Romige citroen orzo met zalm

Ik zit helemaal in een citroen orzo fase en eerlijk: ik ben voorlopig nog niet van plan om daar mee te stoppen. Het is zo’n fijn zomergerecht dat alles heeft wat je nodig hebt op een warme dag: het is fris, snel klaar, romig zónder te zwaar te zijn en – niet onbelangrijk – je maakt de orzo in één pan klaar. Serveer er een stukje kruidig gebakken zalm bij en je hebt een gerecht dat voelt alsof je echt moeite hebt gedaan, terwijl dat in werkelijkheid best meevalt.

Deze romige citroen orzo met zalm is dan ook een perfecte toevoeging aan de verzameling citroen-orzo recepten die al op Ohmyfoodness te vinden zijn. Dit recept is nét even anders doordat ik koos voor volkoren orzo, wat het gerecht iets steviger en voedzamer maakt – lekker veel vezels, en je zit er langer vol van.

Kortom: het ideale doordeweekse zomergerecht dat je eigenlijk altijd wel op je repertoire wilt hebben staan.

Citroen orzo met zalm

Orzo risotto met citroen uit één pan

Ik heb dit al tot in den treure herhaald hier op OMF maar er zitten vast nog mensen tussen die nog nooit met orzo hebben gekookt: orzo is een pastasoort in de vorm van rijst. Hierdoor kun je het perfect bereiden als een soort risotto, maar dan nét even makkelijker en sneller. En het mooiste? Je hoeft er niet de hele tijd naast te blijven staan roeren.

In dit recept maak je de orzo gewoon in één pan klaar, wat betekent: weinig afwas, weinig gedoe. Je fruit eerst wat ui en knoflook aan voor de basis, voegt de orzo en bouillon toe, en laat het vervolgens rustig pruttelen met de deksel op de pan. Binnen een kwartiertje is de orzo gaar en romig geworden dankzij de bouillon die langzaam wordt opgenomen.

Aan het eind roer je er citroensap, zest, een flinke lepel mascarpone en verse bieslook doorheen. Hierdoor krijgt het geheel een romige structuur, maar wel met die frisse, lichtzure smaak van citroen – precies wat je wilt op een warme dag.

Je kunt dit trouwens prima van tevoren maken en op kamertemperatuur eten of licht opwarmen, zonder dat het zijn romigheid verliest. Wil je de orzo weer opwarmen, voeg dan een scheutje water toe tijdens het opwarmen in de pan. Dan wordt het gerecht weer net zo lekker romig als voorheen.

Gekruide gebakken zalm

Bij deze romige citroen orzo past een stukje goed gebakken zalm perfect. Niet te gekruid, niet te ingewikkeld – juist lekker simpel, zodat de smaak van de vis zelf goed overeind blijft.

Ik gebruikte een mix van olijfolie, knoflookpoeder, gedroogde dille en bieslook om de zalm kort in te marineren. Dat geeft nét genoeg smaak zonder te overheersen, en sluit mooi aan bij de frisse smak van de orzo.

Zorg ervoor dat je de zalm niet te lang bakt. Ongeveer 3 tot 4 minuten per kant is genoeg, afhankelijk van de dikte van de filets. Je wilt een krokant randje aan de buitenkant maar wel nog een mooi rosé kleurtje aan de binnenkant. De zalm moet eigenlijk nét aan gaar zijn, dan smaakt ‘ie het lekkerst.

Extra tip: gebruik een goede anti-aanbakpan en bak de zalm op middelhoog vuur, zodat hij mooi gelijkmatig gaart.

romige citroen orzo

Citroen orzo met zalm

Samen is dit echt een topcombinatie: de romige, frisse orzo met de licht gekruide zalmfilets erbovenop. En dan is het ook nog eens binnen een halfuurtje klaar. Bonuspunten voor het feit dat mijn jongens dit gerecht binnen no-time naar binnen hadden gewerkt. Dat is ook iets waard, toch?

Het is wat mij betreft een typisch zomergerecht. Zo eentje die je eet op een warme avond, het liefst buiten, met een glas witte wijn erbij eventueel, vogeltjes fluiten.. Waar kan ik tekenen?

Het gerecht vult goed dankzij de volkoren orzo, maar is niet zwaar. Volkoren orzo is hier trouwens een echte aanrader. Het heeft net wat meer bite dan gewone orzo en zorgt ervoor dat het gerecht niet te slap wordt. Bovendien krijg je zo makkelijk wat extra vezels binnen – altijd mooi meegenomen.

Serveer het gerecht met nog wat extra citroenpartjes voor de liefhebber en klaar! Serveer er eventueel nog wat extra groente bij, zoals gegrilde courgette, groene asperges of een frisse komkommersalade. Maar eerlijk: het hoeft niet. Dit gerecht is van zichzelf al compleet genoeg.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

orzo risotto met citroen
No ratings yet

Romige citroen orzo met zalm

Ik zit helemaal in een citroen orzo fase. Past natuurlijk ook perfect bij de warme zomermaanden. Geserveerd met een gekruid stukje gebakken zalm is dit echt een top gerecht voor iedere dag.
Porties3 – 4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Ingrediënten

Voor de orzo

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 250 g (volkoren) orzo
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 citroen (sap + zest)
  • 10 g verse bieslook – fijngehakt
  • 50 g mascarpone
  • peper en zout

Voor de zalm

  • 2 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 tl bieslook
  • 4 zalmfilets

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook aan, tot de ui glazig begint te zien.
  • Doe de orzo in de pan en voeg de groentebouillon toe. Roer even goed door, breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag.
  • Doe de deksel op de pan en laat de orzo 12-15 minuten koken, tot het meeste vocht is opgenomen.
  • Roer ondertussen voor de zalm de olijfolie, knoflookpoeder, dille en bieslook door elkaar. Wrijf de zalmfilets in met de marinade.
  • Bak de zalmfilets in een koekenpan net gaar, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Maak de orzo af door het citroensap, -zest, de bieslook en mascarpone erdoor te roeren. Roer door tot de mascarpone helemaal is opgenomen en breng de orzo op smaak met peper en zout.
  • Serveer de citroen orzo met de gekruide zalm.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: citroen orzo, eenpansgerecht, gebakken zalm, gekruide zalm, makkelijke maaltijd, orzo, romige orzo, zomerrecept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close