Kaascrackers maken

Iedere dag eet ik een paar crackers en de lekkerste crackers die ik uit de supermarkt kan halen, zijn de kaascrackers. Van die dikke crackers met pitten en zaden, een laagje kaas. Héérlijk! Een hele tijd geleden maakte ik van mijn zuurdesem discard al eens heerlijke crackers en toen bedacht ik me, dat kaascrackers maken toch ook niet zo ingewikkeld zou moeten zijn.

Via Pienskeuken.nl kwam ik een lekker recept tegen, die ik een beetje heb aangepast naar smaak. En zie hier het resultaat! Ik heb echt genoten van deze zelfgemaakte kaascrackers en ik durf met zekerheid te zeggen dat ze minstens zo lekker zijn als de crackers uit de supermarkt of van de bakker.

kaascrackers maken

Gezonde kaascrackers maken

Ik hoor vaak van mensen dat ze crackers wel lekker vinden, maar dat ze vaak niet zo vullend zijn als brood. Persoonlijk denk ik dan dat je de verkeerde crackers te pakken hebt. Als je crackers kiest met veel vezels of volkoren crackers, vullen ze namelijk echt wel.

Ik wilde daarom mijn kaascrackers enigszins gezond maken, zodat ik er niet van zou blijven snoepen. Vandaar dat ik pitten- en zadenmix door het deeg deed en voor de helft volkorenbloem gebruikte.

Ik zeg overigens bewust ‘enigszins’, want door Parmezaanse kaas en Belegen kaas aan je crackers toe te voegen, worden ze natuurlijk niet per se heel gezond. Maar wèl heel lekker en dat is natuurlijk ook belangrijk.

Met onderstaand recept maak je ongeveer 12 crackers die qua formaat ideaal zijn voor het ontbijt of voor de lunch. Maar je kunt er natuurlijk ook heel goed een borrelhapje van maken. Snijd het deeg dan in kleine vierkantjes van ongeveer 5×5 cm.

Zorg er in ieder geval voor dat je het recept goed volgt. Dat wil zeggen: haal het deeg na 20-25 minuten uit de oven en snijd het dan vast in de juiste vorm. Het crackerdeeg is dan nog zacht genoeg om te snijden, waardoor je aan het eind met lekkere krokante crackertjes zit. Sla je deze stap over, dan zul je merken dat het deeg aan het eind van de baktijd te krokant is geworden en niet meer gesneden kan worden.

Volkoren kaascrackers

Zoals ik al zei gebruikte ik voor het crackerdeeg volkoren bloem en patent bloem. Door volkoren bloem te gebruiken, worden de crackers een stukje bruiner van kleur en vullen ze bovendien ook een stuk beter. En dat is fijn!

Voel je vrij om de crackers te maken met 100% volkoren bloem of juist 100% patent bloem, kijk vooral naar wat je in huis hebt. Ik probeer recepten altijd zo te schrijven dat je ingrediënten makkelijk kunt vervangen en kunt aanpassen op de ingrediënten die je zelf vaak in huis hebt.

Vergeet in ieder geval de bakpoeder niet. De bakpoeder zorgt er niet voor dat het crackerdeeg in de oven gaat rijzen, zoals bij cake het geval is, maar het maakt de crackers wel een beetje luchtiger en minder compact.

Vind je het nou leuk om je eigen crackers te maken, probeer dan ook eens onze Italiaanse Filodeegcrackers te maken. Of Rozemarijn-zeezoutcrackers, als je op zoek bent naar een lekker borrelhapje.

kaascrackers recept

Toppings voor op de kaascrackers

Deze zelfgemaakte kaascrackers kun je inzetten voor zowel het ontbijt, de lunch, je kunt ze als borrelhapje serveren maar ook zijn ze lekker als tussendoortje. Als tussendoortje hap ik ze gewoon kaal weg, zonder beleg. Maar mocht je het lekker vinden om je kaascrackers rijkelijk te beleggen, dan heb ik hier een aantal tips voor je:

  • cottage cheese met zwarte peper en gegrilde paprika
  • smeerworst met komkommer
  • gerookte kipfilet met augurk en een beetje mosterd
  • kruidenroomkaas
  • een van de lekkere Smeersels voor op stokbrood, die passen ook stuk voor stuk perfect bij de kaascrackers wanneer je deze als borrelhapje serveert.

Zorg ervoor dat je de zelfgemaakte kaascrackers luchtdicht buiten de koelkast bewaart. Laat ze eerst goed afkoelen voordat je ze verpakt. Eenmaal luchtdicht verpakt, blijven de kaascrackers ongeveer vier dagen goed. Daarna worden ze een beetje taai en wellicht ook iets te hard. Maar ik durf te wedden dat je ze binnen vier dag wel op hebt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zelfgemaakte kaascrackers
5 van 1 stem

Kaascrackers maken

Iedere dag eet ik crackers en kaascrackers zijn by far mijn favoriet. Gelukkig zijn deze helemaal niet lastig om zelf te maken. En zelfgemaakt zijn ze natuurlijk het áller lekkerst.
Porties12 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 3-4 dagen

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 125 g volkoren bloem
  • 125 g patent bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 50 g pitten- en zadenmix
  • 50 g Parmezaanse kaas (poedervariant)
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 200 ml water
  • snuf zout
  • 50 g Belegen kaas – geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de Belegen kaas in een kom en roer dit tot een plakkerig deeg.
  • Verdeel het deeg met een spatel over de bakplaat. Strijk het zo ver mogelijk uit, zodat je een dunne plak van hooguit 2-3 mm dik krijgt.
  • Strooi de Belegen kaas over het deeg en schuif de bakplaat voor 20 minuten in de oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en snijd het deeg in crackers.
  • Schuif de bakplaat vervolgens weer voor 10-15 minuten terug in de oven, tot de crackers bruin kleuren en krokant worden.
  • Laat volledig afkoelen en bewaar de kaascrackers luchtdicht buiten de koelkast.
Gang: lunch, ontbijt, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: hollandse kaas, kaas recept, kaascrackers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close