Griekse yoghurtcake met perzik & blauwe bes

Hoe dol ik ook ben op roombotercake, Griekse yoghurtcake vind ik voor de warmere maanden van het jaar net even iets meer geschikt. De cake is net zo luchtig en smaakvol als cake die wordt gemaakt met een flinke hoeveelheid boter, en I love it, maar het is net even wat minder vet en juist wat frisser.

Ik koos ervoor om de Griekse yoghurtcake te maken met blauwe bessen en perzik, twee heerlijke ingrediënten die wat mij betreft echt zomer schreeuwen! Door het verse fruit kun je de cake helaas niet al te lang bewaren, een dag of 3-4 buiten de koelkast is echt wel de max, maar ik vraag me af of hij het überhaupt zo lang redt. Mijn jongens verslonden het echt.

yoghurtcake blauwe bessen
yoghurtcake recept

Yoghurtcake recept

Een yoghurt cake recept is mij niet onbekend, er zijn al meerdere recepten van op OMF te vinden die allemaal weer totaal anders smaken. Zo hebben we de Limoen YoghurtCake die ook zeer geschikt is voor de zomermaanden, dankzij de sterk aanwezige smaak van limoen in de cake en het heerlijke glazuur bovenop. Maar ook de Yoghurtcake met citroen is heel lekker en op dat recept heb ik de Griekse yoghurtcake van vandaag gebaseerd.

Simpele yoghurt cake

Het leuke aan cakes maken vind ik dat het altijd zo simpel is. Voor een lekkere roombotercake heb je gelijke delen bloem, suiker en boter nodig en zolang je die bij elkaar hebt, kan de cake bijna niet mislukken.

Ook deze yoghurt cake is lekker simpel. De verhoudingen zijn weliswaar wat anders, maar alsnog is het niet meer dan een kwestie van boter en suiker opkloppen en dit vervolgens mengen met de andere ingrediënten.

In het recept zul je me zowel zelfrijzend bakmeel als bakpoeder zien gebruiken. Dat lijkt in eerste instantie een beetje dubbelop, maar door de Griekse yoghurt wordt het cakebeslag natuurlijk vrij nat. Aangezien ik wel voor een luchtige cake wilde gaan, heb ik een beetje extra rijsmiddel toegevoegd. En dat werkte, zoals je aan de foto’s kunt zien! De cake is heerlijk luchtig en heeft alsnog van die typische cakekruimels.

Wat betreft de Griekse yoghurt maakt het niet zoveel uit welke je gebruikt. Of je nu kiest voor 0% vet of 10% vet, aan het eindresultaat merk je niet heel veel verschil. Ik zeg altijd wel: vet = smaak, dus daaruit kun je mijn keuze waarschijnlijk al af lezen.

simpele yoghurt cake
griekse yoghurtcake

Yoghurtcake blauwe bessen

Hoewel je natuurlijk alle soorten zomerfruit kunt gebruiken in deze Griekse Yoghurtcake, koos ik voor yoghurtcake met blauwe bessen. Blauwe bessen zijn altijd zo knap op foto’s vind ik, net als frambozen overigens. Die laatste zouden een perfect alternatief kunnen zijn trouwens.

De combinatie blauwe bessen en perzik vind ik ook perfect, vandaar dat ik een perzik in plakjes sneed en dit nog voer de bovenkant van de cake verdeelde. Doordat de cake in de oven rijst, blijven enkele plakjes perzik op de cake liggen en sommige verdwijnen iets naar beneden. Vind ik alleen maar leuk.

Om te voorkomen dat alle blauwe bessen naar de bodem van het cakeblik zakken, heb ik ze door een beetje maizena gewenteld. Hierdoor hechten de blauwe bessen beter aan het cakebeslag en zakken ze er minder snel door. Je zou ook bloem kunnen gebruiken in plaats van maïzena overigens.

Het fruit in de Griekse Yoghurtcake en het nattere cakebeslag, zorgen er wel voor dat de cake de neiging kan hebben om aan de bakvorm vast te plakken. Zorg er dus voor dat je het cakeblik goed invet en bekleed de vorm met bakpapier. Dubbele zekerheid is altijd beter! Je kunt ook investeren in een kwalitatief goed cakeblik zoals mijn favoriete van Tala Cooking (no spon). Deze heeft een knetter goede anti-aanbaklaag waaraan je cake niet blijft plakken. Zelfs zonder het blik in te vetten, ideaal toch!

Laatste tip: laat de cake goed afkoelen voordat je deze in plakken snijdt en bewaar de cake daarna luchtdicht buiten de koelkast. Klein nadeeltje van het bakken met fruit is dat de cake wat minder lang houdbaar is, dus eet ‘m binnen een paar dagen op!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

griekse yoghurt cake
5 van 1 stem

Griekse yoghurt cake met blauwe bessen

Hoe dol ik ook ben op roombotercake, in de zomermaanden mag het allemaal wel wat lichter. Qua smaak bedoel ik dan vooral! De beste oplossing is dan op een Griekse yoghurtcake te maken. Nog steeds lekker smeuïg en top van smaak, maar wat minder zwaar. En extra lekker met blauwe bessen!
Porties1 cake (12 plakken)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 4 dagen

Benodigdheden

  • cakeblik
  • vel bakpapier
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

  • 80 g ongezouten roomboter – op kamertemperatuur
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 225 g Griekse yoghurt
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 g blauwe bessen
  • 1 tl maizena
  • 1 perzik – in plakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Bekleed het cakeblik met bakpapier.
  • Klop de boter met de suiker tot een romig geheel en voeg hier een voor een de eieren aan toe.
  • Doe de Griekse yoghurt, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout in de kom en spatel alles tot een egaal cakebeslag.
  • Schep de blauwe bessen met de maizena om en voeg deze vervolgens toe aan het cakebeslag. Spatel de blauwe bessen er luchtig doorheen.
  • Schep het cakebeslag in het cakeblik en verdeel de plakjes perzik over de bovenkant van de cake.
  • Bak de Griekse yoghurt cake in het midden van de oven in 55-60 minuten gaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je deze serveert.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: blauwe bessen, cake, griekse yoghurt, yoghurtcake, zomercake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close