Ik weet niet hoe het met jullie zit maar vaak heb ik weken van tevoren al duidelijk welk voor-, hoofd- en nagerecht ik ga serveren bij het kerstdiner. Veel problematischer zijn echter de bijgerechten, dat vind ik altijd zó lastig. Welke groenten ga je doen zonder het te standaard te maken, welk aardappelgerecht, welke saus etc. Het liefst heb ik een grote variatie aan bijgerechten zodat er voor ieder wat wils is, maar dat maakt de keuze er nog niet makkelijker op. Omdat ik me voor kan stellen dat er meerdere mensen met dit ‘probleem’ zitten deel ik in de video van vandaag drie lekkere purees voor bij het kerstdiner. Ze zijn allemaal in een handomdraai te maken en alle drie onwijs verschillend van smaak. Zet ze alle drie tegelijkertijd op tafel of kies voor je favoriet.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
3x lekkere purees voor bij het kerstdiner
Ingrediënten
Geroosterde pompoenpuree:
- 1 flespompoen in grove stukken
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 teentje knoflook ongeschild, geplet
- 50 gram verse geitenkaas
Parmezaan-truffelpuree:
- 4 middelgrote aardappelen geschild
- truffelolie
- Parmezaanse kaas
- truffelzout optioneel
Bietenpuree:
- 2 verse bieten geschild, in grove stukken
- 2 uien geschild, in grove stukken
- 2 teentjes knoflook geschild
- 1 aardappel geschild
Instructies
Geroosterde pompoenpuree:
- Verwarm de oven voor op 220°C en vet een ovenschaal in. Leg hier de pompoen, knoflook en rozemarijn in. Rooster de pompoen zo'n 30 - 40 minuten in de oven tot deze zacht is.
- Doe de geroosterde pompoen samen met het teentje knoflook (zonder schil!), een beetje van de geroosterde rozemarijn en de verse geitenkaas in een foodprocessor en laat deze draaien tot een gladde puree.
Parmezaan-truffelpuree:
- Kook de aardappelen in ruim voldoende water gaar. Doe ze vervolgens met een hoeveelheid truffelolie en Parmezaanse kaas in de foodprocessor. Laat de machine draaien tot een gladde puree. Garneer de Parmezaan-truffelpuree desgewenst met truffelzout.
Bietenpuree:
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in. Doe de bieten, uien en knoflook in de ovenschaal en rooster deze in 30 minuten gaar. Kook ondertussen de aardappel gaar.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in de foodprocessor en laat deze draaien tot een gladde puree.
Yes! Blij met dit recept. We hebben de copas kalkoen besteld en dit kan er mooi bij. Twijfel wel even of ik ze alledrie zal doen… Wil ook nog geglaceerde regenboog wortelen doen zodat ’t niet alleen maar puree is. Een kleurrijk kerstdiner dus. Tnx!
Wauw, dat klinkt echt super kleurrijk. Leuk!
Bijgerechten bedenken vind ik ook een uitdaging, dus dit komt goed van pas!
Wauw klinkt allemaal super lekker! Maar zou je dit misschien ook al een avond van tevoren of eventueel de ochtend voor het kerstdiner kunnen maken? Zo ja, wat is dan de beste manier om het op te warmen?? :)
Je zou het een dag van te voren of inderdaad de ochtend al kunnen maken en dan afgedekt kunnen bewaren in de koelkast. Opwarmen kan dan in de magnetron, eventueel met een scheutje melk als je merkt dat de puree te droog wordt.
Geitenkaas is niet echt ons ding… Zou ik die door iets anders kunnen vervangen in de geroosterde pompoen puree?
Door feta wellicht?