus je vindt er steeds iets anders op het menu. Heel leuk en super goed natuurlijk.
Euromast
Op een woensdagavond ben ik naar Rotterdam gereden om te dineren op de Euromast. Iedereen die een beetje bekend is met Rotterdam kent de Euromast natuurlijk en sinds 2004 doet de 185 meter hoge uitzichttoren ook dienst als horecagelegenheid. In de brasserie kun je, omringt door fantastisch uitzicht (met helder weer kun je 30 km ver kijken!) genieten van een per seizoen wisselende menukaart. Hoewel ik verwacht had dat het een heel duur restaurant zou zijn is dit totaal niet het geval, voor €36,50 per persoon wordt er namelijk al een drie-gangendiner op tafel getoverd – een zeer schappelijke prijs. Dineren op de Euromast is een bijzondere ervaring vond ik zelf. Langzaam de zon onder zien gaan en alle lichtjes van Rotterdam aan zien gaan is echt magisch. Het loont de moeite om een ticket te kopen voor de Euroscoop trouwens, waarmee je tot het bovenste puntje van de Euromast reist in een ronddraaiende cabine. Het uitzicht is spectaculair en het vormt de perfecte afsluiter van een fijn diner.
Als je helemaal in een gulle bui bent kun je overigens ook een van de twee suites boeken die boven het restaurant gelegen zijn. Voor iets meer dan €300,- per nacht diner en ontbijt je in de suite die uitzicht biedt op Rotterdam en de omliggende steden. Luxe hoor!
Jamie’s Pizzeria
Tot slot is er Jamie’s Pizzeria, een nieuw restaurant binnen de Jamie familie die in maart haar deuren opende in Arnhem. Als je vaker in een restaurant van Jamie Oliver bent wezen eten dan voelt Jamie’s Pizzeria heel vertrouwd aan. Open, ruimtelijk, ontzettend licht en lekker industrieel. Zoals de naam al doet vermoeden eet je bij Jamie’s Pizzeria pizza’s. Verder staat er niet zo heel veel op de kaart maar dat is ook niet nodig. In de traditionele pizza-oven worden echte Italiaanse pizza’s gebakken, en die zijn gewoon heel erg prima. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, Jamie Oliver is natuurlijk Jamie Oliver en dit betekent dat alle gerechten zeer toegankelijk zijn. Dit restaurant is een prima plek om op een weekendavond even een hapje te gaan eten.
Dat was ‘m weer! Hopelijk vonden jullie het leuk om deze OMF Hotspotguide te lezen, ik heb zo terugkijkend toch een paar mooie restaurants mogen bezoeken de afgelopen maanden. Absolute favoriet uit dit lijstje is Staring at Jacob, het is maar goed dat ik niet in Amsterdam woon, anders had ik hier rustig een paar keer per maand gezeten.
Hebben jullie nog fijne restaurants ontdekt de afgelopen maanden?
Wat een leuke hotspots! Ik heb er weer een aantal op mijn ’to go’ lijstje gezet!