Gekruide rijst met snijbonen en kip

Credits voor deze gekruide rijst met snijbonen en kip moeten eigenlijk naar de app van NewFysic gaan, want daar heb ik het idee vandaan. Op dagen dat ik alleen eet omdat dat kinderen dan bij hun vader zijn, kijk ik regelmatig in hun app voor inspiratie. De recepten daar passen natuurlijk goed bij het programma dat ik volg. Bovendien zijn de recepten vaak ook niet zo standaard. Iets dat wel vaak het geval is met ‘dieetprogramma’s’. De helft lijkt dan altijd te bestaan uit salades of is gewoon (naar mijn smaak) heel saai.

Bij NewFysic is dat niet zo, maar ik moet wel eerlijk zeggen: ik heb het gerecht wel een beetje verbouwd. Ik voegde er namelijk een flinke zak snijbonen aan toe, kipfilet en gaarde de hele buts in één pan. Want: waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, toch?

Ik vind dit een ideale maaltijd voor een doordeweekse dag. Als je niet heel veel zin hebt om te koken, maar toch iets voedzaams en smaakvols op tafel wil zetten.

rijst met snijbonen

Gekruide rijst met kip uit één pan

Het fijne aan deze gekruide rijst met kip en snijboontjes, is dat je het complete gerecht in één pan klaar maakt. Dat scheelt je naast gedoe ook afwas en daar worden we allemaal blij van, toch? Door de rijst samen met alle andere ingrediënten en de specerijen te garen, krijgt het bovendien ook een veel lekkerdere smaak.

Je zult in het recept zometeen zien dat ik zilvervliesrijst gebruik en heel eerlijk: het is voedzaam, maar smaak technisch vind ik het niks aan. Als ik zilvervliesrijst eet, doe ik dat dan ook vaak met curry of gerechten met geurige, smaakvolle sauzen. Maar door de rijst zo in een één pan te garen met de rest, wordt ‘ie dus ook een stuk lekkerder!

Voel je vrij om andere soorten rijst te gebruiken hoor, dat kan prima in dit gerecht. Hou dan wel de kooktijd in de gaten, het zou dan namelijk kunnen dat jouw gerecht iets eerder klaar is.

Juist omdat het hele gerecht in één pan wordt bereid, is het wel wat zacht wat texturen betreft. Ik vind het zelf wel lekker om daar dan iets knapperigs bij te serveren. Dit kun je doen door een zak kroepoek open te trekken natuurlijk, maar ik bakte er een handje amandelstiften bij. Die zorgen voor een bite bij iedere hap.

Rijst kruiden met specerijen

Om het gerecht op smaak te brengen, wilde ik de rijst kruiden met specerijen. En daarom dook ik mijn kruidenlade in om op zoek te gaan naar een smaakcombinatie die ik lekker vind. Uiteindelijk kwam ik met een klein beetje al een heel eind: ik gebruikte gerookt paprikapoeder, kurkuma en kerriepoeder.

Waarschijnlijk zijn dit specerijen die je zelf ook wel in huis hebt. Mocht je geen kurkuma hebben, gebruik dan gewoon iets meer kerriepoeder. En voel je uiteraard vrij om er nog wat van jouw favoriete specerijen aan toe te voegen. Dit gerecht is niet pittig, dus mocht je dat wel willen: cayennepeper en/of chilivlokken zijn je beste vrienden.

De rijst wordt gegaard in de kippenbouillon, dus veel zout hoef je ook niet meer toe te voegen aan dit gerecht. Makkie toch?

gekruide rijst

Andere rijst met kip recepten

Ben je nou dol op dit soort rijst met kip recepten, dan heb je mazzel. Door de jaren heen heb ik er namelijk al behoorlijk wat op OMF geplaatst. Hierbij een greep uit mijn favorieten:

In de meeste recepten hierboven zul je me kipdijfilet zien gebruiken. Ik blijf dat altijd het lekkerst vinden omdat de kip dan lekker mals blijft, maar voel je vrij om dijfilet te vervangen voor kipfilet. In onderstaand recept voor gekruide rijst geldt het andersom ook: je kunt ook prima kipdijfilet gebruiken.

Vrijwel ieder rijstgerecht leent zich uitstekend om in te vriezen. Laat het gerecht goed afkoelen, stop het in een diepvriesbakje; daar blijft het rustig 3 maanden goed. Laat het gerecht voor gebruik ontdooien en warm het op in de pan of magnetron.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

rijst met kip snijbonen
No ratings yet

Gekruide rijst met kip en snijbonen

Als je op zoek bent naar een smaakvolle maaltijd die snel klaar te maken is in één pan, dan zit je goed! Deze gekruide rijst met kip en snijbonen is top.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 4 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet – in blokjes
  • 1 ui – gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 rode paprika – in blokjes
  • 400 g snijbonen – fijngesneden
  • 100 g zilvervliesrijst
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 275 ml water
  • 1 handje amandelstiften
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een ruime pan met deksel op de kookplaat en schenk hier een beetje olie in.
  • Voeg de kipfilet toe en schroei deze rondom dicht.
  • Doe dan de ui, knoflook, paprika en snijbonen in de pan en bak dit even 5 minuten mee.
  • Voeg de rijst, alle kruiden en specerijen, het bouillonblokje en water toe.
  • Roer goed door, doe het deksel op de pan en laat de rijst 10-12 minuten op laag vuur gaar worden.
  • Bak ondertussen in een droge koekenpan de amandelstiften goudbruin.
  • Breng de gekruide rijst op smaak met peper en een klein beetje zout en serveer met de gebakken amandelstiften.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: eenpansgerecht, gekruide rijst, makkelijke maaltijd, rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close