How to: Kip roken op de barbecue

De scholen zijn weer begonnen (of althans, bijna allemaal) en ik kreeg afgelopen week zelfs een eikel op mijn hoofd die uit de boom kwam vallen! Dit betekent dat de zomer langzaam richting het einde loopt en heel eerlijk? Ik ben daar nog lang niet aan toe. Voor mijn gevoel is de zomer pas net begonnen en hebben we nog lang niet genoeg zon gezien. Het einde van de zomervakantie betekent ook dat veel mensen de barbecue wat minder vaak gebruiken. Bij ons was dit voorheen ook het geval maar dat gaat nu niet meer gebeuren! Van fonQ kreeg ik een fantastische Weber barbecue thuisgestuurd en met deze barbecue kun je véél meer dan alleen vlees grillen. Het heeft altijd al op ons lijstje gestaan om eens iets te roken en meer met een barbecue te doen en vanaf nu kan dat. We deden laatst een poging tot het roken van een kip op de barbecue en wow, wat was dat ongelofelijk lekker! In deze how-to laten Tim en ik je zien hoe je zelf ook een kip kunt roken op de barbecue. Het enige waar je barbecue aan moet voldoen is dat hij een goed afsluitbare deksel heeft met ventilatiegaten. We hebben zelf gebruik gemaakt van instructies van de website BBQ-helden en kregen tips van een fervent barbecuer uit onze CrossFit box.

Kip roken op de BBQ

kip_roken_op_de_bbq1

Weber Original Ø 57 cm

Sinds kort maken wij gebruik van een Weber Original barbecue met een doorsnede van 57 cm. Dit is groot kan ik je vertellen. Wanneer je de barbecue alleen zult gebruiken om vlees te grillen dan kun je hier zeker met een flinke groep mensen gebruik van maken. Weber is een van de meest bekende barbecuemerken en dit is niet zonder reden. Al jarenlang maak het merk kwalitatieve barbecues die geschikt zijn voor meer kookmethoden dan alleen grillen. Zo kun je er heel goed op roken – en dit gaan wij nu dus doen – en kun je er zelfs pizza’s op klaarmaken en gerechten op stomen. Omdat wij graag meer barbecue-technieken onder de knie willen krijgen kozen wij uiteindelijk voor de Weber.

Dankzij de porselein geëmailleerde deksel en ketel houdt de Weber Original goed warmte vast en dankzij de bolvorm van de barbecue wordt hete lucht ook goed gecirculeerd. De werking van deze barbecue kun je hierdoor vergelijken met de werking van een oven.

Een fijne bijkomstigheid: de Weber wordt geleverd met een houtskoolrails waardoor je briketten en kolen niet direct in de ketel legt maar op een verhoging. Dit scheelt je een hoop schoonmaakwerk en bovendien zijn de kolen ook beter te verdelen zodat het hele grillrooster warm wordt en niet slechts één deel. Wel kun je ervoor kiezen om met bijgeleverde ‘scheidingsstukjes’ de kolen over een bepaald deel van de houtskoolrails te verdelen en zo te kiezen voor indirecte en directe warmte.

De temperatuur betekent alles bij het barbecuen en op deze Weber Original kun je die temperatuur makkelijk reguleren door de ventilatiegaten onderin de barbecue maar ook die op de deksel open of dicht te draaien. Wij vonden dat dit heel makkelijk en snel ging en dankzij de thermometer op de deksel kun je de temperatuur in de ketel ook goed bijhouden. Meer informatie over deze barbecue kun je vinden op de website van fonQ. Wij zijn in ieder geval ontzettend enthousiast en weten zeker dat we de barbecue ook buiten de zomer om vaak zullen gebruiken. Het volgende gerecht ligt as we speak al te roken op de barbecue. Woohoo!

