Philly Cheesesteak pizza van de BBQ

Helemaal aan het begin van dit jaar kreeg ik een mailtje van BBQ-Helden. Zij hadden gezien dat ik ‘een gezonde belangstelling voor barbecuen’ kreeg en waren benieuwd of ik de pizzaring die zij al jaren verkopen wilde proberen. Nu hoef ik jullie inmiddels niet meer te vertellen dat pizza mijn favoriete fastfood is toch? Ik was vanaf het begin dus eigenlijk al enthousiast. Want hoe gaaf is het om je barbecue om te toveren tot pizza-oven?! Dat het een paar maanden heeft geduurd voordat ik aan de slag ging met de pizzaring van Barabiku is mijn eigen schuld. Het weer was er niet naar, ik had al andere plannen met de barbecuen en had het idee dat het onwijs veel werk zou zijn om die pizzaring te monteren. Onzin. Laatst gingen we dan eindelijk aan de slag met het maken van pizza van de BBQ en oh my god waarom hebben we dat niet eerder gedaan? In dit artikel laat ik je het recept zien voor een Philly Cheesesteak pizza, maar iedere pizza die jij lekker vindt kun je op deze manier klaarmaken.

Philly Cheesesteak Pizza van de BBQ

Philly Cheesesteak Pizza van de BBQ

Er zijn een tweetal dingen die je nodig hebt voor het maken van pizza van de BBQ. Dat zijn een pizzaring (niet noodzakelijk maar wel heel handig) en een pizzasteen. Zo’n pizzasteen is wat mij betreft sowieso een aanrader. Altijd als ik zelf pizza (of Flammkuchen bijvoorbeeld) maak in de oven, gebeurt dat op de pizzasteen. Doordat een pizzasteen tegelijkertijd wordt mee verwarmd met de oven, wordt de steen loeiheet. Dit zorgt uiteindelijk voor een gare maar ook lekker knapperige pizzabodem. Natuurlijk kun je een pizza ook gewoon op een met bakpapier bekleedde bakplaat bakken, maar het verschil met een pizzasteen is echt heel groot. Ik geloof dat mijn pizzasteen, die ik jaren geleden al kocht, van fonQ af komt en twee tientjes kostte. Zo duur hoeft het dus niet te zijn.

Daarnaast dus een pizzaring. Dit is niet noodzakelijk, maar het draagt wel bij aan een beter resultaat. Dit is mede te danken aan een aantal specifieke eigenschappen van een echte pizzaoven die door de ring worden nagebootst. Bij een echte houtgestookte pizzaoven in een pizzeria zal de hitte van het open vuur via het steen opwarmen en ontstaat er een stroom hete lucht van achter naar voor. Over de pizza heen dus en door het open gat aan de voorkant naar buiten. Aangezien je bovenop de pizza ingrediënten hebt liggen die garing nodig hebben, zal de bovenkant van de pizza meer hitte nodig hebben dan de bodem. Doordat de stromende hete lucht vele malen heter wordt dan de pizzasteen, kunnen zowel de pizzabodem als de -toppings goed gegaard worden. Klinkt logisch toch?

Die pizzaring van Barabiku die ik kreeg toegestuurd (dit klinkt nu heel erg als een reclamepraatje maar trust me, het werkt echt zo en ik krijg hier niet voor betaald) bootst het effect van zo’n pizzaoven dus een beetje na.

Als je meer informatie wilt hebben over de Barabiku pizzaring of hem wilt bestellen, dan kan dat hier. De pizzaring is verkrijgbaar in 45cm of 55cm en kost € 89,00. Hij is te gebruiken op meerdere barbecues, dus je hoeft er niet per se een Weber voor te hebben!

Philly Cheesesteak Pizza van de BBQ

Zorg er bij het voorbereiden van de barbecue voor dat je de kolen aan de achterkant van de barbecue verwarmd zodat de hete lucht opstijgt en door de deksel van de barbecue over de pizza wordt geleid. Voor een rokerige smaak aan de pizza kun je wat houtsnippers of -blokken toevoegen aan de kolen. Week het hout wel even voor zodat het goed rookt wanneer het op de hete kolen wordt gelegd. Leg de pizzasteen ook al direct op het rooster wanneer je de barbecue verwarmd. Door plotseling (extreme) hitte kan een pizzasteen anders barsten en dat zou zonde zijn.

Omdat de temperaturen in de barbecue (of pizzaoven moet ik nu eigenlijk zeggen he!) hoger zijn dan in een normale oven, is de pizza sneller klaar. Houdt de pizzabodem wel even goed in de gaten, deze bakt namelijk al gauw te hard.

Philly Cheesesteak Pizza van de BBQ

No ratings yet

Philly Cheesesteak pizza van de BBQ

Porties2 stuks

Ingrediënten

Voor het pizzadeeg:

  • 15 gram kristalsuiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 350 gram patentbloem
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 240 milliliter warm water

Toppings:

  • 200 gram pizzasaus *
  • 100 gram Cheddar geraspt
  • 1 ui in halve ringen
  • 1 groene paprika in dunne reepjes
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 200 gram rosbief
  • zwarte peper

Instructies

  • Meng voor de pizzabodem alle ingrediënten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct in aanraking komen met elkaar.
  • Vorm een bal van het pizzadeeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Verdeel na een uur het deeg in tweeën en rol ieder deel uit tot een ronde pizzabodem.
  • Bestrijk de pizzabodem met de tomatensaus en verdeel de Cheddar, ui, groene paprika en rode peper over de pizza.
  • Bak de pizza's op de pizzasteen in de barbecue tot de toppings en de bodem gaar zijn.
  • Verdeel als laatste de rosbief over de pizza en serveer deze direct.

Notities

*Bij Albert Heijn vond ik pizzasaus in blik van het merk Mutti. Héél lekker en zonder toegevoegde troep dus dit is een goede to-go als je niet zelf tomatensaus wilt maken. Uiteraard mag dat wel.

Join the Conversation

  1. MARIJKE says:

    Dit recept zou mijn vriend maar al te graag eten! Gek op pizza en op vlees :)

  2. Oeh, lijkt me ontzettend lekker en ook erg leuk om zelf op de BBQ te maken :D

  3. Daniëlle says:

    Zo lekker is dit! Mijn vriend en ik maken dit vaak op naanbrood, ook erg lekker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close