Bladerdeeg kerstboom met Speculoos

Feestelijke vormen, zoals deze bladerdeeg kerstboom, doen het altijd goed bij kinderen in combinatie met eten. Toch gek hoe dat werkt hè? Als iets er gezellig en feestelijk uit ziet, wordt het sneller gegeten.

Ik snap het ergens ook wel weer hoor. Ik hou zelf ook van mooi opgemaakte borden en vind het tijdens de feestdagen bijzonder leuk om wat meer aandacht te besteden aan plating.

Deze bladerdeeg kerstboom is leuk om op tafel te zetten voor het kerst ontbijt of aan de kinderen mee te geven voor de kerstviering op school. Ik koos zelf voor een vulling van Speculoos deze keer, mijn kinderen zijn daar namelijk dól op, maar daarmee kun je natuurlijk naar hartenlust variëren.

Serveer de bladerdeeg kerstboom bij voorkeur als hij net een beetje is afgekoeld na het bakken, dan is het bladerdeeg nog lekker knapperig en vol van smaak. Kan het ècht niet anders, dan kun je dit brood ook prima koud serveren. Bewaar hem in dit geval wel luchtdicht buiten de koelkast.

kerstboom van bladerdeeg maken

Kerstboom van bladerdeeg maken

Een kerstboom van bladerdeeg maken is helemaal niet zo lastig. Wat je nodig hebt zijn twee grote vellen koelvers bladerdeeg en die leg je op elkaar. Met de vulling ertussen natuurlijk. Vervolgens snijd je het bladerdeeg in de vorm van een kerstboom. Hiermee kun je creatief te werk gaan, maar je kunt ook gewoon een driehoek van het deeg snijden. Eventueel met een stammetje eronder om het wat meer op een kerstboom te laten lijken.

kerstboom snij instructies

Als je de basisvorm van de kerstboom hebt uitgesneden, is het de bedoeling dat je aan weerszijden horizontale snedes maakt tot ongeveer 1/3 van het midden van de kerstboom. Op de afbeelding hierboven laat ik je zien hoe je dit kunt doen.

De stroken die hierdoor ontstaan, wikkel je vervolgens een paar keer om hun eigen as. Dit zorgt straks voor een extra feestelijk uiterlijk en deze ’takken’ kunnen de kinderen makkelijk van de stam van de kerstboom aftrekken.

De snijresten van het bladerdeeg gooi je trouwens niet weg hè! Steek hier leuke vormpjes van uit en plak deze met losgeklopt ei op de kerstboom.

Bestrooi de bladerdeeg kerstboom na het bakken met poedersuiker of decoreer deze met feestelijke kerst sprinkles.

Klein kerstboompje van bladerdeeg

Is zo’n grote bladerdeeg kerstboom nou een beetje teveel van het goede, dan kun je ook kleine kerstboompjes van bladerdeeg maken. Snijd de grote plak bladerdeeg bijvoorbeeld in kleinere driehoeken en decoreer ze op dezelfde manier zoals hierboven staat beschreven.

Ook kun je lange stroken van het bladerdeeg snijden en deze in de vorm van een kerstboom op een satéprikker vouwen. Op de website van Tante Fanny vond ik een leuk recept daarvoor. Ook onwijs feestelijk en misschien nog wel makkelijker om mee te geven aan de kids, mocht je voor een grote groep kinderen iets moeten maken.

Deze grote bladerdeeg kerstboom is echter het makkelijks om te maken en iets waarbij de kinderen hartstikke goed kunnen helpen.

speculoos kerstboombrood

Kerstboombrood met Speculoos

Zelf maakte ik een kerstboombrood met Speculoos omdat mijn beide kinderen dol zijn op deze ‘koek’. Als ze Speculoos op hun brood willen vragen ze ook altijd om ‘koek’ op hun brood – haha.

Ik koos nu enkel voor een flinke hoeveelheid Speculoos pasta, maar je kunt het natuurlijk extra feestelijk maken door voor de vulling ook enkele koekjes te verkruimelen. Hoeft niet hoor, de knapperige textuur van de koekjes gaat in de oven een beetje verloren namelijk en het bladerdeeg wordt zelf ook al knapperig gebakken.

Naast Speculoos kun je met de vulling van dit brood natuurlijk heel goed variëren. Hierbij een aantal zoete en hartige suggesties als vulling voor de bladerdeeg kerstboom.

Zoete vullingen voor de bladerdeeg kerstboom

  • Nutella, eventueel in combinatie met banaan – yum!
  • kaneelsuiker;
  • chocoladepasta met pinda’s;
  • jam
kerstboom van bladerdeeg

Hartige vullingen voor de bladerdeeg kerstboom

  • pesto, Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitjes;
  • geraspte mozzarella en verschillende vleeswaren;
  • truffeltapenade;
  • geraspte kaas met tomatentapenade;
  • tomatensaus, salami en mozzarella voor een pizza-kerstboom.

Kortom: met deze bladerdeeg kerstboom kun je eindeloos variëren en zo kun je er eentje maken die iedereen lekker vindt. Of je maakt allemaal verschillende; ik weet zeker dat niemand daarop tegen zal zijn – haha.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kerstboombrood met speculoos
5 van 1 stem

Bladerdeeg kerstboom met Speculoos

Gezellige vormen doen het bij kinderen altijd goed als het op eten aankomt. Dat zal ongetwijfeld ook het geval zijn bij deze bladerdeeg kerstboom, die voorzien is van Speculoos vulling. Heerlijk voor het ontbijt (op school).
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier
  • koekjesuitsteker ster

Ingrediënten

  • 2 vellen koelvers bladerdeeg
  • 100 g Speculoospasta
  • 1 losgeklopt ei
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte.
  • Rol een vel bladerdeeg uit over de bakplaat en smeer deze helemaal in met Speculoospasta.
  • Leg het andere vel bladerdeeg er overheen.
  • Snijd een grote driehoek met een klein stammetje onderaan uit het bladerdeeg en steek uit de snijresten sterretjes.
  • Snijd de kerstboom langs de zijkanten iedere 2 cm tot 1/3 van het midden in. Draai de stroken die ontstaan vervolgens een paar keer om hun eigen as.
    kerstboom snij instructies
  • Smeer de bovenkant van de bladerdeeg kerstboom en de sterren in met losgeklopt ei. Leg her en der een aantal van de sterren op de kerstboom.
  • Bak het brood in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Strooi vlak voor het serveren poedersuiker over het brood.
Gang: brunch, ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: bladerdeeg, kerstboombrood, kerstbrunch, kerstontbijt, speculoos, zoet brood

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close