De Weber Original is verkrijgbaar in diverse formaten. Degene die wij hebben gekregen kost momenteel € 159,- bij fonQ

Benodigdheden

Goed, voor het roken van gerechten op de barbecue heb je een aantal dingen nodig, naast uiteraard het vlees en de verdere ingrediënten daarvoor. De dingen die je nodig hebt voor het fatsoenlijk roken van een kip zijn:

  • een aluminiumschaal
  • briketten (lees hieronder bij ’tips van te voren’ meer hierover)
  • aanmaakblokjes
  • rookhout (lees hieronder bij ’tips van te voren’ meer hierover)
  • oventhermometer
  • kernthermometer

Kip roken op de BBQ

Tips van te voren

Hoewel wij voorheen altijd barbecueden met kolen van de supermarkt en simpele aanmaakblokjes hebben we van onze barbecue-kennis geleerd dat dit ontzettend van invloed is op de smaak van het vlees. Logisch eigenlijk, maar het is niet iets waar we bij stilstonden. In plaats van goedkope kolen is het beter om kokosbriketten te gebruiken. Deze roken minder en stoten vooral ook een minder chemische geur af. Dit komt de smaak van de gerechten die je op de barbecue bereid echt ten goede. Kokosbriketten zijn iets duurder dan normale houtskoolbriketten maar ze branden wel langer. BBQ-Helden heeft een uitgebreid artikel geschreven over kokosbriketten. Lees die even als je nog meer informatie wilt. Ik heb bij sommige Albert Heijns ook kokosbriketten gevonden; deze kun je gebruiken maar online zijn ook diverse adressen te vinden.

Wat betreft het rookhout dat we gebruiken voor het roken van gerechten zijn ook daar talloze opties voor. Hout van fruitbomen geeft doorgaans het lekkerste resultaat maar in principe kun je ieder ander droog hout gebruiken dat je kunt vinden. Let er wel op dat je geen hout gebruikt waar hars in zit. Ook voorbewerkt hout (hout van pallets bijvoorbeeld) kun je beter niet gebruiken. Voor deze kip hebben wij gebruik gemaakt van abrikozenhout maar ieder houtsoort van lichte fruitbomen zal lekker zijn. Hout van roodfruitbomen is doorgaans meer geschikt voor rood vlees, maar voel je vrij om lekker te experimenteren! Voor het roken van één kip heb je een blokje hout nodig van ongeveer 5 centimeter.

Tot slot is goed vlees natuurlijk erg belangrijk. Kies voor een biologische scharrelkip voor het beste resultaat. Wij kregen de tip om ons vlees te bestellen bij BBQuality. Hier vind je talloze soorten kwalitatief goed vlees tegen gunstige prijzen.

Kip roken op de BBQ

Kip roken op de BBQ

Kip roken op de BBQ

De barbecue voorbereiden

Het roken van gerechten op de barbecue vergt iets meer voorbereidingen dan het simpelweg grillen van gerechten.

  1. Zorg er allereerst voor dat je de barbecue verdeeld in twee zones: een voor directe hitte en eentje voor indirecte hitte. Dit doe je door de kolen aan één kant van de barbecue te leggen. De aluminiumschaal plaats je aan de andere zijde, direct naast de kolen. Zorg ervoor dat je het vocht dat je gebruikt (in ons geval van de kip was dit een flesje Kasteelbier) tegelijkertijd met het aansteken van de aanmaakblokjes in de aluminiumschaal giet zodat het vocht ook kan opwarmen.
  2. Steek de aanmaakblokjes aan en zorg ervoor dat de kolen goed heet (en dus grijs!) zijn.
  3. Leg het grillrooster in de barbecue en plaats daar de oventhermometer op. Doe de deksel op de barbecue en draai de ventilatiegaten in de deksel een klein stukje open. Het ventilatierooster onderin de barbecue laat je dicht zitten.
  4. Zodra de oventhermometer een temperatuur aangeeft van 200°C mag het blokje rookhout op de kolen worden gelegd, de oventhermometer van de barbecue af en het vlees erop. Vanaf hier gaan we verder met het onderstaande recept.

