Dit lava Nutella koekjes recept heeft máánden op mijn to-make lijstje gestaan. Ik hou nog altijd via een app op mijn telefoon/laptop een lijstje bij van dingen die ik ooit nog eens wil maken, waaronder dit heerlijke Nutella koekjes recept. Het is een soort braindump lijstje waar echt alles op wordt geknald. Nutella Lava koeken hebben er LANG op gestaan. Zeker een jaar of twee.
En waarom? Nu ik ze dan eindelijk een keer heb gemaakt heb ik werkelijk geen idee. Deze koeken zijn namelijk zó lekker. Zeer geschikt voor de echte chocladeliefhebber want de koeken zelf hebben namelijk een intense chocoladesmaak.
Als je deze koeken maakt met het Nutella koekjes recept, begrijp je waarom ze zo in de smaak vielen. De vulling van Nutella in dit Nutella koekjes recept zorgt voor een heerlijke verrassing.
Als de koeken nog niet 100% zijn afgekoeld is de vulling van Nutella nog bijna vloeibaar. Heel erg lekker, hoewel ze ook erg goed te eten zijn nadat je ze hebt bewaard in de koelkast hoor. Denk vooral niet dat je de chocoladekoeken allemaal in één keer moet weg werken want dat is niet nodig.

Grote chocoladekoeken maken
Ik ben dol op koekjes. Altijd al geweest en ik koos ook altijd al liever voor koek dan voor snoep. Snoep doet me niet zoveel, als kind deed dat het al niet. Koekjes daarentegen, daar kan ik niet vanaf blijven. Stroopwafels, stroopkoeken, Jodekoeken… NIETS is veilig in dit huis als het er eenmaal ligt. Deze grote chocoladekoeken horen daar ook bij want binnen 24 uur waren ze allemaal op. Niet alleen door mij natuurlijk, maar toch.
Grote chocoladekoeken als deze zijn bij uitstek geschikt om te vullen. Nu koos ik een vulling van Nutella, maar Speculoos lijkt me er ook lekker in. Zoals deze Speculoos koeken met witte chocolade, yum. Of grove stukken Oreo, hmmm.
Om een intense chocoladesmaak aan de koeken te geven, gebruikte ik ongezoet cacaopoeder. Ik heb dit standaard op voorraad, het is namelijk echt de manier om een goede chocoladesmaak ergens aan te geven. Veel beter dan cacaopoeder voor chocolademelk gebruiken, hier zit namelijk vooral suiker in. Maar ook werkt het beter dan het gebruik van pure chocolade, gek genoeg.
Ongezoet cacaopoeder vind je in de supermarkt trouwens vaak op de koffie-afdeling, niet op de afdeling met de bakproducten. Ik gebruik zelf altijd cacaopoeder van Blooker.
Met dit Nutella koekjes recept maak je in totaal 6 grote koeken. Het zijn behoorlijke units, wellicht heb je aan een halve al genoeg, dus je zou er eventueel voor kunnen kiezen om er 12 koeken van te maken. Zorg wel voor voldoende tussenruimte op de bakplaat en bak de koeken iets korter. 10-12 minuten moet voldoende zijn voor het garen van 12 koekjes.
Let erop dat je dan de scheppen Nutella voor de vulling ook iets kleiner moet maken. Gebruik één theelepel Nutella in plaats van een eetlepel van de chocopasta per koek.




Koekjes met Nutella vulling
Ik maakte al eens eerder Met Nutella gevulde koeken, maar deze koekjes met Nutella vulling zijn toch net weer een beetje anders. Waar het eerste recept als basis chocolatechip cookies had en ik de Nutella na het bakken pas in de koeken spoot, is dat bij deze Lava Nutella koekjes anders. Voor onderstaande koeken verwerk ik de vulling namelijk al in het deeg voordat de koeken de oven in gaan.
Als je deze methode wilt volgen moet je wel wat tijd uit trekken voor het maken van de koeken. Sowieso kun je het chocolade koekdeeg het beste even een uur laten rusten in de koelkast zodat het wat minder plakkerig wordt, maar ook is het belangrijk dat je de Nutella laat bevriezen.
Het heeft namelijk geen zin om zo een lepel Nutella in het koekdeeg te scheppen, dan mengt de pasta zich met het deeg en wordt het een plakkerige bedoening. In plaats daarvan heb ik een paar eetlepels van de Nutella op een bakpapier geschept en dit een uur in de vriezer gelegd. De Nutella wordt hierdoor stevig waardoor je het koekdeeg er gemakkelijk omheen kunt kneden.
Door de hitte van de oven wordt de Nutella vanzelf weer zacht en krijg je dus echt zo’n vloeibare binnenkant zoals bij lava cakes. Erg lekker. En plakkerig trouwens, verwacht zwarte tanden tijdens het eten van deze koeken – haha.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Lava Nutella koekjes recept
Benodigdheden
- vel bakpapier
- vriezer
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- vel plasticfolie
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 6 el Nutella
- 100 g kristalsuiker
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 125 g roomboter – op kamertemperatuur
- 1 ei
- 2 el melk
- 125 g bloem
- 100 g ongezoet cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
Instructies
- Schep de lepels Nutella op een vel bakpapier en plaats deze op een bord in de vriezer. Laat de Nutella minimaal een uur in de vriezer liggen.
- Doe voor het koekdeeg beide soorten suiker en de boter in een kom en meng dit goed.
- Voeg het ei en de melk toe en meng beide ingrediënten door de boter.
- Doe tot slot de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en het zout in de kom en kneed dit met de keukenmachine tot een egaal koekdeeg.
- Pak het deeg in plasticfolie in en leg het minimaal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Vorm 6 ballen van het koekdeeg en duw in het midden van iedere bal deeg een lepel bevroren Nutella.
- Leg de koeken op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 15 minuten gaar. Laat de koeken helemaal afkoelen voordat je ze serveert.