Toen ik op een van de eerste dagen van januari een to-make lijst voor 2016 maakte, zette ik daar als één van de eerste dingen Moinkballs op. Moinkballs zijn gehaktballen gewikkeld in spek, die vervolgens op de barbecue worden gegrild en worden voorzien van een flinke laag barbecuesaus. Het was dan ook de bedoeling dat ik ze afgelopen zomer op de barbecue zou klaarmaken, maar de planning liep klaarblijkelijk iets anders. De zomer was voorbij, de sjaal werd weer uit de kast gehaald en die Moinkballs? Die had ik nog steeds niet gemaakt. Zucht… Nu had ik geen zin om de barbecue tevoorschijn te halen en dus bedacht ik een oplossing: Moinkballs uit de pan. En oef, die zijn ook hartstikke lekker hoor!
Klik hier als je de video niet kunt zien
Volgens fervente barbecuërs zijn er tal van regels waar je je aan zou moeten houden bij het maken van Moinkballs. Snap ik, want waarom zou je een perfect recept gaan tweaken. Maar goed, ik ben een foodblogger en ik doe graag mijn eigen ding, dus ik ben heel eigenwijs tegen de stroom ingegaan. Zo heb ik bijvoorbeeld geen extra dry-rub gebruikt voor deze gehaktballen, ik vond ze namelijk al heel goed van smaak. Ook heb ik de Italiaanse kruiden achterwege gelaten, puur omdat ik er geen zin in had. Wellicht is dat laatste aan de zwangerschap te danken overigens, zou maar zo kunnen. Wat ik met mijn verhaal wil zeggen: er zijn wat mij betreft maar drie ingrediënten die ECHT niet mogen ontbreken bij Moinkballs. Rundergehakt, spek en barbecuesaus. Daarmee kom je al een heel eind.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Moinkballs uit de pan
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui gesnipperd
- 1 ei
- 50 gram geraspte kaas
- 50 gram paneermeel
- peper en zout
- 200 gram ontbijtspek in langwerpige plakjes
- barbecuesaus naar smaak
Instructies
- Doe alle ingrediënten met uitzondering van het ontbijtspek en de barbecuesaus in een kom. Kneed het gehakt goed door en vorm er balletjes ter grootte van pingpongballen van.
- Wikkel ieder gehaktballetje in twee reepjes ontbijtspek. Zet het spek vast met behulp van cocktailprikkers.
- Smelt een klontje boter in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin. Draai vervolgens het vuur laag, doe de deksel op de pan en braad de gehaktballetjes in 20 minuten gaar.
- Schenk een hoeveelheid barbecuesaus naar smaak over de gehaktballetjes en verwarm het gerecht met de deksel op de pan nogmaals 10 minuten. Wentel de Moinkballs door de barbecuesaus die van de balletjes is afgelekt.
- Serveer de Moinkballs direct of bewaar ze in de koelkast en warm ze op in de oven.
Oeh…heb ze afgelopen zomer op de bbq gemaakt en die waren superlekker. Dat vond de rest ook, dus ze waren zo op..haha..
Deze gaan we zeker uitproberen! Dank voor het delen!!!
OMG, deze zien er zo verrukkelijk uit, dat ik ze nu direct wil eten. Op maandagochtend om 09:22, haha. Anyway. deze ga ik zéker een keer maken. Lijken me heerlijk. Ik ben dol op spek!
Dat ziet er goed uit, ook uit de pan inderdaad!
Oei wat ziet dit er goed uit!
Vraagje, wat kan je aanraden voor goede bbq sauzen?
Ik gebruik momenteel zelf die van Smokey Goodness, heel fijn en lekker. Volgens mij alleen online verkrijgbaar..
Dat ziet er goed uit! Leuk als hapje inderdaad!