Kip roken op de BBQ

kip_roken_op_de_bbq6

 

Het recept

Wat heb je nodig? (1 kip van 1,5 kg)

  • 1 hele kip
  • 1 flesje kasteelbier

Voor de marinade:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • peper en zout

1. Knip met behulp van een wildschaar (of gebruik een scherp mes) de ruggengraat uit de kip. Draai de kip vervolgens om en druk hem plat.

2. Meng alle ingrediënten voor de marinade en smeer de volledige kip hier mee in.

3. Laat de kip minimaal een uur in de koelkast marineren en laat hem vervolgens weer op kamertemperatuur komen.

4. Als het goed is heb je net bij het voorbereiden van de barbecue het kasteelbier al in de aluminiumschaal geschonken. Leg de kip boven de aluminiumschaal op het grillrooster.

5. Doe de deksel op de barbecue en zorg ervoor dat de ventilatiegaten boven de kip zitten. Houd vanaf nu de temperatuur op het deksel in de gaten. Deze moet gedurende de rooktijd tussen de 100°C en 150°C liggen. Reguleer de temperatuur door de ventilatiegaten op het deksel en onderin de barbecue open of dicht te draaien. Ventilatiegaten opendraaien zorgt ervoor dat de temperatuur omhoog gaat en vice versa.

6. Hoelang de kip nodig heeft om te roken is afhankelijk van de grootte van de kip en de temperatuur in de barbecue. Bij ons heeft de temperatuur continu zo rond de 120°C gelegen en het kostte ons zo’n twee uur en drie kwartier voordat de kip gaar was.

7. Check de gaarheid van de kip door de de kerntemperatuur te meten met behulp van de kernthermometer. De temperatuur van het vlees moet rond de 70-75°C liggen en meet je naast het borstbeen, in het midden van de kipfilets.

8. Leg de kip zodra deze de juiste temperatuur heeft in een braadslee en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de kip minimaal tien minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

De smaak van deze kip is in de verste verte niet te vergelijken met de gerookte kip uit de supermarkt. Bij deze zelf gerookte kip van de barbecue is de rooksmaak heel intens en uiteraard is het rookhout dat je gebruikt, het ‘stoomvocht’ en de marinade ook van wezenlijk belang op de smaak. Wat wij merkten is dat de kip een dag later nóg lekkerder is dan op de dag zelf. We hadden nog een kippenpoot over en Tim warmde deze de volgende dag even in de oven op en vond de rooksmaak toen nog intenser. Maar eerlijk, direct van de barbecue is deze gerookte kip ook waanzinnig.

Kip roken op de BBQ

Kip roken op de BBQ

Goed, het is een lang artikel geworden maar het roken op de barbecue is dan ook iets ingewikkelder dan het simpel grillen van een stukje vlees. Hopelijk vond je dit voor de verandering wel een keer leuk om te lezen! Ik kan je in ieder geval aanraden het roken op de barbecue te bewaren voor in het weekend omdat je er toch wel even mee bezig bent en de barbecue in de gaten moet houden terwijl het vlees erop ligt, maar het is echt heel erg leuk om te doen en het loont absoluut de moeite. Ook buiten de zomer om!

Heb jij wel eens iets gerookt op de barbecue? 

Join the Conversation

  1. margot says:

    Ik ben ook echt nog niet klaar voor de herfst! En wat een handige post, het lijkt me leuk dit een keer te proberen.

  2. Mirjam says:

    Wij hebben ook een weber en dit moet ik ook een keer maken. Heb wel al eens zelf spareribs gemaakt. Nacht in marinade en dan low en slow op de bbq. Begonnen om 11 uur ’s ochtends al en geloof om 17 uur waren ze klaar. Vlees viel van de botjes af zo mals.

    1. Sabine Author says:

      Oh tof, dat gaan we vandaag doen met spareribs!

  3. Laura - Dagelijkse hap says:

    Wat lijkt me dit lekker zeg :D Kelvin zit al te watertanden naast mij haha

  4. Barbecue says:

    Bedankt voor de tip! Het is mij nog niet gelukt om de perfecte kip klaar te maken. Hopelijk lukt het mij na het lezen van dit artikel wel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close