Tijd voor weer een nieuwe slowcooker recept! Ik maakte kip kerrie uit de slowcooker.
Kip kerrie is zo’n gerecht dat iedereen wel kent, maar vaak met behulp van een pakje of zakje maakt. Lekker makkelijk natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk: zonder pakjes is kip kerrie nóg veel smaakvoller en ook helemaal niet ingewikkeld om te bereiden. Helemaal als je de slowcooker erbij pakt. Dan doet het apparaat namelijk al het werk voor je, terwijl jij ondertussen wat anders kunt doen.
Het resultaat? Supermalse kip, heerlijke romige kerriesaus… Echt een gerecht dat bij iedereen wel in de smaak valt en dat je op ieder moment van de week op tafel kunt zetten. Serveer er wat van je favoriete groenten bij of roer ze door de saus en klaar is je makkelijke maaltijd.

Kip kerrie maken
De basis van dit gerecht is heel eenvoudig en bestaat uit niet meer dan drie bestanddelen: kipdijfilet, specerijen en kokosmelk. Door de kip eerst in te wrijven met kruiden zoals kerriepoeder, knoflookpoeder en kurkuma krijgt het vlees al een lekkere smaak voordat het in de slowcooker gaat. Dat marineren mag je een paar uur van tevoren doen, maar als je daar geen tijd voor hebt (wie denkt daar nou aan, ik vrijwel nooit…) is het ook prima om het vlak van tevoren te doen hoor.
De saus maak je door kokosmelk te mengen met extra kerriepoeder, een snuf kurkuma en een beetje citroensap. Kokosmelk zorgt voor een romige saus, maar kan alles ook best wel zwaar maken. Citroensap gaat dat een beetje tegen.
En waarom dit een van mijn favoriete slowcookerrecepten is? Alles mag tegelijk in de slowcooker en na een paar uur heb je een gerecht dat qua smaak eindeloos veel beter is dan de snelle pakjesvariant.
Serveer de kip kerrie met witte rijst of basmati rijst en eventueel wat naanbrood om de saus mee op te dippen. Groenten als sperziebonen, bloemkool, broccoli of doperwtjes passen er perfect bij.

Kip kerrie recept variaties
Het fijne aan kip kerrie is dat je er alle kanten mee op kunt. Hou je van een beetje pit, voeg dan wat chilipoeder of verse rode peper toe aan de saus.
Hou je van fruit in je eten, dan kun je dat heel goed toevoegen aan deze kip kerrie uit de slowcooker. Denk aan blokjes verse mango of stukjes ananas. Maar als je het wat minder tropisch wilt is appel ook een goed idee.
Ook qua groenten kun je eindeloos variëren. Ik gaf net natuurlijk al wat tips voor groenten die je erbij kunt serveren, maar het is ook een optie om de groenten alvast toe te voegen aan de saus. Voeg bijvoorbeeld wat spinazie toe aan het einde van de kooktijd of meng er bloemkoolroosjes doorheen, die mogen al wel vanaf het begin mee, die meekoken met de saus. Zo heb je direct een complete maaltijd uit één pan.

Kip kerrie uit de slowcooker
Kipgerechten in de slowcooker zijn in feite zo klaar. En bijkomend voordeel is natuurlijk dat je er geen omkijken naar hebt.
Na ongeveer 1,5 uur op High of 3 uur op Low is de kip gaar maar nog wel boterzacht en de saus goed van smaak. Doordat het vlees langzaam gaart, trekken de specerijen goed in de kip en blijft het heerlijk mals. Daarbij: in een slowcooker blijven alle smaken IN de pot. Dit is ook de reden dat ik zo op het eerste gezicht vrij weinig kokosmelk gebruik. Het vocht dat uit de kip komt, blijft ook in de pot van de slowcooker.
Het handige is dat je de slowcooker ook al ’s ochtends kunt vullen, zodat je ’s avonds alleen nog maar hoeft op te scheppen. Zeker op drukke dagen is dat een enorme uitkomst. Mocht je denken: ja maar HOE DAN?! Zet even een tijdschakelaar tussen de slowcooker en het stopcontact. Dan kun je instellen dat de slowcooker aangaat terwijl je van huis bent.
Mocht je trouwens wat overhouden: de kip kerrie uit de slowcooker smaakt de volgende dag minstens net zo goed. Even rustig in een pannetje opwarmen, verse rijst erbij koken en klaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Kip kerrie uit de slowcooker
Benodigdheden
- slowcooker
Ingrediënten
Gekruide kip
- 600 g kipdijfilet – in blokjes
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uipoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
En verder
- 200 ml kokosmelk
- 4 el kerriepoeder
- 1 el kurkuma
- sap van 1/2 citroen
- peper en zout
Instructies
- Meng de kip met de specerijen en leg het vlees in de slowcooker.
- Roer de kokosmelk, kerriepoeder, kurkuma en citroensap door elkaar en schenk de saus bij de kip in de slowcooker.
- Gaar de kip kerrie 1,5 uur op High of 3 uur op Low.
- Breng het gerecht op smaak met peper en zout en serveer met gekookte rijst.