Eggs benedict kennen we allemaal als heerlijk ontbijt- of brunchrecept, maar speciaal voor deze feestdagen maakte ik een mini variant. En dat maakt dit een heerlijk eggs benedict borrelhapje.
Met krokant stokbrood, een plak ham, een half gekookt eitje en uiteraard zelf gemaakte Hollandaise saus, is dit hapje echt een feestje om op tafel te zetten tijdens een uitgebreid ontbijt. Hieronder ga ik je uitleggen hoe je dit hapje kunt maken, maar ook hoe je er zelf mee kunt variëren.
Bovendien leg ik je uit hoe je op een hele snelle en foolproof manier Hollandaise saus maakt. Een skill die handig is om te hebben, want deze saus is niet alleen lekker bij eggs benedict maar óók bij bijvoorbeeld een stukje gebakken zalm of in het voorjaar bij witte asperges.
Eggs benedict maken
De traditionele eggs benedict zijn een stukje groter dan deze borrelhapjes-variant. De Engelse klassieker wordt gemaakt met een English Muffin, een plak ham, gepocheerd eitje en afgetopt met hollandaise saus. Ik vind het heerlijk als uitgebreid ontbijt, zowel de klassieker als de tientallen variaties die er inmiddels worden gemaakt op dit Engelse ontbijtje.
Eggs Florentine is bijvoorbeeld vergelijkbaar, maar wordt geserveerd met spinazie in plaats van ham. Eggs Royale is hetzelfde als Eggs benedict, maar dan wordt er gerookte zalm gebruikt in plaats van ham.
En laten we ook vooral de toast met avocado en gepocheerd ei niet vergeten. Eigenlijk ook wel een beetje afgeleid van Eggs benedict, toch?
Allemaal lekker als je het mij vraagt en ook prima om te bouwen naar een borrelhapje zoals hieronder. Alles wat in groot gemaakt kan worden, kan immers ook prima in het klein worden gemaakt.
Zoals je wellicht weet, wordt Eggs benedict gemaakt met gepocheerde eieren. Nu leek me dat voor een borrelhapje niet zo heel handig aangezien je dit wel echt uit de hand moet eten. En dus koos ik ervoor om de eieren gewoon te koken en te halveren. Om een beetje in de buurt te komen van een gepocheerd ei, kun je er wel voor kiezen om de eieren ongeveer 5 minuten te koken. Dan zijn de eidooiers nog niet helemaal hard, maar ook niet zo vloeibaar als bij een gepocheerd eitje.
Mini eggs benedict: een lekker borrelhapje met ei
Deze mini eggs benedict zijn echt een heerlijk borrelhapje met ei en een leuke variatie op de bekende gevulde eitjes. Het serveert gezellig, staat mega leuk op de brunch-/ontbijttafel en is makkelijk uit te hand te eten.
Wil je dit borrelhapje met ei extra feestelijk maken, gebruik dan kwarteleitjes in plaats van gehalveerde kippeneieren. Je kunt de kwarteleitjes dan wel beter bakken in plaats van koken.
Hollandaise saus maken
En dan nu nog een handige tip om de Hollandaise saus te maken. Vaak hoor je namelijk dat dit een kwestie is van alles au bain-marie verwarmen en eindeloos blijven kloppen, maar dit hoeft helemaal niet. Hollandaise saus kun je namelijk maken op dezelfde manier als mayonaise: met een staafmixer.
Ik gebruik zelf mijn 3-in-1 staafmixer van Russell Hobbs; die heeft namelijk ook een hoge maatbeker en dat is perfect voor het maken van de Hollandaise saus of mayonaise.
Wat je doet is het volgende:
- Doe de eidooiers in de maatbeker en schenk hier de azijn en citroensap bij.
- Smelt de boter in een steelpannetje.
- Plaats de staafmixer in de maatbeker en zet de staafmixer aan. Voeg dan beetje bij beetje de boter toe terwijl je de staafmixer laat draaien en deze langzaam omhoog trekt.
Je zult zien dat de gesmolten boter vanzelf samenkomt met de eidooiers en een heerlijk lobbige saus vormt. Smaakt totaal anders dan mayonaise, maar is wel net zo lekker vettig en vol van smaak.
Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de Hollandaise saus op smaak brengen met een beetje peper en zout.
Op iedere mini eggs benedict schep ik een lepel van de Hollandaise saus en dan maak ik het hapje af met wat verse bieslook voor een frisse smaak. Héérlijk!
Het enige nadeel van Hollandaise saus is helaas dat je het niet kunt bewaren; je zult het vers moeten serveren. Gelukkig ben je met deze foolproof manier nog geen 5 minuten bezig om het te maken.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Eggs benedict borrelhapje
Benodigdheden
- hoge maatbaker
- staafmixer
Ingrediënten
- 4 eieren
- 1/2 stokbrood in plakjes
- 100 g ham – in 8 plakken
- verse bieslook naar smaak
Hollandaise saus
- 2 eidooiers
- 1 el witte wijnazijn
- 1/2 el citroensap
- 125 g ongezouten roomboter – gesmolten
- peper en zout
Instructies
- Kook de eieren 5-7 minuten. Laat schrikken onder koud water, pel ze en halveer de eieren vervolgens.
- Beleg de plakken stokbrood met de plakjes ham en leg op ieder stokbroodje een half ei.
- Doe de eidooiers, witte wijnazijn en citroensap in een hoge maatbeker en plaats de staafmixer erop.
- Voeg, terwijl de staafmixer aan staat, beetje bij beetje de gesmolten boter toe en trek de staafmixer langzaam omhoog tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en je een lobbige Hollandaise saus hebt.
- Breng de saus op smaak met peper en zout en schep op ieder borrelhapje een lepel saus.
- Maak af met verse bieslook en serveer direct.