Ontbijt pannenkoek recept met yoghurt

Ontbijt pannenkoeken… ik hoef jou vast niet uit te leggen waarom dat automatisch een betere start van de dag betekent. Pannenkoeken voelen gewoon meteen als verwennerij, zelfs als je ze doordeweeks maakt tussen het zoeken naar gymkleren en het vullen van broodtrommels door. Dit keer besloot ik iets nieuws te proberen: pannenkoeken met Griekse yoghurt in het beslag. En eerlijk? Ik had spijt dat ik dit niet jaren eerder heb gedaan.

De yoghurt maakt de pannenkoeken namelijk zó luchtig en fris dat je bijna vergeet dat je gewoon met een basisrecept bezig bent. Het geeft net dat beetje extra waardoor je pannenkoeken niet zwaar of machtig worden, maar juist licht en perfect voor de ochtend.

Ik merk altijd dat ontbijt het verschil kan maken in hoe mijn dag verder loopt. Een bordje warme, goudbruine pannenkoeken die de keuken zachtjes naar vanille laten ruiken… ja, dat zet meteen de toon.

En wat ik persoonlijk heel fijn vind: het beslag is binnen een paar minuten klaar. Geen gedoe met lange wachttijden of extra stappen. Alles gaat bij elkaar in één kom, kloppen en bakken maar.

En ik scoorde bonuspunten want de jongens kregen de leftovers de volgende dag mee in hun lunchtrommels. Ik kreeg nog net geen applaus, maar het scheelde niet veel ;-)

ontbijt pannenkoeken met yoghurt recept

Luchtige ontbijt pannenkoek

Wat deze pannenkoeken zo bijzonder maakt, is vooral de structuur. Ontbijtpannenkoeken kunnen al snel wat zwaar worden, zeker als je er veel stapelt (en laten we eerlijk zijn, stapelen is de enige juiste manier om pannenkoeken te eten). Maar door de yoghurt in het beslag blijven ze juist heel zacht.

De combinatie van zelfrijzend bakmeel en baking soda doet ook veel voor de luchtigheid. Die twee reageren op de yoghurt ,die een klein beetje zuur is, waardoor het beslag extra gaat rijzen tijdens het bakken. Dat klinkt chemisch, maar in de pan zie je gewoon kleine, vrolijke luchtbelletjes die zorgen voor een mooie, luchtige structuur.

En natuurlijk kun je de pannenkoeken daarna beleggen met alles waar je zin in hebt. Dat is misschien wel het leukste aan ontbijt-pannenkoeken: je kunt echt alle kanten op. Vers fruit en honing als je een frisse start wilt, een likje pindakaas voor wat extra power, of gewoon poedersuiker omdat… nou ja, omdat het kan. Ik zal de laatste zijn die dat afkeurt. Ik schepte er zelf een extra lepel yoghurt bovenop, samen met wat granola want die crunch past goed bij de zachte pannenkoeken.

Ook fijn: de luchtige ontbijt pannenkoek vult goed, maar niet té. Je zit niet meteen propvol, maar hebt wel genoeg gegeten om de ochtend door te komen. Precies de juiste balans als je het mij vraagt.

Pannenkoeken met yoghurt in het beslag

Het toevoegen van yoghurt in pannenkoekenbeslag klinkt misschien als een kleine twist, maar het effect is groot. Als je normaal gesproken melk gebruikt, zul je merken dat de yoghurt het geheel niet alleen dikker maakt, maar ook romiger. Hierdoor krijg je uiteindelijk van die mooie, compacte pannenkoekjes die toch zacht blijven als je erin snijdt.

Zo’n type pannenkoek dat perfect blijft, zelfs als je ze een paar minuten laat liggen omdat je eerst kinderen moet helpen, de deurbel gaat of je nog even een was uit de machine trekt. Ze drogen niet snel uit, blijven hun vorm houden en smaken ook afgekoeld verrassend lekker.

Wat ik vooral prettig vind: de yoghurt voegt een subtiele frisheid toe. Het is geen uitgesproken smaak, maar meer een lichte ondertoon waardoor de pannenkoeken minder ‘zoetig zwaar’ zijn. Dat maakt ze ideaal voor de ochtend, wanneer je vaak nog niet klaar bent voor een enorme zoetbom.

En omdat het beslag vrij dik is, krijg je ook nog eens van die mooie, ronde, min of meer fluffy pannenkoeken die makkelijk te keren zijn in de pan. Ook niet onbelangrijk! Niets zo frustrerend als een pannenkoek die halverwege scheurt, dubbelklapt of aan de pan blijft kleven. Met dit beslag gebeurt dat echt bijna niet.

Dat de pannenkoeken koud ook lekker zijn staat trouwens niet alleen in het recept, maar dat kan ik volledig beamen. Ik gaf het de jongens dus mee in hun broodtrommel de dag erna en ze kwamen met lege bakjes thuis. Zegt genoeg!

ontbijt pannenkoek recept

Ontbijt pannenkoek recept bewaren

Maar hoe lang kun je deze ontbijt pannenkoeken nou eigenlijk bewaren? De pannenkoeken kun je zonder problemen een dag of twee in de koelkast bewaren. Laat ze eerst helemaal afkoelen voordat je ze afdekt of in een bakje doet, anders worden ze wat vochtig. In de koelkast blijven ze stevig, maar nog steeds zacht genoeg om zo op te eten.

Opwarmen kan natuurlijk ook. Even in een droge koekenpan of een klein minuutje in de magnetron werkt prima. De textuur wordt dan weer iets zachter en bijna net zo lekker als wanneer ze net uit de pan komen. Bewaren van het beslag raad ik niet aan; pannenkoekenbeslag met yoghurt reageert vrij snel en verliest zijn luchtigheid als je het te lang laat staan. Gewoon meteen bakken dus!

Het fijne aan dit recept is dat het heel flexibel is. Heb je een drukkere ochtend? Bak de pannenkoeken dan de avond ervoor en bewaar ze in de koelkast. Op die manier heb je de volgende ochtend binnen een minuut een ontbijtje klaar dat voelt alsof je er moeite voor hebt gedaa, terwijl dat eigenlijk niet zo is.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

ontbijt pannenkoek recept yoghurt
No ratings yet

Ontbijtpannenkoeken met yoghurt

Pannenkoekjes voor het ontbijt zijn altijd een goed idee, vind je niet? Aan dit recept voegde ik Griekse yoghurt toe; wat de pannenkoeken lekker luchtig en fris van smaak maakt.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Benodigdheden

  • beslagkom + garde

Ingrediënten

  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl baking soda
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 50 ml melk
  • 1 tl vanille-aroma
  • snuf zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en klop het geheel tot een luchtig en klontvrij beslag.
  • Verhit steeds een beetje olie of boter in een koekenpan en schep hier een flinke lepel van het pannenkoekbeslag in.
  • Bak de pannenkoeken aan weerszijden goudbruin en gaar.
  • Serveer direct of bewaar in de koelkast. Koud zijn ze namelijk ook lekker!
Gang: ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: fluffy pancakes, ontbijt, ontbijt pannenkoeken, pannenkoeken met yoghurt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close